inflatiepercentage


inflatiepercentage 1.0

percentage van inflatie; hoeveelheid inflatie (waardevermindering van geld) in een bepaalde periode, gemeten en uitgedrukt in procenten; inflatiegehalte in procenten
Het woord heeft dezelfde combinatiemogelijkheden als het grondwoord percentage.
Zie ook : percentage

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een inflatiepercentage…

is een percentage; is een hoeveelheid

  • [Toepassingsgebied of bereik] heeft betrekking op de inflatie (waardevermindering van geld) in een bepaalde periode

    Algemene voorbeelden


    Het Sociaal Huurakkoord zorgt ervoor dat de huurprijs gemiddeld met maximaal het inflatiepercentage wordt aangepast.

    https://www.zakengidstiel.nl/nieuws/algemeen/970220/huurverhoging-2020-niet-meer-dan-inflatie,

    Nogal wat deskundigen waarschuwen er voor op dit ogenblik niet al te angsthazig op de toenemende inflatie te reageren. Ten eerste is 3,6 procent historisch gezien een heel laag inflatiepercentage. Bovendien worden voor de komende jaren al weer lagere percentages verwacht. Ten eerste is 3,6 procent historisch gezien een heel laag inflatiepercentage.

    http://www.nrc.nl/geld/voorjou/993461515339.html,

    In Eurolandeconomieën met een relatief hoog inflatiepercentage (de kleintjes: Nederland, Spanje, Portugal, Ierland) zou een renteverhoging wenselijk zijn; in landen die juist aan hun herstel bezig zijn (de groten: Duitsland, Frankrijk, Italië) werkt zo'n verhoging als een rem.

    http://www.nrc.nl/W2/Evj/2000/06.html

    De begrotingssystematiek hanteert een vast reëel plafond voor overheidsuitgaven dat jaarlijks automatisch wordt opgehoogd met het inflatiepercentage.

    Het Financieele Dagblad,

    Hans Tietmeyer, de voorzitter van de Duitse Bundesbank, vertolkt het credo van de centrale bankiers: "Hoge en scherp fluctuerende inflatiepercentages ontmoedigen financiële investeringen op lange termijn."

    De Standaard,

    De tweede hinderpaal voor economische en sociale vooruitgang is de buitengewoon hoge reële rente, dat is het verschil tussen het nominale rentepeil en het inflatiepercentage.

    De Standaard,

    De olieraffinage raakte in het slop zodat Venezuela nu bijna al zijn brandstof moet importeren (die dan weer zwaar gesubsidieerd wordt). Het gebruik van de rijkdom voor consumptieve doelen is ten koste gegaan van economische groei. Het land heeft een van de hoogste inflatiepercentages ter wereld, volgens sommige bronnen tegen de 30%.

    http://www.louiseofresco.com/HTML/PUBnrc20130313.html,

    Tsjernomyrdin, die vroeger manager was in de Russische gasindustrie, is voor een groot deel verantwoordelijk voor het harde monetaire beleid, dat de Russische inflatie omlaag moest duwen. Volgens ramingen zijn de consumentenprijzen dit jaar ongeveer 22 procent gestegen, na een stijging met 130 procent in het jaar tot december 1995. Tijdens het eerste jaar van de economische hervormingen werden zelfs inflatiepercentages van rond de 2.000 procent opgetekend.

    De Standaard,

    Een verhoging van de OZB met tenminste het inflatiepercentage is redelijk.

    http://www.kiespcw.nl/docs/pcwprogramma.doc

    De maximale huurverhoging blijft in 2001 3,8%. Dit stelt staatssecretaris Remkes voor in de Huurbrief 2001. Dat ligt boven het inflatiepercentage van het jaar 2000 dat 2,5% bedraagt en volgens de Woonbond het maximum zou moeten zijn.

    http://www.woonbond.nl/

    De maximaal toelaatbare huurverhoging mag in de komende periode in ieder geval niet het inflatiepercentage overschrijden.

    http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

    Op 1 april van dit jaar is de accijns op bier en wijn verhoogd (overigens slechts met het inflatiepercentage), en die op frisdranken, mineraalwaters en vruchtensappen verlaagd.

    http://www.angob.nl/go-archief/economie/alcoholvrij-stuit-op-02-06.htm