piloot


piloot 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

iemand die een vliegtuig bestuurt; bestuurder van een vliegtuig; ook: het beroep van piloot

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een piloot…

is een persoon

  • [Plaats] bestuurt het vliegtuig vanuit de cockpit
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft een vliegopleiding gevolgd; heeft een vliegbrevet behaald; heeft een bepaald aantal vlieguren gemaakt
  • [Activiteit of handeling] bestuurt een vliegtuig
  • [Betrokkene] bestuurt een vliegtuig doorgaans samen met een gezagvoerder (captain) en/of een co-piloot
  • [Instrument] bestuurt bv. een verkeersvliegtuig, vrachtvliegtuig, straalvliegtuig, zweegvliegtuig of helikopter
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] bestuurt een vliegtuig voor zijn beroep of uit liefhebberij

Algemene voorbeelden


We stappen op het vliegtuig, dat nu wel helemaal vol zit. Na het opstijgen werpen we nog een laatste blik op Hurghada met zijn diepblauwe kust en rotswoestijnen omgeving. We vliegen boven Caïro en de piloot roept te laat af dat we de piramides kunnen zien. We zijn er reeds voorbij.

http://users.telenet.be/tomtorfs/egypte/egypte.html,

Een dag eerder had de VN-afgezant nog wel het groene licht gegeven voor een luchtaanval op Servische posities, maar slecht weer verhinderde de aanval. Het slechte weer kon echter niet voorkomen dat één Britse jager werd getroffen door een raket. De piloot wist zich met zijn schietstoel te redden.

Meppeler Courant,

Ik houd van racen, van kompetitie. In feite voel ik mij aangetrokken tot 'mannelijke' beroepen. Als tiener wilde ik piloot worden.

De Standaard,

Het wordt muisstil op de vlieger en wanneer we een half uur na het normale landingstijdstip nog steeds niet op de grond staan en nog steeds 0% zicht hebben, is de ongerustheid te lezen in de ogen van vele passagiers. De cockpit stelt ons gerust en zegt dat door het slechte weer vele vliegtuigen moeten wachten om te landen en zo ook wij. We horen de wielen uitklappen en plots zijn we onder het wolkendek en zien we de lichtjes van Brussel. Kort daarna staan we veilig en wel aan de grond en de piloten krijgen een gemeend applaus.

http://users.telenet.be/tomtorfs/egypte/egypte.html,

Op het nationaal kampioenschap zweefvliegen in Finland is een piloot om het leven gekomen, toen twee toestellen met elkaar in botsing kwamen. Dat maakt de organisatie vandaag bekend.

http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2011/06/piloot-zweefvliegtuig-verongelukt,

Een foto van De Laatsten der Weinigen hangt op de bovenste overloop: overlevenden van de luchtmacht na de oorlog, poserend naast een vliegtuig, met op het glanspapier een krans van hun handtekeningen. In het trappenhuis hangen schilderijen van piloten met vliegeniersbrillen en van vliegtuigen in stormluchten die in hun bewolkte stemming doen denken aan de slotscènes van Casablanca.

NRC,

De beroepsvereniging en tevens vakbond van piloten, waarbij ruim 2.700 vliegers in Nederland en de Nederlandse Antillen zijn aangesloten, heeft sinds de geruchtmakende 11e september niet stil gezeten. "Het laat zich raden dat het gehele aspect van de beveiliging, zowel op de grond als aan boord van het vliegtuig, bij onze leden ongelooflijk veel heeft losgemaakt. Daar is enorm veel discussie over. Als VNV zijn we daarmee keihard aan de slag gegaan."

http://www.uniemhp.nl/indexnn.html,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • piloten opleiden

Het succes van een bepaalde groep automaten in amusementshallen, nu eigenlijk nog een voorafschaduwing van het echte VR-potentiëel, maakt duidelijk hoe groot de recreatieve toepassingsmogelijkheden zijn. Maar VR is niet alleen spel. De bekendste voorloper van de techniek, de flight-simulator (vlucht-nabootser waarin piloten opgeleid worden), bewijst dat al langere tijd.

NRC,

Ook voor het werven van beroepssoldaten voor het leger is het nodig dat een van de belangrijkste onderdelen van de krijgsmacht kan beschikken over goed materieel, zodat de krijgsmacht een aantrekkelijke werkgever wordt, nu er straks geen dienstplichtigen meer opkomen. Voor de Apache-helikopters zijn al Nederlandse piloten opgeleid in Amerika.

NRC,

als subject bij een werkwoord


  • om het leven komen
  • omkomen
  • een crash overleven
  • een drama overleven
  • een incident overleven
  • een noodlanding overleven

Een Twin Otter van de Koninklijke Nepalese Luchtvaartmaatschappij is gisteren vlak na het opstijgen in de hoofdstad Kathmandu verongelukt. De piloot kwam daarbij om het leven, de andere 24 inzittenden kwamen er met verwondingen van af.

NRC,

Bij een ongeluk met een klein passagiersvliegtuig in het zuiden van Papoea-Nieuw-Guinea zijn de zestien passagiers en de Australische piloot om het leven gekomen.

De Standaard,

Bij een vliegtuigongeluk in Haïti is een Belgische piloot omgekomen.

De Standaard,

Het toestel van de Senegalese luchtvaartmaatschappij Air Senegal stortte neer kort na de start van het vliegveld van Tambacounda [...]. De directeur van Air Senegal zei dat 17 doden Fransen waren. Daarnaast zijn de twee Senegalese piloten en een Guinee-Bissauer omgekomen, volgens de radio de zoon van president Joao Bernardo Vieira.

De Standaard,

Het begon met het afknappen van een sleepkabel van een Belgische boot, waardoor drie matrozen gewond raakten. Het ambulance-vliegtuig dat een van hen [...] naar een Schots hospitaal voerde, stortte na die missie in nog niet opgehelderde omstandigheden neer. De piloot overleefde de crash niet, de begeleidende arts raakte zwaar gewond.

De Standaard,

De vlieginstructeur van de KLM Luchtvaartschool in Eelde, die op 8 juni 2000 om het leven kwam bij een vliegtuigcrash in Smilde, verkeerde mogelijk onder invloed van softdrugs. In een poging de onderste steen boven te krijgen, gelastte de rechtbank in Assen woensdag nader onderzoek. Op verzoek van de verdediging van de piloot, die het drama overleefde, wordt het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk ingeschakeld om de concentratie cannabis in het bloed van het slachtoffer - indien mogelijk - alsnog te achterhalen.

Dagblad van het Noorden,

Een Turkse F-16 gevechtsbommenwerper, een van vier die waren onderschept door Griekse Mirages, is vandaag op de terugvlucht naar Turkije als gevolg van een fout van de piloot in de Egeïsche Zee gestort, aldus een Griekse woordvoerder. Een Turkse woordvoerder sprak echter van een mechanische storing tijdens een oefenvlucht. De piloot heeft het incident overleefd.

NRC,

Een Nederlandse Fokker knalde tijdens een noodlanding in Engeland tegen een boom. Op de foto staat de trotse piloot die het overleefde naast de wrakstukken.

NRC,

met koppelwerkwoord


  • piloot worden
  • piloot zijn

"Ik ben naar de Weekendschool gekomen om slimmer te worden", zegt Arsalan. "Dan kan ik straks piloot worden. En als je slimmer bent, kan je ook mensen helpen en redden."

Brabants Dagblad,

In 1922 haalde hij zijn vliegbrevet en daarna werd hij piloot bij de Franse posterijen.

NRC,

Mijn man is piloot, dus we zijn allebei veel van huis.

NRC,

met adjectief ervoor


  • militair piloot
  • militaire piloten

Ofwel moet je een aantal operationele taken gaan doen in je carrière, zoals ik gedaan heb als militair piloot. Zo heb je dan de combinatie van een operationele achtergrond met een goede opleiding en dat zijn eigenlijk de twee categorieën van mensen die momenteel de meeste kans maken om astronaut te worden.

http://www.kcst.be/frankdewinne.htm,

Nu al vliegen Nederlandse F-27-maritieme vliegtuigen een enkele keer een missie voor de kust om verdachte transporten te volgen en gegevens door te geven over illegale visserij [...]. Ook vliegen de Nederlandse militaire piloten en radarwaarnemers over de rivieren om te zien waar illegaal goud wordt gedolven.

NRC,

"Bij de oplevering van de laatste toestellen in 1998 moet DAT over 220 piloten beschikken. Voor de aanwerving rekenen wij op een verhoging van de opleidingskapaciteit van ons traingscentrum hier in Arizona," zegt Drappier. "Verder kijken wij uit naar het aanbod van militaire piloten die overstappen naar de burgerluchtvaart en naar goede krachten die bij andere maatschappijen aan de slag zijn."

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • piloten in de cockpit

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) wil niet dat piloten in de cockpit over wapens beschikken als beveiliging tegen kapingen.

De Telegraaf,

Mulisch beschrijft in het boek de geallieerde piloten in de cockpits van hun bommenwerpers als zorgeloze oorlogshelden in de archaïsche stijl van de Ilias.

NRC,

  • piloten in opleiding

De Luikse luchthaven maakte eerst het Limburgse publiek warm, nu wordt zelfs de Nederlandse en Duitse markt afgetast. Het vliegveld wordt ook gebruikt door Duitse piloten in opleiding, financieel een erg aantrekkelijke deal.

De Standaard,

Als een rechtstreeks gevolg van de ondertekening [...] van een bilateraal DATF-samenwerkingsakkoord [...], vinden de periodieke schietcampagnes van de Belgische taktische (opleidings)smaldelen, waaronder de opleidingssessies voor jonge piloten in opleiding op AlphaJet en - naderhand - deze op F-16 Fighting Falcon - plaats in Portugal.

http://www.aerobel.be/indekijker/2002/learn_to_shoot/

Voorzetsel: van

  • de piloot van een jet
  • de piloot van een straaljager
  • de piloot van een zakenjet

De piloot van de straaljager die de barricade onder vuur nam, ontging echter het fijne onderscheid tussen de vrachwagens die de barricade vormden, en de vrachtwagens die ervoor stonden te wachten.

NRC,

Twee Belgische F-16's hebben afgelopen weekeinde een zakenvliegtuig uit voormalig Joegoslavië onderschept, dat zonder toestemming over Navo-grondgebied vloog [...]. Waarom de piloot van de zakenjet zich zonder voorafgaande waarschuwing in het Navo-luchtruim had begeven, is niet bekendgemaakt.

De Standaard,

Waarom heeft bijvoorbeeld niet één van de piloten van de vier gekaapte toestellen de speciale code gebruikt om de luchtvaartautoriteiten in te lichten over de kaping? Dat is nochtans een standaard-procedure in dergelijke gevallen.

http://user.online.be/debrug/diabasis/b34elfsep.htm,

  • de piloot van een Airbus
  • de piloot van een Boeing
  • de piloot van een Cessna
  • de piloot van een Dakota
  • de piloot van een Fokker
  • de piloten van een Boeing

De piloot van de gekaapte Airbus ontvangt op het vliegveld van Hannover, waar hij brandstof tankte, enkele papieren voordat hij in opdracht van de kaper naar New York zou vliegen.

NRC,

De piloot van de Boeing 757, die op 6 februari kort na het opstijgen vanaf de Dominikaanse luchthaven Puerto Plata in de Atlantische Oceaan stortte, zag op de startbaan al dat de snelheidsmeter kapot was. Toch besloot hij de vlucht te laten doorgaan.

De Standaard,

De piloot van de Cessna 172 [...] had tien minuten na het opstijgen van het vliegveld aan het Federale Luchtbureau in Los Angeles gemeld dat het toestel moeite had om hoogte te winnen.

De Standaard,

Telkens opnieuw deden de voorlichters het hele verhaal: dat de piloot van de Dakota woensdag om kwart voor vijf melding had gemaakt van een motorstoring en om een voorzorgslanding had verzocht, dat de verbinding wegviel en het toestel even later neerstortte op een zandbank in de Waddenzee.

De Standaard,

Tegen half acht kreeg de speaker voor het eerst radiocontact met de piloot van de Fokker F60, die van vliegveld Eindhoven was opgestegen met 45 parachutisten aan boord.

http://www.deurningen.nl/index2.htm

Kort voor de landing kwam het vliegtuig in een noodweer terecht. Er was een dichte mist en er stond een harde wind. De piloten van de Boeing 737 maakten kort na vertrek uit Lima al melding van technische storingen, aldus de luchtverkeersleiding.

De Standaard,

  • de piloten van de luchtvaartmaatschappij

Vrijdag zal het nationale vliegverkeer hinder ondervinden van een staking van vier uur die is uitgeschreven door de piloten van de luchtvaartmaatschappij Meridiana, die vrijwel uitsluitend binnen Italië vliegt.

NRC,

De piloten van de luchtvaartmaatschappij Sobelair, een dochter van Sabena, hebben zaterdagmorgen het werk gedurende 3 uur neergelegd.

De Standaard,

Piloten van de luchtvaartmaatschappij Air New Zealand krijgen toestemming om een half uurtje te slapen op vluchten verder dan Australië. Het besluit verraste zelfs de vakbond van de piloten, schreef de New Zealand Herald.

De Standaard,

  • piloten van de Nederlandse luchtmacht
  • piloten van de Noord-Koreaanse luchtmacht

De journalist Peter Gerritse beschreef de belevenissen van de piloten van de Nederlandse luchtmacht die het in de meidagen van 1940 moesten opnemen tegen de Luftwaffe.

NRC,

Enkele uren nadat schepen van de Noord-Koreaanse marine doordrongen in Zuid-Koreaanse wateren, deserteerde een piloot van de Noord-Koreaanse luchtmacht donderdag met zijn vliegtuig naar Zuid-Korea.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • opleiding tot piloot

"Waarom lees ik nooit iets over al die Marokkaanse jongeren die hard studeren? Ik ken een Marokkaanse jongen die onlangs zijn opleiding tot piloot heeft afgerond."

http://www.parool.nl/1035350492200.html,

Er moet onderzocht worden in hoeverre de regionale en de locale luchthavens kunnen worden geoptimaliseerd voor de opleiding en de training van toekomstige piloten. Momenteel moeten de (hoge) kosten van de opleiding tot piloot in Vlaanderen gedragen worden door de studenten zelf.

http://www.ping.be/~pin05100/vatuv64.html,

  • de opleiding van piloten

Voor de Apache-helikopters zijn al Nederlandse piloten opgeleid in Amerika. Vóór de definitieve keuze van Nederland deden zij al mee aan een uitwisselingsprogramma. Amerikaanse instructeurs zullen samen met de geleende helikopters naar Nederland komen om de opleiding van piloten en technisch personeel te versnellen.

NRC,

De zintuigen worden bedrogen, maar alles klopt in deze waanwereld die zich in de plaats van de oude opdringt. Toepassingen zijn er genoeg voor wie een andere werkelijkheid wil beleven. Vluchtsimulatoren met virtuele werkelijkheid worden gebruikt voor de opleiding van piloten en astronauten.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • piloot en copiloot
  • piloot en zijn passagier
  • een piloot, copiloot en een stewardess
  • bemanningsleden en piloten
  • piloten en (het) cabinepersoneel
  • piloten en luchtverkeersleiders
  • piloten en stewardessen
  • passagiers en de piloot

Bij een vliegtuigongeval dat zich donderdag in het zuidwesten van Zaïre voordeed, zijn de Belgische piloot en copiloot om het leven gekomen.

De Standaard,

Aan het eind van het derde veld kwam het zweefvliegtuigje vlak voor de afrastering tot stilstand. Het veld liep slechts lichte beschadigingen op, de piloot en zijn passagier bleven ongedeerd.

Meppeler Courant,

De piloot, de copiloot en een stewardess overleefden de klap niet.

De Standaard,

Tijdens de oorlog was er te Middelkerke een ontsnappingsroute voor bemanningsleden en piloten van neergeschoten vliegtuigen. Ze werden met een roeibootje naar de belleboeie gebracht. Deze boei lag twee kilometer in zee. Daar werden ze 's nachts opgehaald door Britse snelboten.

http://home.planetinternet.be/~ld997743/middelkerke/middelkerke_hfst_5.htm

Alitalia wil het aantal werknemers verminderen en bovendien piloten en cabinepersoneel dwingen tot flexibeler werken.

NRC,

Swissair heeft een aandeel van 49,5 procent in Sabena. In maart vorig jaar zegde Swissair de collectieve arbeidsovereenkomst met de piloten en het cabinepersoneel op. De onderhandelingen voor een nieuwe arbeidsovereenkomst begonnen in juni, maar raakten in een sukkelstraatje.

De Standaard,

Piloten en luchtverkeersleiders eisen al geruime tijd dat er aparte luchtcorridors komen voor aankomende en vertrekkende vliegtuigen op de internationale luchthaven. In de huidige situatie moeten alle toestellen van dezelfde corridor gebruik maken om redenen van militaire veiligheid.

De Standaard,

De bonden van de Franse piloten en stewardessen houden hun stakingsparool voor woensdag en donderdag aan. Ze hebben tevergeefs aangedrongen op een driepartijenoverleg met de regering en de luchtvaartmaatschappijen.

De Standaard,

Bij een ongeluk met een klein passagiersvliegtuig in het zuiden van Papoea-Nieuw-Guinea zijn de zestien passagiers en de Australische piloot om het leven gekomen.

De Standaard,

voorafgegaan door als


  • als piloot

Sneeuw is het decor en het verlangen van Anna naar haar papa is de rode draad in het verhaal. Die papa vliegt als piloot de wereld rond en dan mist Anna hem. Gelukkig komt hij in dit boekje ook weer eens thuis.

De Standaard,

Vaste verbindingen


automatische piloot

  1. stuurinrichting die ervoor zorgt dat een vliegtuig automatisch op koers wordt gehouden; besturingsmechanisme dat ervoor zorgt dat een routinevlucht grotendeels automatisch kan worden uitgevoerd; automatische stuurinrichting; stuurautomaat; autopiloot
    Ook in toepassing op een stuurinrichting in een vaartuig.

    Synoniem: autopiloot; stuurautomaat

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een automatische piloot…

    is een mechanisme

    • [Functie] zorgt ervoor dat een vliegtuig automatisch op koers wordt gehouden

      Een groot deel van een vliegtuigvlucht gebeurt op de automatische piloot, maar de werkdruk van piloten wordt hier niet minder van, meent Voorbach. Volgens collega-vlieger Rik Moons hebben vooral 45-plussers last van een stijgende werkdruk. Hij is van mening dat 75 procent van alle vliegtuigongelukken daarom veroorzaakt worden door menselijke fouten.

      http://www.telegraaf.nl/reiskrant/20104500/__Helft_piloten_slaapt_achter_het_stuur__.html,

    iets doen op de automatische piloot; op automatische piloot vliegen

    1. iets routinematig doen

      Psychisch vermoeide proefpersonen zoeken minder systematisch naar oplossingen dan fitte collega's. Dat blijkt uit Amsterdams onderzoek gefinancierd door NWO. Geestelijk vermoeide personen vallen terug op de automatische piloot, ook als dit tot steeds dezelfde fouten leidt [...]. Uit de tests bleek dat vermoeide personen moeite hebben om doelen te vertalen in de bijbehorende handelingen.

      http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_5X7F4H,

      We doen een heleboel dingen op de automatische piloot. Zo hoeven we niet echt na te denken als we lopen, tijdens het autorijden, of tijdens het typen. Naar dat laatste werd bij de Vanderbilt University in Nashville onderzoek gedaan. De vraag is namelijk hoe die automatische piloot eigenlijk werkt. Het team onder leiding van Gordon Logan ontdekte daarbij iets opmerkelijks. Onze handen 'voelen aan' wanneer we een tikfout maken, terwijl onze hersenen van niets weten.

      http://www.kijkmagazine.nl/nieuws/tikken-op-de-automatische-piloot/,

      Hij geeft toe dat het hard werken is geweest de erkenning te behalen. "Niet dat we het hiervoor slecht deden. Maar je wordt gedurende het proces gedwongen na te denken over wat je in het verleden praktisch op de automatische piloot deed. Het drukt je met de neus op de feiten die je in je achterhoofd wel weet, maar waarvan het veel beter is er bewust mee om te gaan. "

      http://www.cannenburgh.nl/ned/home.htm

      In die periode maakte ik kennis met iets waar ik tot dan toe alleen nog maar van had gehoord. Hartepijn. Een pijn in je hart die er continue is. Het maakte mij nog vermoeider en beurser dan ik al was en nog minder in staat om ook maar één positief ding te kunnen doen. Mijn dagen bestonden uit werken op de automatische piloot en suf op de bank hangen. Er was maar weinig wat nog echt tot me doordrong.

      http://www.francasa.uwnet.nl/Verhalen%20van%20ouders.html

      "Vrij Nederland heeft veel te lang op automatische piloot gevlogen", zegt Weekbladpers-directeur Pieter de Jong. "VN heeft in het verleden een grote rol gespeeld in het ontrafelen van politieke mechanismen. Maar tegenwoordig is de rol van het politieke centrum minder belangrijk. Nu is de economie belangrijker. Een krant als NRC heeft daar bijvoorbeeld heel goed op in gespeeld. Economie behoort daar nu echt tot het DNA van die krant. Die bocht heeft VN te laat genomen."

      De Standaard,

      "Kinderen kunnen veel verdragen", weet jeugdpsychiater Peter Adriaenssens. "Maar hun schouders zijn niet oneindig groot en zij hebben vooral zelf veel steun van hun ouders nodig [...]. Zij moeten een duidelijke agenda voorgeschoteld krijgen en precies weten wanneer er wel tijd is voor hen." "Ouders moeten vermijden op automatische piloot te gaan vliegen. Ze moeten altijd enkele gezamenlijke activiteiten in het vooruitzicht kunnen stellen. Het solidariteitsgevoel is belangrijk."

      De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    piloot 2.0

    ((vooral) in België)

    iemand die een raceauto bestuurt; bestuurder van een raceauto; autocoureur

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een piloot…

    is een bestuurder; is een persoon

        Hoofdsemagram: autocoureur


        Algemene voorbeelden


        Onder auspiciën van de FIA (Fédération Internationale Automobile) werd een internationaal kampioenschap uit de grond gestampt met 24 piloten, 12 teams en 9 proeven, waarvan 5 op het parcours van het wereldkampioenschap Formule 1 (Interlagos, Barcelona, Magny Cours, Monza, Zeltweg).

        http://www.nissan.be/nl/standard_editorial_motorsport.html

        Voor de start kwam Nico ons nogmaals groeten, daarna ging het met de wagen richting Winkel, Bellegem, Kluisberg, Eikenberg, Patersberg en dan naar de finish in Waregem. Een mooie dag was het, een prima voorbereiding voor de Ronde van Vlaanderen ook, alternatieve routes en rallycapaciteiten van piloot en wagen werden met succes getest.

        http://www.nicomattan.be/nl/nieuws/2002.htm,

        Wetten en principes van de mechanika, de dynamica, de elektronica en de hydraulica,... ze komen allen spelenderwijs aan bod. Ook tegenslag en succes leren verwerken, vormen een uitstekende voorbereiding op de hoge eisen van onze "moderne technocratische samenleving". Een race wordt immers niet altijd gewonnen door de beste piloot en de snelste wagen.

        http://www.antwerpheli.com/frames.htm

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • ervaren piloten

        In België bestaan er tal van mogelijkheden om actief deel te nemen aan de autosport. Je kan bijvoorbeeld lid worden van een erkende renstal. Zij tellen veelal bekende, ervaren piloten als leden en zij zijn dus goed geplaatst om je wegwijs te maken in de verschillende facetten van onze autosport.

        http://www.google.be/search?q=cache:UzBk7Vuc5-AC:www.racb.com/html3/sport/nsk/pilot.htm+autosport=nl=UTF-8

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        piloot 3.0

        (sport en recreatie; politiek en bestuur)

        iemand die een bobslee bestuurt; bestuurder van een bobslee

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een piloot…

        is een persoon

        • [Activiteit of handeling] bestuurt een bobslee

          Algemene voorbeelden


          In de bobraft kunnen vijf passagiers plus de piloot.

          De Telegraaf,

          De piloot van de Nederlandse twee- en viermansslee is het zat sportief en privé op een nare wijze besmeurd te worden na zijn beslissing de wedstrijd in de grote slee op de Olympische Spelen te schrappen. "Mijn besluit is voor alle betrokken partijen verschrikkelijk geweest, maar nog het meeste voor mezelf en mijn team", reageert de bobsleeër op alle negatieve uitspraken die over hem zijn gedaan.

          http://www.nu.nl/sport/2197152/piloot-bobsleeteam-in-tegenaanval.html,

          In de gewone bob, die zelf meer dan 120 km per uur haalt, kunnen drie passagiers achter de piloot plaatsnemen.

          De Telegraaf,

          Combinatiemogelijkheden


          met koppelwerkwoord


          • piloot zijn

          Ik ben Esme Kamphuis en ik ben de piloot van Bobteam Kamphuis. Ik heb, net als de meeste andere bobsleeërs, een atletiekachtergrond.

          http://www.damesbobslee.nl/het-team.html

          met adjectief ervoor


          • professionele piloot

          Er zijn drie manieren om via de bobbaan naar beneden te racen. In de zomerperiode is dat, bij gebrek aan ijs en sneeuw, de 'wheelbob', in de winter de echte bobslede en de softere 'bobraft'. In de 'wieltjesbob' roetsjen vier passagiers, plus een professionele piloot, naar beneden met een snelheid die kan oplopen tot boven de 100 km per uur.

          De Telegraaf,

          met eigennaam


          • piloot Ivo de Bruin
          • piloot Edwin van Calker

          Team de Bruin is het bobsleeteam rond piloot Ivo de Bruin. Het team bestaat naast de piloot nog uit een aantal remmers om samen met Ivo de bob op snelheid te brengen bij de start.

          http://www.bobteamdebruin.com/?page_id=2

          Het bobsleeteam van piloot Edwin van Calker, met remmer Arno Klaassen uit Tilburg, is zondag bij de wereldbekerwedstrijd in Königssee knap tweede geworden. De viermansbob moest slechts 0,09 seconde toegeven op het Duitse team van Karl Angerer, dat de zege opeiste.

          http://www.omroepbrabant.nl/?news/111664842/Unieke+prestatie+voor+bobsleeteam.aspx,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          Als deel van een afleiding


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          piloot 4.0

          ((vooral) in België)

          proef; test
          Wordt vooral gebruikt als eerste lid in samenstellingen, zoals in pilootaflevering, pilootfase en pilootprogramma.

          Algemene voorbeelden


          De toegangspoort zal in het voorjaar van 2013 worden geïmplementeerd in de proefregio Oost-Vlaanderen. Dit bevestigt de minister in zijn beleidsbrief 2012-2013: "Zo'n veranderingstraject verloopt niet zonder slag of stoot. Daarom is het van belang om de proef op de som te nemen voor de grote opstart in 2014. In het voorjaar van 2013 zal een piloot van start gaan in de provincie Oost-Vlaanderen, zodat we concreet ervaren hoe de nieuwe organisatiestructuur van de jeugdhulp werkt."

          http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=9&ved=0CF4QFjAI&url=http%3A%2F%2Fwww.vlaamsparlement.be%2FProteus5%2FgetFile.action%3Fid%3D386778&ei=EbAVU8SfEYPqywPN7YHIBw&usg=AFQjCNGjZ8yXSSzUgW5aKydyggCh1-FFRw,

          Woordfamilie


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen