guerrillastrijder


guerrillastrijder 1.0

iemand die deel uitmaakt van een niet-regulier leger en strijdt in een guerrilla; strijder in een guerrilla

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een guerrillastrijder…

is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt legerkleding, een helm, munitie, een mitrailleur en legerlaarzen
  • [Organisatie of instelling] behoort niet tot een regulier leger, maar maakt deel uit van ongeregelde troepen, bv. een volksleger of een verzetsbeweging
  • [Plaats] strijdt in landen waar een regering aan de macht is die het volk onderdrukt, bv. in sommige landen van Zuid-Amerika, Afrika, Azië en in het Midden-Oosten; houdt zich vaak op in onherbergzaam gebied, bv. in moerassen, het oerwoud, het gebergte
  • [Activiteit of handeling] voert paramilitaire operaties uit
  • [Betrokkene] strijdt meestal tegen troepen van het regeringsleger of tegen troepen van een buitenlandse overheerser
  • [Handelende persoon] wordt vaak gerekruteerd onder de bevolking
  • [Motief] wil een revolutie ontketenen en de regering omverwerpen

Algemene voorbeelden


De meeste Koerdische guerrillastrijders bevinden zich in Turkije zelf. Bovendien is een guerrillamacht in staat zich op te delen en zich vervolgens weer te organiseren. De ruggegraat van een partizanenorganisatie kan niet worden gebroken met een zuiver militaire aanpak, zeker niet door een leger dat is geoefend in conventionele oorlogvoering.

NRC,

In de laatste fase van de terugtrekking van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Somalië hebben Amerikaanse mariniers die samen met Italiaanse militairen de aftocht dekten enkele malen het vuur geopend op Somalische guerrillastrijders.

NRC,

Guerrillastrijders van de sjiitische Hezbollah hebben vrijdagochtend bij een aanval op een Israëlische legerpost in Zuid-Libanon een Israëlische soldaat gedood en drie anderen verwond, aldus Libanese zegslieden.

De Standaard,

Filippijnse guerrillastrijders hebben vandaag bij een overval op banken en winkels in de stad Ipil in het zuiden van de Filippijnen zeker honderd mensen doodgeschoten. Volgens een radiobericht uit de stad vielen zeker 200 zwaarbewapende mannen, mogelijk leden van een afscheidingsfactie van het Moro Nationale Bevrijdingsfront, de stad aan.

NRC,