grootmeesteres


grootmeesteres 1.0

vrouw die de eerste, voornaamste persoon is in een bepaalde kring; vrouw naar wier voorbeeld eenieder zich richt; vrouw die hoofd en voorbeeld is van de beoefenaars van een wetenschap of kunst; toonaangevende vrouw; toonbeeld
Vooral in combinatie met een van-bepaling.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een grootmeesteres…

is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    "Ik ben dus met de hele dikke Van Dale op schoot gaan zitten en heb het van A tot Z doorgewerkt. Alle woorden waarvan ik dacht dat ze in mijn etiquetteboek van pas konden komen heb ik opgeschreven", herinnerde "de grootmeesteres van de omgangsvormen" zich later.

    http://oud.refdag.nl/boek/boekpo/991027boekma01.html,

    Tevens is het heel bijzonder dat de erven van Martha Graham de dansgroep recentelijk toestemming hebben gegeven om een aantal werken van deze grootmeesteres van de moderne expressionistische dans uit te voeren.

    http://www.het-nationale-ballet.nl/nationaal/index.html

    Zo is de Duitser Andreas Scholl is de laatste jaren uitgegroeid tot een ster op zijn gebied. Net als de grootmeesteres van de coloratuur, Cecilia Bartoli, maakte hij nu een cd met werken van Vivaldi.

    http://www.rotterdamsdagblad.nl/uitjournaal/cd_vd_dag/html/week_23/cd_130600.htm,

    grootmeesteres 2.0

    (politiek en bestuur; royalty en adel)

    vrouw die aan het hoofd staat van het Huis van de Koning (of Koningin)

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een grootmeesteres…

    is een persoon

    • [Geslacht] is een vrouw

      Algemene voorbeelden


      Het Civiele Huis kent een grootmeesteres, die een belangrijke rol speelt in het sociale contact dat namens de Koningin wordt onderhouden met de hoofden van diplomatieke missies, de leden van het Internationaal Gerechtshof en andere in Nederland wonende vooraanstaande buitenlanders.

      http://www.koninklijkhuis.nl/monarchie/monarchie.html

      Is het dan uit met de prins? Vond de temperamentvolle Argentijnse onze blonde kaaskop te gewoontjes? Maar Weekend weet het zeker: na de Olympische Spelen wordt de verloving bekend gemaakt. Ze hebben namelijk grootmeesteres van de koningin Martine van Loon-Labouchere gespot bij een modeshow van Frans Molenaar. Zij mag vast de voorselectie maken bij de couturiers om zo uit te komen bij 'de' trouwjurk van Maxima.

      ANP,