fte/FTE


fte 1.0

(business, economie en financiën; (vooral) in Nederland)

fulltime-equivalent, rekeneenheid waarmee aangeduid wordt wat de precieze omvang van een arbeidsovereenkomst is (1 fte is bijvoorbeeld een volledige baan en 0,5 fte is de helft van een volledige baan) of waarmee de totale persoonssterkte in volledige banen van een bedrijf of organisatie wordt weergegeven; voltijdsequivalent (vte)
Zeer vaak voorafgegaan door een telwoord, vooral een in cijfers weergegeven getal.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een fte…

is een rekeneenheid; is een eenheid

  • [Functie] dient om aan te geven wat de precieze omvang van een arbeidsovereenkomst is of wat de totale persoonssterkte van een bedrijf of organisatie is

    Algemene voorbeelden


    De Pompestichting biedt momenteel ruimte aan 300 fulltime equivalenten (fte).

    http://www.pompestichting.nl/kliniek.htm

    De realisatie van het jaarplan 2000 bleef in input (fte) circa 10 % achter bij de verwachtingen.

    http://www.aid.nl/index2.html,

    Bij de berekening van loonkosten in een project wordt gerekend met effectieve uren. Een fte bevat 1600 effectieve uren per jaar.

    http://www.geheugenvannederland.nl/docs-nl.html,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • één fte inleveren

    Door de bezuinigen verliest alleen al de Universiteit Utrecht honderden banen. In Wageningen moet iedere leerstoel één fte inleveren. Daarnaast wordt bezuinigd op ondersteunend personeel, waardoor voor docenten minder tijd voor onderzoek en onderwijs overblijft.

    http://www.uvt.nl/univers/nieuws/0203/30/banen.html,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: per

    • 0,5 fte per leerstoel

    Tevens zijn medische faculteiten multidisciplinair georganiseerd, een essentiële voorwaarde voor het onderzoek op dit gebied. De eerste vier jaar zouden dit bijzondere hoogleraarstoelen kunnen zijn (minimaal 0.5 fte per leerstoel), die vervolgens, - bij goed functioneren - als niet-bijzondere hoogleraarstoelen structureel worden voortgezet.

    http://www.rgo.nl/,

    in voorzetselgroep


    • een tekort aan fte

    De directie van de Faculteit Techniek Natuur (FTN) verwacht dat de boventalligheid als gevolg van de reorganisatie binnen de faculteit medio 2001 is opgelost. Dat houdt in dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Intern kan er volgens directielid Carel Geenen, eventueel na scholing, nog steeds geschoven worden. Zo kampt het cluster Bouw met een tekort aan fte.

    http://asp.hsbrabant.nl/punt/nieuws.asp?id=276,

    • in fte

    Er is iets meer inzet (in fte) gepleegd in de handhaving van de bepalingen met betrekking tot vlees en destructie.

    http://www.aid.nl/index2.html,

    Maar zelfs de vraag naar de totale omvang van de redactie bleek niet altijd eenduidig te beantwoorden: "Tja, dat weet ik niet precies hoor, bedoelt u met of zonder correctoren, eindredacteuren, fotoredactie, systeemredactie, in personen of fte?"

    http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

    • reductie naar 15 fte

    In het geval dat het beheer van de nieuwe ICT-zaal op de 3e etage niet meer bij de MB komt te liggen, is een verdere reductie naar 15 fte mogelijk.

    http://www.eur.nl/fgg/medbib/Beleidsplan%202000.doc,

    • per fte

    Kernleden zijn onderzoekers die gepromoveerd zijn en regelmatig publiceren (gemiddeld 1 publikatie per 0.2 fte onderzoekstijd per jaar) in nationaal en internationaal erkende publikatieorganen.

    http://odur.let.rug.nl/agricola/

    De productieve, primaire tijd van een milieujurist is 1300 uur per fte, waarvan 1200 uur declarabel gemaakt moet worden.

    http://www.rvr.org/amsterdam.htm

    • tot 180 fte uitbreiden

    De capaciteit van de inspectie wordt tot 180 fte uitgebreid.

    http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=42832,

    • een capaciteit van (ruim) 8 fte
    • een formatie van 16 fte
    • een afslanking van 17 naar 16 fte

    Bij een takenpakket als bovenstaand beschreven is een capaciteit van ruim 8 fte benodigd.

    http://www.antennebureau.nl/Nota%20NAB.pdf,

    De toename in personele lasten is indicatief, gebaseerd op loonstijging en functieverandering. De getallen zijn gebaseerd op een formatie van 16 fte.

    http://www.eur.nl/fgg/medbib/Beleidsplan%202000.doc,

    De specificering van de formatie-opbouw en -grootte zal in een personeelsplan nader worden uitgewerkt. Hierin is een geringe afslanking van de formatie van 17 naar 16 fte voorzien.

    http://www.eur.nl/fgg/medbib/Beleidsplan%202000.doc,

    met substantief ervoor


    • het aantal fte

    Bij het relatief grote aantal fte wetenschappelijk personeel dient men te bedenken dat het gaat om een groot onderzoekterrein (sport, bewegen en gezondheid) en dat het onderzoek nogal versnipperd is.

    http://www.rgo.nl/,

    Het totale aantal beschikbare fte wetenschappelijk personeel op het gebied van sport, bewegen en gezondheid (circa 115-120 fte wp) is over een groot aantal onderzoekgroepen verspreid.

    http://www.rgo.nl/,

    met telwoord ervoor


    • 0,8 fte
    • één fte
    • 1 fte
    • 1,6 fte
    • drie fte
    • 3 à 4 fte
    • 3,2 fte
    • 5 fte
    • vijf fte
    • 12 fte
    • 21 fte
    • 26 fte
    • 31 fte
    • 43 fte
    • 180 fte
    • 224 fte
    • 274 fte
    • 1.003 fte

    De vaste formatie van de Wetenschapswinkel Biologie is 3,2 fte: 0,8 fte voor het hoofd, 1,6 fte voor projectcoördinatoren en 0,8 fte secretariële en administratieve ondersteuning.

    http://www.bio.uu.nl/~wbu/

    Door de bezuinigen verliest alleen al de Universiteit Utrecht honderden banen. In Wageningen moet iedere leerstoel één fte inleveren. Daarnaast wordt bezuinigd op ondersteunend personeel, waardoor voor docenten minder tijd voor onderzoek en onderwijs overblijft.

    http://www.uvt.nl/univers/nieuws/0203/30/banen.html,

    Uit een rapport blijkt dat er zes mensen zijn binnen uw departement die emancipatie in hun portefeuille hebben. (Dat is minder dan 1 fte op 11.000 medewerkers, als daar alles naar wordt doorverwezen????)

    http://www.defensievrouwennetwerk.nl/Nieuwbrieven/Nieuwsbrief%202-2002/Nieuwsbrief22002.htm,

    De divisie heeft vanaf 1999 een afdeling kwaliteitszorg opgezet (drie fte), die verantwoordelijk is voor de operationalisering van Kits.

    http://www.albeda.nl/algemeen/info/kwaliteitsverslag/kv_frame.html,

    De Raad beveelt aan drie leerstoelen in te stellen, met leeropdrachten op geleide van de vijf zwaartepunten. Deze leerstoelen dienen te worden ondersteund met een vaste staf (3 à 4 fte) en zijn onder te brengen bij medische faculteiten.

    http://www.rgo.nl/,

    De Pompestichting biedt momenteel ruimte aan 300 fulltime equivalenten (fte). De Pompekliniek neemt 274 fte voor haar rekening en Kairos 26 fte. Het overgrote deel hiervan is toegewezen aan patiëntgebonden functies, waaronder sociotherapeuten, psychosociaal begeleiders, arbeidstherapeuten, psychotherapeuten, creatieve therapeuten en bewegingstherapeuten; ruim 224 fte, waarvan ruim 21 fte voor Kairos. Personeel in algemene en administratieve functies vormen ruim 43 fte, waarvan bijna 5 fte voor Kairos. De formatie hotelfuncties tenslotte beslaat 31 fte .

    http://www.pompestichting.nl/kliniek.htm

    Mocht er op basis van de in- en uitstroomcijfers een boventalligheid ontstaan van vijf fte of meer, dan is volgens het sociaal statuut een nieuw reorganisatieplan noodzakelijk.

    http://asp.hsbrabant.nl/punt/nieuws.asp?id=276,

    Het tekent de positie van Wehkamp dat zich, ook bij een krappe arbeidsmarkt, steeds in ruime mate talent meldt voor de vervulling van de vacatures. Het aantal medewerkers steeg in het verslagjaar met 28 (12 fte) tot 1.279 (1.003 fte).

    http://www.wehkamp.nl/jaarverslag/wehkamp_A4_screen.pdf

    De capaciteit van de inspectie wordt tot 180 fte uitgebreid.

    http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=42832,

    FTE 2.0

    (wetenschap; transport, verkeer en reizen)

    (Engels) flight test engineer, letterlijk 'vliegtestingenieur', iemand die voor zijn beroep nieuwe vliegtuigen en helikopters test op hun vlieggedrag en daarvoor doorgaans ook daadwerkelijk bij wijze van proef in het toestel vliegt; testpiloot

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een FTE…

    is een testpiloot; is een piloot; is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Ik zou graag het hele proces willen kennen om een ​​flight test engineer (FTE) te worden. Moet ik een FAA-specifiek certificaat van een vliegbrevetingenieur behalen, afgezien van een diploma luchtvaarttechniek? Heb ik ook een minimum aan vlieguren nodig met een commercieel pilootcertificaat?

        https://de-vraag.com/53506869

        Er zijn geen FAA-vereisten om een ​​flight test engineer (FTE) te worden; EASA heeft echter een formeel certificatieproces.

        https://de-vraag.com/53506869

        Een FTE maakt zo'n 30 vlieguren per jaar.

        http://www.delftaerospace.com/vsv/lvd/index.html

        Combinatiemogelijkheden


        met koppelwerkwoord


        • een FTE worden

        Er zijn geen FAA-vereisten om een ​​flight test engineer (FTE) te worden; EASA heeft echter een formeel certificatieproces. Dit betekent ook dat je een FTE kunt worden zonder enige vliegopleiding.

        https://de-vraag.com/53506869

        in voorzetselgroep


        • een organisatie van FTE's

        Er is een wereldwijde organisatie van FTE's bekend als de Society of Flight Test Engineers (www.sfte.org).

        https://de-vraag.com/53506869

        met eigennaam


        Haringa, met zo'n 350 vlieguren op de NF-5 en 2500 uren op de F16, is sinds 1995 testpiloot. De selectie voor testpiloot is streng: alleen jachtvliegers met veel ervaring komen ervoor in aanmerking. De 1-jarige opleiding vindt plaats aan de Empire Test Pilot School (ETPS) in Engeland, waar grote nadruk wordt gelegd op de specifieke aspecten van testvliegen zoals het maken van een analytische benadering van problemen en het schrijven van duidelijke rapporten. Om veel ervaring in het vliegen op te doen, wordt er gevlogen op veel verschillende types, zoals de Tornado, Harrier en Jaguar. Flight Test Engineer (FTE) Bosma kwam via een heel ander traject terecht bij KTV: Na zijn studie LR aan de TU Delft heeft hij een aantal jaren in Den Haag gewerkt als Technisch Officier op de afdeling Directie Materieel van de Koninklijke Luchtmacht (KLu).

        http://www.delftaerospace.com/vsv/lvd/index.html

        voorafgegaan door als


        • als FTE

        Aan de ETPS volgde hij zijn opleiding tot flight crew member, waarbij de nadruk niet lag op het vliegen, maar meer op het leiden van vliegproeven en het verwerken van de vluchtgegevens. Als FTE ga je echter wel bij veel testen mee de lucht in. Een FTE maakt zo'n 30 vlieguren per jaar.

        http://www.delftaerospace.com/vsv/lvd/index.html

        Woordfamilie


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen