gerant


gerant 1.0

iemand die voor zijn beroep bedrijfsleider is in een horecavoorziening en als gastheer of gastvrouw in zijn zaak fungeert; exploitant en gastheer van een horecagelegenheid; verantwoordelijk beheerder in een restaurant, hotel of café

Semagram


Een gerant…

is een persoon

 • [Plaats] werkt in de horeca, in een hotel, restaurant of café
 • [Geslacht] is een man of een vrouw
 • [Activiteit of handeling] leidt het bedrijf en let op of alles goed gaat met de gasten
 • [Ondervinder] doet zijn best voor zijn gasten
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

Algemene voorbeelden


Deze kok is dus meer dan een kok; hij is een bedrijfsleider, menuplanner van gezond en hygiënisch koken, een klantvriendelijk gerant.

http://www.kogeka.be/site/voeding/voorwievoed.htm

De gerant gaf het schoteltje met wisselgeld aan de jonge ober, die in de buurt van het aangeschoten gezelschap rondscharrelde en zei geluidloos: 'De taxi is gebeld.'

De lift: naar het filmscenario van Dick Maas, Gerben Hellinga,

Onze tafel is de grootste en staat in het midden van de zaak. Er is gedekt voor zeven personen. Ik vertel de gerant dat drie dames later zullen arriveren en vraag of de kok hier rekening mee wil houden.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Drie in het wit geklede mannen die aan het mooiste tafeltje aan de rand van de zee kreeft eten, kijken zo ontevreden dat iedere gérant met hart voor zijn zaak naar ze toe zou snellen om te vragen wat er mis is en hoe het zo snel mogelijk kan worden verholpen.

NRC,

Tegen het einde van de middag bereikten ze tenslotte het hotel [...]. Terwijl een gerant of iets dergelijks hun de kamers wees, kankerde René rochelend en hoestend tegen Barend en zijn secretaresse: 'Al dat verdomde Duits om je heen, daar krijg ik straks godverdomme nog een slapeloze nacht van.'

Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


 • begeleiden naar onze tafel
 • leiden naar een tafel

We worden in de deftige eetzaal door de gerant naar onze tafel begeleid.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Ook hier wierpen bij haar binnenkomst enkele mannelijke gasten bewonderende blikken op haar, en zoals zij zich dat had aangewend liet zij zich onverstoord door de gérant naar hun tafel leiden.

Vertraagde roman, Leon de Winter,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

 • de gerant van een van de restaurants
 • de gerant van het Grand Hôtel
 • de gerant van de hoeve

Om kwart voor negen liep ik naar de gerant van een van de restaurants met de vraag of hij kon uitzoeken of er gereserveerd was voor Anouk, of voor Teeuwen, of desnoods voor Giphart.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

Tot ergernis van de gerant van het sjieke Grand Hôtel pikt hij met zijn snackbar een graantje mee van de heersende proustomanie.

De Standaard,

De jonge VZW plande een officiële werderopening van de Abdijhoeve als café-restaurant op 20 mei 1961, Pinksteren. De heer Withofs Louis werd in dienst genomen als gerant van de hoeve.

http://www.kelchterhoef.be/historie/Historie.htm

met ander, nevengeschikt substantief


 • de obers en de gerants
 • de gerant en de obers
 • kok, gerant en kelner
 • gerant en sommelier

De obers en gerants, die, zoals al het personeel op de Amsterdam, van Filippijnse of Indonesische afkomst zijn.

NRC,

In het restaurant keken de gerant en de obers die aan het opruimen waren, geschrokken naar de verlichting die in sterkte afnam, toen weer aanzwol en ten slotte definitief uitging. 'De bliksem is ingeslagen,' zei de gerant geschrokken.

De lift: naar het filmscenario van Dick Maas, Gerben Hellinga,

Hij at iedere avond in een klein restaurant waarheen hij ook nu onderweg was. Het was een armoedige gelegenheid. Het eten was er niet zo goed maar het was goedkoop. Toen hij binnenkwam groette de patroon hem beleefd, op het onderdanige af. De patroon speelde voor kok, gerant en kelner tegelijk.

Keefman, Jan Arends,

Nog leuker werd het als het voltallige keukenpersoneel op aandringen van gerant en sommelier naar zijn tafel kwam, om hem de hand te schudden en iets extra's te beloven.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


 • gerante

Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • directeur-gerant

gerant 2.0

((vooral) in België)

iemand die voor zijn beroep een bedrijf exploiteert van een veelal beperkte schaalgrootte, zoals een winkel, een supermarkt of tankstation e.d.; exploitant; uitbater

Semagram


Een gerant…

is een persoon

   Algemene voorbeelden


   De jongste maanden onderhandelde de direktie met de winkelketen Brantano met het oog op de overname van de groep Veja. Die gesprekken sprongen vorige week definitief af. Twintig van de 23 winkels van Veja worden uitgebaat op zelfstandige basis. De kontrakten met de geranten zijn verbroken.

   De Standaard,

   Hij heeft daar een filiaal van z'n schoenenimperium uit de grond gestampt. Toen dat eenmaal goed draaide heeft hij er een gerant in gezet en is hij teruggekomen om de bevrijding mee te vieren.

   Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

   Vooral de zelfstandige uitbaters klagen. Dat zijn pomphouders die onder contract staan bij een merk maar, in tegenstelling tot geranten, hun zaak helemaal zelf beheren.

   De Standaard,

   Combinatiemogelijkheden


   als subject bij een werkwoord


   • uitbaten

   Ons land telt meer dan 11.000 pompstations, waarvan zo'n 3.000 uitgebaat worden door "geranten" in dienst van grote brandstofmerken.

   De Standaard,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: van

   • de gerant van Bart Smit
   • de gerant van de sportzaak
   • de gerant van Delhaize
   • de gerant van het bioscoopcomplex

   "We krijgen ze eindelijk weer binnen", zegt Anne-Marie Baeke, gerant van de Bart Smit in Merksem. "We hebben de kinderen vier weken lang, elke maandag beteuterd weer huiswaarts moeten sturen omdat ze niet geleverd raakten."

   De Standaard,

   In een café in Aarlen heeft Peters een ontmoeting met de gerant van de sportzaak.

   De Standaard,

   Een gerant van Delhaize haalt onverschillig de schouders op als persmensen polsen naar de zin van de operatie. Niet iedereen speelde met evenveel overtuiging mee in de aktiefilm die zich zondag in het hele land afspeelde.

   De Standaard,

   Lou is thans gerant van het kleine bioscoopcomplex Zoom, voorheen schaatsbaan Icy, aan de Hospitaalstraat.

   Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

   met ander, nevengeschikt substantief


   • geranten en pomphouders

   De Belgische Staat en de Petroleumfederatie hebben mee het programmacontract ondertekend waarbij aan geranten en pomphouders een gewaarborgde winstmarge wordt toegezegd.

   De Standaard,

   Vaste verbindingen


   onafhankelijk gerant; zelfstandig gerant


   1. ((vooral) in België)
    iemand die de bedrijfsvoering van een zaak onder eigen verantwoordelijkheid en beheer voert, in tegenstelling tot een persoon die als zaakvoerder in dienst is

    Synoniem: zelfstandig uitbater

    Het probleem is dat vele zelfstandigen in de praktijk een soort tussenstatuut hebben. Van zodra de maatschappij zelfs maar een fractie van de kosten van de zelfstandige op zich neemt, wordt deze niet meer als een zelfstandige beschouwd en kan van de wettelijke minimummarge afgeweken worden. Dit blijkt ook het geval te zijn met de pomphouder die slechts 0,9 frank per liter kreeg. Volgens de woordvoerder van BP-België gaat het om een "zelfstandige gerant".

    De Standaard,

    Konkreet komt de overeenkomst tussen Bata Nederland en Euro Shoe er op neer dat de 50 Belgische winkels zonder het personeel maar met de huurrechten worden overgenomen. Met de 6 onafhankelijke geranten werd het kontrakt opgezegd.

    De Standaard,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   • gerante

   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • directeur-gerant