grensrechter

grensrechter 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

iemand die de scheidsrechter bijstaat een sportwedstrijd volgens de regels te leiden; iemand die bij sportwedstrijden de scheidsrechter assisteert bij het nemen van beslissingen; assistent van de scheidsrechter; assistent-scheidsrechter; lijnrechter
Wordt in de voetbalsport officieel assistent-scheidsrechter genoemd.

Semagram (extra betekenisinformatie)

Een grensrechter…

is een assistent; is een persoon

Algemene voorbeelden

Scheidsrechter Van Vliet heeft gisteren overwogen de wedstrijd van Volendam tegen Feyenoord (3-0 voor Feyenoord) in de tweede helft enige tijd te onderbreken. Van Vliet hoorde van zijn grensrechter en van spelers dat de Feyenoord-fans op de tribune "racistische uitlatingen" bezigden.

NRC,

Al na zes minuten scoorde Schupp 0-1. Kort daarop maakte Zickler weer een doelpunt. Maar op appèl van de grensrechter keurde de arbiter dat wegens hands af.

NRC,

Sepp Blatter, sekretaris-generaal van de Fifa, zei dat de benaming grensrechter wordt veranderd in assistent-scheidsrechter, met meer beslissingsbevoegdheden.

De Standaard,

Volgens de KNVB in Zeist is de definitie van een molestatie: "Elke vorm van geweldadig handelen jegens, of intimideren van scheidsrechter, grensrechter, speler, official en/of toeschouwer voor, tijdens of na een wedstrijd."

NRC,

Combinatiemogelijkheden

als subject bij een werkwoord

• vlaggen

Trainer Ronald Koeman maakte zich terecht boos toen de assistent-scheidsrechter blunderde. De grensrechter vlagde namelijk voor buitenspel van Ajax na een verre terugspeelbal van NEC.

De Telegraaf,

Ondanks terechte protesten van VENO, liet Draaijer gewoon doorspelen. VENO bleef de aanval zoeken, maar werd het wat gevaarlijk, dan vlagde de grensrechter en floot de scheidsrechter. Het was voor de spelers van trainer Willy Muntz niet leuk meer om te voetballen.

Meppeler Courant,

Na de pauze vlagden beide grensrechters, ieder om beurt, Beerschot zowaar voor buitenspel terug na een intrap.

in voorzetselgroep

• volgens de grensrechter

Sturing haalde de bal van de lijn, maar volgens de grensrechter was de bal achter de lijn geweest. Scheidsrechter Blankenstein liet doorspelen, maar na interventie van Roda-trainer Stevens besloot de grensrechter alsnog Blankenstein te adviseren een doelpunt toe te kennen: 2-0.

NRC,

De gelijkmaker kwam gelukkig voor ons vrij snel. Jorne had dit keer niet zoveel kansen nodig om te scoren. Volgens de grensrechter was het buitenspel, maar dat was het volgens hem wel vaker. De scheidsrechter liet, gelukkig voor ons, doorspelen en keurde het doelpunt niet af nadat hij gesproken had met deze grensrechter.

met telwoord ervoor

• beide grensrechters

Galatasaray is voor één Europese wedstrijd verbannen uit zijn eigen stadion, Alisamiyen. De Europese voetbalbond UEFA legde de straf op nadat supporters van de Turkse kampioen beide grensrechters bekogelden tijdens het duel tegen Avenir Beggen.

met ander, nevengeschikt substantief

• de scheidsrechter en de grensrechter
      • twee grensrechters en een scheidsrechter
      • twee scheidsrechters en twee grensrechters
      • scheidsrechters en grensrechters

De regel is dat een speler die duidelijk geen voordeel kan halen uit zijn buitenspelpositie, niet hinderlijk buitenspel staat. Dat is een kwestie van aanvoelen van de scheidsrechter en de grensrechter. Het grote probleem is dat weinig scheidsrechters gevoetbald hebben en eigenlijk geen enkele op hoog niveau. We moeten daarom oud-profvoetballers bewegen scheidsrechter te worden.

NRC,

Het zou slecht zijn alleen maar scheidsrechters voor het WK aan te wijzen en dan tegen sommigen te zeggen: 'Jij bent slechts grensrechter.' Ideaal is niet twee grensrechters en een scheidsrechter, maar twee scheidsrechters en twee grensrechters. Een kwartet uit hetzelfde land dus.'

NRC,

• arbiters en grensrechters

In het seizoen 1991-'92 werden in het totale amateurvoetbal in Nederland 973 molestaties van arbiters en grensrechters gemeld. Ongeveer 250 arbiters liepen daadwerkelijk letsel op.

NRC,

voorafgegaan door als

• als grensrechter

'Als grensrechter wordt er misschien nog wel meer van je verwacht dan als scheidsrechter. Je kunt geen moment verslappen. Het spel kan zich tien minuten op de andere helft afspelen, maar je moet wel scherp blijven. Het gaat om dat ene moment. Dan moet je er staan'.