folteraar


folteraar 1.0

iemand die foltert voor zijn beroep; beul

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een folteraar…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] werkt in dienst van een overheidsinstantie, een gevangenisinstelling, een criminele organisatie, enz.
  • [Functie] werd en wordt in autoritaire regimes ingeschakeld om verdachten tot bekentenissen te dwingen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is meedogenloos en sadistisch; voert blindelings bevelen uit
  • [Activiteit of handeling] is iemand die mensen martelt; brengt mensen ernstige pijn toe, zowel op lichamelijk als geestelijk gebied
  • [Middel] gebruikt vaak gesofisticeerde martelpraktijken
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] foltert voor zijn beroep

Algemene voorbeelden


"Aangezien de publieke opinie almaar zwaarder tilt aan folteringen, passen de folteraars steeds meer gesofistikeerde methoden toe die geen littekens nalaten".

De Standaard,

Amnesty spreekt van marteling wanneer het gaat om een behandeling die erop gericht is iemand ernstige pijn toe te brengen of ernstig te doen lijden, zowel lichamelijk als geestelijk. Wat het onmiddelijke doel ook is, marteling vernedert het slachtoffer en ontmenselijkt de folteraar. Amnesty ijvert in alle gevallen voor stopzetting van marteling.

http://www.amnesty.nl/overamnesty_faq_2.html#a

Moderne folteraars spreken met veel lof over "de klok". Deze nieuwe foltermethode bestaat erin het slachtoffer onder een glazen klok te plaatsen in de zon, tot hij letterlijk in het zweet baadt.

De Standaard,

"Vorige week nog zijn achttien militairen bevorderd tot kolonel. Vijf van hen waren bekende folteraars tijdens de dictatuur.''

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding