goudbrasem


goudbrasem 1.0

afbeelding

Bron: Citron
(CC BY-SA 3.0)

goudkleurige zeebrasem met een hoge rug, een rugvin met elf stekels, een aarsvin met drie stekels en een zwarte vlek achter zijn kieuwdeksels die leeft in zout, zoet of brak water met een gematigde temperatuur, onder andere in de Middellandse Zee en het oosten van de Atlantische Oceaan
In het enkelvoud ook ter aanduiding van de soort. En is een van de vissoorten die worden verhandeld onder de benaming dorade.

Semagram


Een goudbrasem…

is een vis; is een dier

  • [Afmeting] wordt maximaal ongeveer 70 cm lang
  • [Kleur] is goudkleurig en heeft een zwarte vlek achter zijn kieuwdeksels
  • [Bouw] is gewerveld
  • [Deel] heeft een hoge rug, een rugvin met elf stekels en een aarsvin met drie stekels
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Plaats] leeft in zout, zoet of brak water met een gematigde temperatuur
  • [Woongebied] komt voor in de Middellandse Zee, het oosten van de Atlantische Oceaan en in de zomer ook wel in de Noordzee
  • [Leeftijd] kan 11 jaar oud worden
  • [Gedrag] is een vleeseter
  • [Belang] is van groot belang voor de commerciële visserij

Wetenschappelijke naam: Sparus aurata

RijkAnimalia; Dieren
StamChordata; Chordadieren
KlasseActinopterygii; Straalvinnigen
OrdePerciformes; Baarsachtigen
FamilieSparidae; Zeebrasems
GeslachtSparus
SoortSparus aurata

Algemene voorbeelden


De goudbrasem is een zeebrasem met een hoge rug, een crèmewitte balk over de kop en een typerende grote zwarte vlek achter de kieuwdeksels (groter dan bij de gewone zeebrasem). In het zonlicht heeft deze vis een prachtige gouden glans, maar op het droge verdwijnt deze kleur snel.

http://waddenbieb.waddenzeeschool.nl/ecomare-encyclopedie/organismen/dieren/vissen/baarsachtigen/goudbrasem/

Begin september vond visser Marcel van de Kreeke twaalf levende goudbrasems van rond de veertien centimeter in zijn fuiken. In juni had fuikenvisser Wim de Ridder al een exemplaar van zeven centimeter gevangen in het Veerse Meer. "We komen ze nu in zulke grote aantallen tegen dat het niet anders kan dan dat er wordt gepaard. Dat betekent dat de goudbrasem zich hier definitief aan het vestigen is", vertelt Hans Bothe van Imares in Wageningen. De vis - die officieel Sparus aurata heet - kwam altijd voor in de Middellandse zee en zuidwest Europa tot aan de wateren bij Zuid-Engeland en het Franse Bretagne.

http://www.hsvmiddelburg.nl/index.php?pag=info&nieuws_id=134&tel=55&PHPSESSID=b6c2683cb91fda22014b37645f2ca273

De afgelopen maanden worden zeer regelmatig vangsten gemeld van de goudbrasem in Nederlandse wateren; in een onderzoeksfuik van het NIOZ bij Texel en door beroepsvissers in hun hok- en schietfuiken op het Veerse Meer. De soort is in de vishandel bekend onder de naam dorade, maar niet alle dorades in de Nederlandse visafslagen blijken goudbrasems.

http://www.visserijnieuws.nl/nieuws/achtergronden/6718-goudbrasem-voor-het-eerst-beschreven-voor-nederland.html,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • goudbrasem vangen

Er waren tijdens het begin van de zomer al wat aanwijzingen, maar nu weet Imares het zeker. Het Veerse Meer is volgens het mariene onderzoeksinstituut een vissoort rijker. Vissers vangen sinds enkele weken regelmatig goudbrasem, een soort die afkomstig is uit Middelandse Zee.

http://www.hsvmiddelburg.nl/index.php?pag=info&nieuws_id=134&tel=55&PHPSESSID=b6c2683cb91fda22014b37645f2ca273

goudbrasem 1.1

lichtgrijze tot donkergrijze vis met stevig visvlees en een volle smaak die wordt gekweekt en op verschillende manier kan worden bereid, zoals bakken, roosteren en grillen; goudbrasem als voedsel; dorade royale

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

Semagram


Een goudbrasem…

is een consumptievis; is voedsel

  • [Kleur] is licht- tot donkergrijs
  • [Uiterlijk] heeft boven op zijn kop een goudkleurige kroon
  • [Structuur] heeft een stevige structuur
  • [Functie] dient om te eten
  • [Bereiding] wordt op verschillende manieren bereid, zoals bakken, roosteren of grillen
  • [Ontstaan] is gekweekt

Algemene voorbeelden


In Portugal geeft men de voorkeur aan eenvoudige bereidingswijzen voor de verse vis: roosteren of gewoon in de oven gaar laten worden [...]. Vissen die voor deze bereidingswijze in aanmerking komen, zijn de zakbrasem en de goudbrasem die in het Portugees pargo-legitimo en doirada heten, met hun lekkere vlees.

http://users.pandora.be/franksfood/files/Pescado%20ao%20Forno.htm

Mijn visboer had alleen goudbrasems van om en nabij 500 gram ongeschoond gewicht, dat is een royale portie voor een persoon, maar voor twee personen is het geen 'dorade royale'.

http://ermagwelweerwataf.blogspot.com/2011/08/goudbrasem-in-zilver.html

Vis bevat evenveel eiwitten dan vlees, maar veel minder vet. Alle vissen zijn toegelaten, zelfs vette vissen. Het vetgehalte bedraagt voor 100 gr: * slechts 1 gr. vet voor: schelvis, koolvis, kabeljauw, goudbrasem, schar, baars, tong, forel, wijting of pladijs.

http://www.hrm.be/hrm/Praktijk/Dieet/Hyperlip.htm