foeteren


foeteren 1.0

(informeel)

op een ongeduldige, mokkende, verongelijkte manier zijn ongenoegen uiten; mopperen; pregnanter ook: heftig tekeer gaan tegen iets of iemand; vloeken en tieren tegen iets of iemand; uitvaren tegen iets of iemand
Frequent in combinatie met een directe rede en alleen dan in overgankelijk gebruik.

Semagram


Foeteren…

is een handeling

   Algemene voorbeelden


   Giovanni Trapattoni heeft zijn spelers na de 3-1 nederlaag zaterdag tegen FC Köln ten einde raad bijeengeroepen en hun zonder twijfel nog eens het belang van de halve finale in de Champions League verteld. De 55-jarige Italiaanse perfectionist zal gefoeterd hebben, zoals alleen hij dat kan, zoals hij de spelers van Inter en Juventus naar grote Europese hoogten stuwde.

   NRC,

   Eindelijk verscheen senior, binnensmonds foeterend en met zijn gezicht op onweer.

   In liefdes naam, Greta Seghers,

   Nee, dan zo'n weekje. Dan zie je dat ook elders doorlopend wordt gebakkeleid ('Ruim je rotzooi op!', 'Maar dat is niet van MIJ!', 'Kan me niet schelen!!!'), dat het gewoon is om alles vijf keer te moeten zeggen en dat ook andere kinderen elkaar in de weg kunnen zitten. Ook bij hen wordt vol overgave gefoeterd, gezeurd en onderhandeld.

   Nooit meer uitslapen: kleine kroniek van het moderne gezinsleven, Ewoud Sanders,

   Combinatiemogelijkheden


   met directe rede


   "In Zuid-Afrika draagt iedereen shorts", foetert hij.

   http://home.planetinternet.be/~sintlod7/spotlight/fed_reg/boutmans/boutmans_tanzania_29012002/De_Standaard_Online_16022002_bestanden/DetailNew.htm,

   "Ik weet van geen onderzoek af", foetert de ex-speler van onder meer KV Mechelen en Anderlecht.

   http://www.sportwereld.be/GT/Index.aspx?genericId=23=G559G66H=DOSSIER,

   "Het is een en al hypocrisie", foetert Jacques Uijen, Vlodrops woordvoerder van de Maharishi. "Zoals het nu gaat, lenen we harde Amerikaanse dollars voor de aanschaf van dure machines waar de droge velden in Afrika of Zuid-Amerika mee kunnen worden bewerkt."

   De Limburger,

   Buurtbewoners Ron Glasbeek en Maria Koijck zijn furieus. "Die bomen staan er al vijftien jaar", foetert Glasbeek, die aan de M.L. Kingstraat woont.

   Dagblad van het Noorden,

   "Ik lees en hoor vaak dat ik een alleenheerser ben, maar gebleken is dat dat niet zo is", foeterde Van Gaal.

   ANP,

   Seedorf stond te slapen, foeterde de bondscoach.

   NRC,

   Maar juist omdat spaarders blijven zitten waar ze zitten, hoeven banken niet met elkaar te concurreren met aantrekkelijkere rentepercentages. "Die luie consument op zijn luie reet verkast niet!", foetert een verontwaardigde Hilgersom van Consument en Geld.

   Algemeen Dagblad,

   Terwijl hij zijn zwarte handen warmt aan een houtvuurtje, foetert Piotrek: "Vroeger was mijnwerker iets om trots op te zijn. Nu is het het laagste van het laagste."

   Algemeen Dagblad,

   Hij foetert verder: "Die experimenten bij het kloneren van dieren zijn slecht opgezet, slecht uitgevoerd en slecht geïnterpreteerd."

   Reformatorisch Dagblad,

   Niet iedereen straalde gisteren van geluk. Jos Verstappen reed op zeventien ronden van het einde nog riant vijfde. Alvorens in het zand te schuiven. "Verdomde overmoed", foeterde Jackie Oliver van Arrows. "Hoe komt hij er bij Frentzen te willen bestoken. Dat moest slecht aflopen."

   De Standaard,

   "Ze scheurden twintig kilometer boven de toegelaten snelheid door de muur van mist. Waanzin!" foetert Florkin.

   De Standaard,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: op

   • foeteren op iets

   Natuurlijk betaalt u beursbelastingen en eventueel ook nog taksen op levering van aandelen. Sakkeren en foeteren op deze heffingen baat niet. Tot nu blijkt dat deze taksen onwettig zijn en van Europa niet mogen worden geheven.

   http://www.6minutes.net/nl/money/0401.htm,

   Ik spring op en loop naar de deur en schud aan de klink en ben verwonderd dat de deur begeeft en ga weer braaf naast Hendrik zitten en ik foeter inwendig op zijn lijdzaamheid.

   Het tranenmeer, Elisabeth Marain,

   Zwaar getwijfeld: wéér een column gewijd aan de Betuwelijn? Er is al vaak op gefoeterd. Niets aan te doen: de kwestie spookt door het hoofd, zeker na de analyse van de Rekenkamer.

   http://www.cedelft.nl/

   Er wordt nogal wat gefoeterd op "de computer" op deze redactie, net zoals op elke redactie waar op bepaalde momenten van de dag hoogspanning in de lucht hangt.

   De Standaard,

   Verder foeterde hij nog een paar minuten op Amerika - 'daar hebben ze met hun strenge beleid veel meer verslaafden' - en beschreef hij uitgebreid de gevaren van het gebruik van alcohol.

   Het Parool,

   Voorzetsel: over

   • foeteren over iets

   "Omstreeks acht uur de eerste aanval zoals gebruikelijk uitgevoerd met jagers [...]. Iedereen foeterde over de zinloosheid van dat gegooi want tot op heden weet nog niemand wat ze nu eigenlijk in dat Bezuidenhoutkwartier zochten. Er moet wel iets gezeten hebben wat misschien met de vliegende bommen verband hield, maar dan hebben de Duitschers het zoo goed verborgen, dat de zestigduizend menschen die in onze wijk opeengepakt woonen, het nooit hebben kunnen ontdekken."

   NRC,

   Voorzetsel: tegen

   • foeteren tegen iemand

   En een Turkse foeterde tegen Verheggen dat het grootwinkelbedrijf haar niet als klant wíl: "Wij moeten wel naar onze eigen slager, want hier hebben ze geen halal vlees."

   Brabants Dagblad,

   met een infinitief met te


   • beginnen te foeteren

   Bleef de volgende keer iedereen zitten, dan begon hij te foeteren dat hij gehandicapt was.

   De Standaard,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen