hangsenior


hangsenior 1.0

(neologisme)

oudere die vaak in groepsverband buiten of in een supermarkt of winkelcentrum rondhangt, zonder concreet doel anders dan het sociale contact met leeftijdgenoten; oudere die rondhangt; hangbejaarde

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hangsenior…

is een oudere; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Hangsenioren zeker, hmm, vrees dat het fenomeen zich snel zal verspreiden over heel de stad, maar no worries, we zijn met TV Ekkergem met een project bezig om de senioren van 't straat te houden.

      http://www.gentblogt.be/2011/06/27/haha-van-hendrik-6,

      "Ik geniet van mijn oude dag [...]. Toch ben ik nog wel dagelijks aan de haven te vinden. In het douanehuisje. Hangsenior ben ik daar" lacht hij.

      http://mc.thuisbladen.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=856&Itemid=36,

      In de Nederlandse gemeente Oude Pekela mogen zo'n tien hangouderen niet meer samenscholen bij een winkelcentrum na klachten van de winkeliers. De bejaarden – vooral mannen – zouden in de weg staan, etalages blokkeren, roken en over de winkelaars roddelen. Andere termen zijn hangbejaarde en hangsenior.

      http://taaltelefoon.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=213,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2005

      hangsenior 2.0

      (neologisme)

      iemand, vooral een persoon op leeftijd, die ergens te lang is blijven hangen; iemand die ergens eigenlijk niet meer thuishoort; iemand wiens 'houdbaarheidsdatum' is verstreken

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een hangsenior…

      is een persoon

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is ergens te lang blijven hangen; hoort ergens eigenlijk niet meer thuis; heeft een houdbaarheidsdatum die inmiddels overschreden is

        Algemene voorbeelden


        De oude garde politici maakte zich niet zo populair de afgelopen dagen. Zo deden Mark Eyskens en Wilfried Martens straffe uitspraken over de regeringsvorming zonder NVA [...]. Ook Louis Tobback schuwde zijn kritiek op de regeringsimpasse niet. Hoe denken de jonge wolven in de politiek over al die uitspraken? Voelen zij zich gepasseerd wanneer die 'hangsenioren' aan het woord komen? Wordt het tijd dat er meer naar hen geluisterd wordt? Of komt hun moment de gloire nog wel?

        http://www.radio1.be/programmas/peeters-pichal/politiek-jonge-wolven-versus-oude-garde-0,

        Misschien kan hij zijn visie op het Belgisch debacle neerpennen, nu hij vrij is van partijbelangen en de druk van de volgende verkiezingen? "Ik stap niet met bittere gevoelens uit de politiek, en hoed me ervoor een hangsenior of schoonmoeder te worden. Waarom zou ik zeggen hoe het moet? Ik heb zestien jaar de kans gehad iets te doen."

        http://www.gatz.be/page.php/politiek/parl/2011060601,

        Etymologie


        Aard herkomst inheems woord
        Vroegste datering 2011