hacktivist


hacktivist 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

iemand die computersystemen hackt, vaak systemen van de overheid, om activistische redenen, bijvoorbeeld om aandacht te vragen voor een bepaalde politieke kwestie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hacktivist…

is een activist; is een persoon

  • [Object betroffen] hackt vaak computersystemen van de overheid
  • [Motief] handelt vaak om een politiek doel te bereiken

    Algemene voorbeelden


    Zijn drijvende kracht is de overtuiging dat de manier waarop wij nu met technologie omgaan niet houdbaar is. Zo worden er nog steeds websites gebouwd met systemen waarvan al jaren duidelijk is dat ze niet veilig zijn. Het frustreert de hacker dat hij niet altijd de reactie krijgt waarop hij gehoopt had. Geen bedankje, maar een dreiging met een rechtszaak bijvoorbeeld. Ook is het soms lastig in contact te komen met de juiste persoon binnen een bedrijf. En regelmatig merkt de hacktivist dat er niets gedaan wordt met zijn melding. Het kan zijn dat er dan iets in hem knapt. Dat hij de druk wil opvoeren en de media inschakelt. Of dat hij, in het uiterste geval, de gekraakte databases online zet.

    Trouw,

    In 2018 verdween de Nederlandse hacktivist Arjen Kamphuis in Noorwegen. Rondom zijn verdwijning verschenen al snel complotten aangezien hij verschillende nauwe contacten had met klokkenluiders.

    Fok!,

    Afgelopen maand had Flame de servers van het Iraanse ministerie van Olie geraakt en grote hoeveelheden data gestolen. De autoriteiten moesten daarom de servers sluiten, aldus Iraanse media. Wie het virus heeft ontwikkeld, kan het Russische Kapersky Lab, niet zeggen. Het lab is nog steeds druk bezig met het analyseren van de codes. Het spoor terug naar de bron is bijna onmogelijk te volgen. Vermoedelijk is het virus vanaf augustus 2010 verspreid. Vanwege de nooit eerder vertoonde complexiteit sluiten experts uit dat een hacktivist achter Flame zit. Ook cybercriminelen staan buiten verdenking, omdat het spionagevirus alleen staatsgevoelige informatie steelt en geen geld.

    de Volkskrant,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2000
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal hacktivist
    Betekenis in brontaal idem
    Samenhangende woorden (betekenis) apptivist; artivist; haktivist; plaktivist