hacktivisme


hacktivisme 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

het hacken van computersystemen, vaak van de overheid, om activistische redenen, bijvoorbeeld om aandacht te vragen voor een bepaalde politieke kwestie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Hacktivisme…

is activisme

  • [Doel of bestemming] is een vorm van activisme
  • [Handelende persoon] wordt gedaan door hackers
  • [Object betroffen] is meestal gericht op computersystemen van de overheid
  • [Motief] wordt vaak gedaan om een politiek doel te bereiken

Algemene voorbeelden


Voor onderlinge concurrentie is de kersverse directeur niet bang. "Brainport Eindhoven waar hoogwaardige technologie wordt ontwikkeld, is het bewijs. Daar werken de grootste concurrenten samen en bouwen daar nieuwe producten en verdienen er geld mee. Het kan ook zo zijn dat er hele nieuwe ondernemingen ontstaan, waarachter misschien een paar grote bedrijven of instellingen zitten." In de 'delta' moeten aan verschillende soorten veiligheid aandacht worden besteed: cyberveiligheid (tegen hacktivisme, terrorisme en spionage via het internet), nationale veiligheid, forensisch onderzoek en urban security (veiligheid in steden en wijken).

Trouw,

Straks: De ethiek rondom het hacktivisme. Als er onrechtvaardigheid is, moet je soms kwaad met kwaad bestrijden. En wat we kunnen verwachten van seizoen 2. Mr. Robots authentieke weergave van de hackerswereld... heeft ons geattendeerd op de gevaren die er bestaan. Vandaag kom je erachter hoeveel gevaar we lopen. Je wilt een gasleiding opblazen. - De wereld is gevaarlijk. Niet vanwege de slechteriken, maar vanwege mensen die niets doen.

Mr. Robot,

Ze stellen zich voor met hun pseudoniem: Chuck, in het zwart, Majikthys, met groengeverfd haar, en Tweety Fish, in sportkleren. 'Als ik mijn echte naam zou geven, zou ik worden ontslagen', verklaart de laatste. Hij ontwikkelt software voor een bedrijf dat met Microsoft samenwerkt. Het organiseren van een beweging onder de anti-autoritaire computerkrakers is makkelijker gezegd dan gedaan. 'Maar hoe meer je een rockster bent, hoe meer de kiddies tegen je opkijken. Daarom kan de cDc nu bepalen welke acties hacktivisme zijn', zegt Tweety Fish. Hij somt op: pornofoto's, fout gespelde scheldwoorden en kreten aan vrienden op websites zetten, dat alles valt er niet onder.

de Volkskrant,

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2000
Brontaal Engels
Vorm in brontaal hacktivism
Betekenis in brontaal idem
Samenhangende woorden (betekenis) apptivisme; artivisme