ijstaart


ijstaart 1.0

afbeelding

Bron: YayAdrian
(CC BY-NC 2.0)

taart die wordt bereid met consumptie-ijs

Semagram


Een ijstaart…

is een gerecht

 • [Ingrediënt] wordt gemaakt van of met consumptie-ijs
 • [Gebruikswijze] wordt doorgaans gegeten bij feestelijke gelegenheden; wordt gegeten als nagerecht

  Hoofdsemagram: taart


  Algemene voorbeelden


  Tomatenroomsoep met balletjes, koninginnenhapjes, tong in madeirasaus, ijstaart: de ingrediënten van elk oerdegelijk Vlaams familiefeest staan ook in Faeces van Blauwe Maandag Compagnie op het menu. Het publiek schuift mee aan tafel en belandt pardoes in een geforceerde parochiezaal-ambiance, tussen verwanten die samen iets te vieren hebben.

  De Standaard,

  Kiest u voor een themabruiloft, laat de taart en taartdecoratie dan aansluiten op het thema. Chocolade schelpjes bij een strandbruiloft bijvoorbeeld. Een ijstaart of zomerfruittaart voor een zomerbruiloft.

  http://www.vanharte.nl/vol_br_bruidsbanket.htm

  Iedereen had gejoeld en geapplaudisseerd toen, als besluit van de maaltijd, de ijstaart door de kelner was binnengebracht op een ronde aluminium schaal.

  Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

  De geur van mierzoete aardbeien kwam vrij. Meteen sprong Katrien in haar geest twee jaar verder. De geur en de kleur van de jam hadden haar doen denken aan het kersensap dat bij het communiefeest uit de ijstaart was gelopen.

  Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

  Michel Bauwin maakt dagelijks anderhalve ton ijs: blokjes, schilfers, bulkijs en ook droogijs. Dat laatste wordt verkocht voor evenementen [...]. Maar het is ook handig om ingevroren producten te bewaren. Het laat geen residu achter. Bakkers gebruiken het vaak om hun ijstaarten koud te bewaren.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  met ander, nevengeschikt substantief


  • een ijstaart of ijssoufflé
  • ijstaarten en schepijs

  Oorspronkelijk bestond een parfait uit een mengsel van stijfgeslagen gezoete room met heel sterke koffie. Maar nu worden ook de variaties, gemaakt met een dikke vruchtenmoes of crème fraiche, parfait genoemd. Het parfait-ijs kan ook voor een ijstaart of ijssoufflé worden gebruikt.

  http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

  In alle supermarkten bij elkaar wordt in een gewone week zo'n 461 miljoen euro besteed. Voorafgaand aan Pasen loopt dat op tot 540 miljoen euro. De paastopper is en blijft brood, in de meest luxe varianten en voorgebakken, op de voet gevolgd door ijsdesserts zoals ijstaarten en schepijs.

  Haagsche Courant,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • ijstaartje