generatie Z


generatie Z 1.0

(politiek en bestuur; cultuur en samenleving; neologisme)

generatie van mensen die geboren zijn in de periode vanaf het midden van de jaren negentig tot ongeveer 2010 en die volledig gewend zijn aan het gebruik van technologische middelen als sociale media, apps etc.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Generatie Z…

is een demografische generatie; is een generatie; is een groep personen

  • [Leden] bestaat uit mensen geboren tussen ongeveer het midden van de jaren negentig en 2010
  • [Ordening of volgorde] volgt op generatie Y
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] betreft mensen die bekend zijn met technologische zaken als sociale media, apps etc.

    Algemene voorbeelden


    Het échte generatiedebat gaat niet over babyboomers en de generatie X of Y, maar over de solidariteit die wij aan de dag zouden moeten leggen met de generatie Z door onze rekeningen te vereffenen.

    De Standaard,

    De auteurs kwamen tot de conclusie dat er vooral veel misverstanden bestaan over de generatie. Want ze zijn dan misschien verknocht aan sociale media en Google, maar dat maakt hen nog niet asociaal en lui, stelt Boender, met zijn 53 jaar zelf een late babyboomer. Generatie Z is juist optimistisch en innovatief. Wat is het hardnekkigste vooroordeel? Boender: "De meeste mensen denken dat generatie Z een negatieve generatie is. Maar ze zijn juist positief. Ze verwachten dat alles goed komt, dat er voor alles een oplossing is."

    Trouw,

    En hoe zit het met de generatiekloof? Hoe kijken jongeren uit de generatie Z bijvoorbeeld aan tegen hun ouders? "Ouders worden gezien als maatjes. Het goede pik je van ze mee. Wat beter kan, haal je van buiten. Generatie Z wil vooral geïnspireerd worden. De motivatie om dingen te doen, halen ze uit zichzelf." Heeft deze generatie ook een valkuil? "Wij babyboomer, generaties X en Y moeten er vooral voor zorgen dat we ze niet te veel afremmen."

    Trouw,

    Trots meldt MTG op 23 mei 2018 dat Zoomin nog steeds een "leading global publisher" is van video's; nu vooral voor de twintigers van generatie Z, op onder meer Facebook. Maar de Zweden trekken de touwtjes wel strakker aan. Riemens en Bloemberg vertrekken met onmiddellijke ingang. "Om beter een gepassioneerd publiek te bereiken", zegt MTG-bestuursvoorzitter Jørgen Madsen Lindemann in een persverklaring, "gaan we veel hechter samenwerken met Zoomin".

    nrc.next,

    Bakas keerde zich de afgelopen tijd in de media fel tegen de identiteitspolitiek, de demonstraties, plunderingen en de beeldenstorm die hij Z-bellie noemt, de rebellie van generatie Z, geboren na 1995. Hierover vertelt hij: "Ja, ik moet er als vrijdenker en wereldburger niets van hebben."

    https://www.hindorama.com/trendwatcher-adjiedj-bakas-weg-met-de-giftige-identiteitspolitiek-radjin-thakoerdin/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems of leenvertaling
    Vroegste datering 2001
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal generation Z
    Betekenis in brontaal idem
    Datering in brontaal 1993
    Bijzonderheden Veel bronnen geven aan dat generatie Z mensen betreft die geboren zijn vanaf het midden van de jaren negentig, maar er zijn ook bronnen die generatie Z een paar jaar eerder of een paar jaar later laten beginnen.
    Samenhangende woorden (vorm) gen Z; gen Z'er
    Samenhangende woorden (betekenis) generatie Einstein; generatie X; generatie Y; i-generatie; zoomer