ingenieur


ingenieur 1.0

technicus of toegepast wetenschapper met een diploma van een universiteit of hogeschool, die zijn wetenschappelijke kennis gebruikt om technische, praktische of organisatorische problemen te analyseren en op te lossen in dienst van een bedrijf, een overheid of als zelfstandige; ook: titel van iemand met een hogere technische opleiding

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ingenieur…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] werkt in dienst van een bedrijf, een overheid, of als zelfstandige
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft meestal een beroep waarvoor je ingenieur moet zijn en die dan vaak ook als functie zo genoemd wordt
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is wetenschappelijk gevormd en heeft een diploma van een universiteit, of van een polytechnische of industriële hogeschool; is gespecialiseerd in bv. bouwkunde, waterbouwkunde, wegenbouwkunde, scheikunde, elektrotechniek, informatica, landbouwkunde, natuurkunde, toegepaste economische wetenschappen; kan analytisch en probleemoplossend denken en kan problemen van technische of technisch-organisatorische aard oplossen
  • [Rang] draagt in Nederland de titel ir. na afstuderen aan een universiteit en ing. na afstuderen aan een hogeschool; studeert in België sinds 2013-2014 altijd onder de verantwoordelijkheid van een universiteit af als master of science (MSc) (en wordt alleen ir. genoemd in het geval van een burgerlijk ingenieur of bio-ingenieur en ing. in het geval van een industrieel ingenieur
  • [Activiteit of handeling] gebruikt zijn wetenschappelijke kennis om voor zijn beroep technische, praktische en organisatorische problemen op te lossen
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft zijn opleiding gedaan voor zijn beroep

Algemene voorbeelden


De tijd dat de ingenieurs, de top, alle denkwerk deed, en de arbeiders enkel nog goed waren om uit te voeren is gewoon definitief voorbij.

http://users.pandora.be/luc.vandamme5/ivw/blanpain.htm

"De Amerikanen hebben een hekel aan windgeluiden. Voor de Europeanen is het belangrijk dat de zijruiten bij regen-rijden zuiver blijven, zij eisen een gootje dat het water afvoert. Helaas verwekt zo een ding bij hogere snelheden storende geluiden. Na veel proberen kwamen de ingenieurs met een nieuwsoortig regengootje in plastiek voor de dag. De Sintra is nu geruislozer dan een minivan zonder afvoer, en toch blijven zijn ruiten schoon."

De Standaard,

"Ik ken het tekort en ook de steeds groeiende behoefte aan ingenieurs, maar de verminderde uitstroom van afgestudeerde ingenieurs zal nog enkel jaren duren."

De Standaard,

Uiteraard is er een overlap tussen de verschillende curricula, maar de richting Natuurkunde leidt voornamelijk wetenschappers op en de richting Elektrotechniek voornamelijk ingenieurs (overigens ontvangt men op een technische universiteit bij het afstuderen in beide gevallen de titel van ingenieur).

http://www.aas.nl/pdf/Software_Engineering.PDF

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • bouwen

De ingenieurs die de stormvloedkering bouwden, rekenden op 66 pijlers om het kunstwerk overeind te houden.

De Standaard,

Teneinde de Agusta's sneller in te kunnen zetten, bouwden ingenieurs een palet waarop de A-109 in een C-130 vrachtvliegtuig mee kan, bijvoorbeeld naar Afrika.

De Standaard,

"Wat een gelul hè in die NRCH over moraal, normen etc. Stel je voor dat ingenieurs en timmerlui zó bruggen bouwden?"

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

Meneer Rixen was ingenieur en bouwde onder andere sneeuwskiliften voor de sport.

http://www.waterskibond.nl/

Jack Lopez geeft Frank gelijk: toen de Franse ingenieur De Lesseps het Panamakanaal bouwde tussen de Atlantische en de Stille Oceaan, hield hij geen rekening met het onevenwicht van de oceanen.

Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

  • ontwerpen

Eindhovense ingenieurs ontwierpen een auto die behoorlijk wat brandstof bespaart, tot 23 procent, en die tegelijkertijd andere middenklassers het nakijken geeft.

Reformatorisch Dagblad,

Het aanvoelen van de behoefte aan een dergelijke opleiding, zowel bij de ingenieurs die de apparatuur ontwerpen als bij de artsen die er gebruik van maken, evenals de talrijke onderzoeksprojecten aan de RUG in deze jonge tak van de wetenschap, hebben geleid tot de oprichting van dit gespecialiseerd onderwijs waarbij drie faculteiten zijn betrokken, nl. Geneeskunde, Wetenschappen en Toegepaste Wetenschappen.

http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

Ik zei: 'Dus jij had gedacht aan een scheepswerf.' 'Ja,' zei hij, 'ik heb een prachtige gevonden, een kleine aan de rivier, die coasters bouwt.' 'En dan de directeur in de hoofdrol.' 'Ja, die wil dat ene schip niet afbouwen voor de Duitsers.' 'Maar dan heeft hij natuurlijk een ingenieur onder zich die het ontworpen heeft...' '... en die wil het wel. Die collaboreert.'

De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

met adjectief ervoor


  • een bouwkundig ingenieur
  • bouwkundige ingenieurs

In 1901 werd wettelijk geregeld dat er een zelfstandige opleiding tot architect of bouwkundig ingenieur zou komen.

http://www.bk.tudelft.nl/

Steeds meer worden (soms complexe) elementen geprefabriceerd en op de bouwplaats gemonteerd; het bouwproces verandert hierdoor en dat vraagt om nieuwe vaardigheden van de bouwkundig ingenieur.

http://www.bk.tudelft.nl/

Jaarlijks trekken jonge bouwkundige ingenieurs op zending naar verre, exotische oorden om mee te helpen bij de realisatie van talrijke civiele hoogstandjes.

http://awww.ugent.be/ocb/folder/baggerwe.html

( (vooral) in Nederland)
  • een civieltechnisch ingenieur
  • civieltechnisch ingenieurs

Maar zoals gezegd doen civieltechnisch ingenieurs tegenwoordig meer dan bruggen en wegen bouwen. Ook voor milieu- en waterbeheer zijn jouw kennis en vaardigheden onmisbaar.

http://www.hanze.nl/opleidingen/economie_&_management/default.asp?body=IDV.asp

In 1972 binnengekomen als stafmedewerker op de afdeling technisch onderzoek, klom de civieltechnische ingenieur (TU Delft) snel op in de NS-hiërarchie.

Meppeler Courant,

De laatste drie jaar zijn er 25 ongelukken gebeurd, waarvan zes met letsel. Hij hekelde indirect het plan van het CDA. Een politieke partij moet naar zijn mening niet op de stoel van een verkeersdeskundige of een civieltechnisch ingenieur gaan zitten.

Meppeler Courant,

  • een elektrotechnisch ingenieur
  • elektrotechnische ingenieurs

Tot drie jaar geleden was Bogoljub Jovanović (46) als elektrotechnisch ingenieur betrokken bij de bouw van nieuwe fabrieken in Bosnië-Herzegovina.

NRC,

Alle elektronica in auto's moet wel goed blijven werken, ook als de auto dicht langs stoorbronnen rijdt. Thuis worden de PC, de video en de audio-apparaten soms lukraak op elkaar gestapeld en doorverbonden via een wirwar van draden. Ook daardoor kunnen storingen ontstaan. Om al deze storingen tegen te gaan krijgt afscherming tegen volop aandacht van elektrotechnische ingenieurs.

http://www2.ele.tue.nl/encyclopedie/encindex/

De hoofddiscipline van de burgerlijk elektrotechnisch ingenieur heeft dus betrekking op elektronische systemen, op component-, circuit- en systeemniveau.

http://www.intec.rug.ac.be/oce/eindtermen.html

Bij afwezigheid van Tsjernomyrdin zal Bolsjakov, een van de drie vice-premiers, als vervanger optreden. De elektrotechnisch ingenieur wordt verantwoordelijk voor industrie. Hij heeft onder meer grondstoffen, transport, communicatie en bouw in zijn portefeuille.

De Standaard,

  • een landbouwkundig ingenieur

In 1955 verruilt Robbe-Grillet zijn aanstelling als landbouwkundig ingenieur bij het Institut des Fruits et Agrumes voor een baan als lector bij de Editions de Minuit.

NRC,

Ik ben landbouwkundig ingenieur en droom er reeds jaren van een aktieve vakantie door te brengen op een grootschalig akkerbouwbedrijf, bij voorbeeld in de VS, Canada of Zuid-Afrika en er volwaardig mee te werken bij veldwerkzaamheden.

De Standaard,

Mijn pa zeurt dat hij eerst moet studeren. Desnoods voor landbouwkundig ingenieur, die hebben ze vandoen in de onderontwikkelde landen, dan kunt ge uw legerdienst uitstellen.

Koud, Geertrui Daem,

( (vooral) in België)
  • een materiaalkundig ingenieur
  • materiaalkundig ingenieurs

De universitaire opleiding tot burgerlijk materiaalkundig ingenieur aan MTM is bovendien uniek voor Europa.

http://www.mtm.kuleuven.ac.be/Education/Studiegids/Opleiding.html

Na de opleiding tot Burgerlijk Materiaalkundig Ingenieur is het mogelijk zich verder te bekwamen in het technisch-wetenschappelijk onderzoek.

http://www.mtm.kuleuven.ac.be/Education/Studiegids/Opleiding.html

Burgerlijk materiaalkundig ingenieurs vervullen dan ook steeds vaker een sleutelpositie in diverse moderne engineering projecten.

http://www.mtm.kuleuven.ac.be/Education/Studiegids/Studierichting.html

( (vooral) in België)
  • militair ingenieur
  • militaire ingenieurs

Digges (1546-1595), militair ingenieur, kaartenmaker en astronoom, is vandaag voor het grote publiek een illustere onbekende, terwijl er een redelijke kans is dat zelfs een leek wel eens heeft gehoord van Tycho Brahe (1546-1601).

De Standaard,

De militaire ingenieurs daarentegen werkten een reeks voorstellen uit die tot doel hadden wallen en blokhuizen te bouwen om Willemstad te beschermen tegen aanvallen uit het Oosten.

http://www.kbr.be/america/nl/nl49.html

( Zie ook de verbinding technisch ingenieur.)
  • een technisch ingenieur
  • technische ingenieurs

Zijn vader was technisch ingenieur en die is nu toch ook werkloos.

NRC,

In de evolutie ontwikkelde het insect een andere oplossing, door condensatie van water uit de vochtige oceaanwind op zijn sterk verharde vleugels op te vangen [...]. Twee biologen, een chemicus gespecialiseerd in organische processen en een technisch ingenieur kropen bij elkaar om dit principe te bestuderen. In 2006 maakten ze bij de Universiteit MIT een eerste proef.

http://www.peopleplanetprofit.be/nieuws/biomimicry-waterfles,

Na een tweede plaats in Fayt-le-Franc en winst in de Guldensporentweedaagse heeft de Britse technische ingenieur Roger Hammond een nieuwe overwinning behaald.

http://www.hbvl.be/cnt/oid48022/archief-grote-prijs-bodson-hammond-nodigt-familie-uit,

Deze notie mag niet worden verward met de algemene betekenis van technisch ingenieur dat slaat op een ingenieur die actief is in ingenieursdisciplines het accent eerder ligt op industriële technologie, en waar 'levende materie' niet een doorgedreven deel van uitmaken.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Technisch_ingenieur

  • een waterbouwkundig ingenieur
  • waterbouwkundige ingenieurs
  • een waterloopkundig ingenieur

Da Ponte was geen bekend architect, hij was bouwopzichter en werkte als waterbouwkundig ingenieur.

http://studwww.ugent.be/~cvdevyve/bezienswaardigheden.html

Nederlandse waterbouwkundige ingenieurs hebben in de zeventiende eeuw de oostelijke uitbreiding Christianshavn ontworpen.

NRC,

Als afgestudeerd Delfts waterloopkundig ingenieur werkte Epema in de jaren zeventig bij de Grondmij, alvorens de overstap naar de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden te maken.

NRC,

( (vooral) in Nederland)
  • een werktuigbouwkundig ingenieur

Een werktuigbouwkundig ingenieur houdt zich bezig met het produceren, gebruiken, en ontwerpen van 'werktuigen'.

http://www.saxion.nl/wtb/voltijd/enschede/uitgebreide_info

Als werktuigbouwkundig ingenieur zul je bij veel projecten samenwerken met collega's uit andere disciplines.

http://www.tudelft.nl/index.cfm/site/Opleidingen/pageid/661B9D3B-8C71-EDEB-0F71F86B053C7895/index.cfm

Het is merkwaardig dat deze uitvinder niet eens musicus was, maar technicus en werktuigbouwkundig ingenieur.

http://users.pandora.be/dirk.viaene/orgel.htm#Het%20oudste%20orgel%20ter%20wereld,

  • een natuurkundig ingenieur
  • een scheikundig ingenieur

Hij besloot hier te blijven en volgde naast zijn muziekstudie een opleiding tot scheikundig ingenieur in Delft.

NRC,

Straks gaat haar vader (scheikundig ingenieur) opnieuw in Michigan aan de slag, Meredith verhuist mee.

De Standaard,

De burgerlijk scheikundig ingenieur is breed inzetbaar; hij moet het ontwerp, de bouw, de exploitatie, de verbetering en het onderhoud van installaties en apparatuur uit de chemische nijverheid kunnen verzekeren, moet onderzoeks- en ontwikkelingstaken op zich kunnen nemen, en moet leidinggevende functies kunnen vervullen in zijn werkomgeving.

http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

De burgerlijk natuurkundig ingenieur is in de eerste plaats gevormd voor onderzoek en ontwikkeling; door de breedte van de opleiding kan hij terecht in alle bedrijven en onderzoeksinstellingen waar onderzoek en ontwikkeling een grondige kennis van de natuurkunde vereisen.

http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

De recente ontwikkelingen in nanotechnologie, seismisch onderzoek, robotica, medische beeldtechnologie, biofysica, communicatietechnologie en energie-efficiënte industriële processen zijn allemaal afhankelijk van het onderzoek naar de mechanismen en grenzen van onze fysieke wereld. Het is dit soort uitdagingen waar TU Delft zijn natuurkundige ingenieurs voor opleidt.

http://universitairemasters.nl/universiteiten/Technische-Universiteit-Delft/master/Applied-Physics/voltijd/

  • een deskundig ingenieur
  • deskundige ingenieurs

Op verzoek van het gemeentebestuur heeft een deskundig ingenieur uit Wageningen een advies uitgebracht voor het opzetten van een concreet plan van aanpak, dat te zijner tijd kan worden ingebracht bij de landinrichtingsplannen van rijk en provincie.

Meppeler Courant,

De deskundige ingenieurs zijn het, zoals trouwens wel vaker voorkomt, kennelijk niet eens en dan is het aan de politiek om daar keuzes in te formuleren en daar keuzes in te maken.

http://www.heinzeevalking.nl/

Maar er zijn natuurlijk wel deskundige ingenieurs nodig om dit systeem betrouwbaar en up to date te houden, en zo te voorzien in de nog steeds toenemende vraag naar die "vanzelfsprekende" elektrische energie.

http://www2.ele.tue.nl/encyclopedie/encindex/

  • een toekomstig ingenieur
  • de toekomstige ingenieur
  • de voormalig ingenieur

Het afstudeerexamen lijkt dus in de eerste plaats interessant voor studies die men met een duidelijk beroepsbeeld kan verbinden. Dat is ook het geval met de opleiding tot huisarts, waarvoor de universiteit het al gebruikt. Voor een toekomstig ingenieur lijkt het niet aangewezen.

De Standaard,

Dit alles veronderstelt dat de toekomstige ingenieur grondig inzicht moet verwerven in zowel de chemische als in de biochemische processen en hun procesparameters.

http://www.kdg.be/iwt-paginas/2cchemie.htm

Drijvende kracht achter de onderneming is Lucien De Schamphelaere, een voormalig ingenieur van Agfa Gevaert.

De Standaard,

  • een Delftse ingenieur
  • Delftse ingenieurs
  • Eindhovense ingenieurs
  • Groningse ingenieurs

Bij de Koninklijke Shell was de opvolger van topman ir. L. van Wachem in 1992 geen Delftse ingenieur of Leidse jurist, maar een bedrijfseconoom en registeraccountant: drs. C. Herkstroter.

NRC,

Henks rol was essentieel in het aantrekken rond 1965 van een hele groep van jonge Delftse ingenieurs die in de volgende veertig jaar aanzienlijk hebben bijgedragen aan de bloei van de Nederlandse sterrekunde, en voor wie Henk van de Hulst het bewonderde dubbelvoorbeeld was van de ware onderzoeker en van een knap bestuurder.

http://www.strw.leidenuniv.nl/vdhulst_n.html,

Eindhovense ingenieurs ontwierpen een auto die behoorlijk wat brandstof bespaart, tot 23 procent, en die tegelijkertijd andere middenklassers het nakijken geeft.

Reformatorisch Dagblad,

Een groep Groningse ingenieurs wil auto's op de spoorbaan laten rijden om het fileprobleem op te lossen.

Haagsche Courant,

  • buitenlandse ingenieurs
  • een Duitse ingenieur
  • Europese en Japanse ingenieurs
  • Franse ingenieurs
  • Nederlandse ingenieurs
  • Vlaamse ingenieurs

Dus zoek je in het buitenland, hoewel het niet altijd even makkelijk is om buitenlandse ingenieurs naar België te lokken.

De Standaard,

Een Duits ingenieur heeft het Sisa-windscherm ontwikkeld.

Provinciale Zeeuwse Courant,

Nissan heeft kosten nog moeite gespaard om van zijn Primera een volbloed Europese wagen te maken. Het bracht 25 Europese en Japanse ingenieurs gedurende drie maanden bij elkaar om de rijomstandigheden en het autogebruik in het oude continent te bestuderen.

De Standaard,

Franse ingenieurs hebben een 'elektrische verf' ontwikkeld, waarmee huizen kunnen worden verwarmd.

De Standaard,

Nederlandse ingenieurs hadden geen flauw idee hoe hard zo'n rivier dan kan stromen.

http://www.delta.tudelft.nl/delta/jaargangen/29/23/dam,

Wij durven het aan een jonge Vlaamse ingenieur, met een specialisatie in mechanica, die dus zo goed als niets afweet van ons domein, naar Japan te sturen om daar de zaken draaiende te houden.

De Standaard,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een raadgevend ingenieur
  • raadgevende ingenieurs

Ik werd als raadgevend ingenieur verantwoordelijk voor de studie en het ontwerp van de technische installaties van gebouwen.

http://www.kuleuven.ac.be/wordingenieur/wat/profiel/archi/cvvaesen.html

De vereniging Vlario (een beroepsvereniging van raadgevend ingenieurs in de sector water en energie) maakte een modelovereenkomst op voor studieopdrachten voor wegenis en rioleringswerken die ook aan alle gemeenten werd toegestuurd.

http://www.langzaamverkeer.be/nieuws/stp7.htm

Het begon allemaal met een telefoontje en een afspraak in een restaurant, met ene Imani, de raadgevend ingenieur van de Middle-East Development Company, de MDC.

Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een afgestudeerd ingenieur
  • afgestudeerde ingenieurs

Eind vorig jaar verscheen een rapport [...] met daarin twee interessante aanbevelingen over de rolopvatting van de milieukundige van de toekomst. De ene [...] beschouwt de milieudisciplines als bron van vernieuwing voor elk onderdeel van het beroepenveld waar een afgestudeerde ingenieur in terecht komt [...]. Volgens de andere aanbeveling neemt de generalistische milieukundige ook in de toekomst een centrale plek in in de maatschappelijke ontwikkelingen.

http://www.milieumagazine.nl/,

Ik heb mijn hele leven in Delft gewoond en tal van studerende en afgestudeerde ingenieurs gekend.

NRC,

Om het hoofd te bieden aan de volgens hem zorgwekkende daling van het aantal afgestudeerde ingenieurs in Vlaanderen, wil de Vlaamse minister-president Luc Van den Brande bij zijn collega van onderwijs Van den Bossche aandringen op een versoepeling van de toelatingsproeven voor de studies van burgerlijk ingenieurs aan de universiteiten.

De Standaard,

  • gespecialiseerde ingenieurs

Hoewel voorzitter Kim ten zeerste betreurt dat de aankoop van Lotus niet doorging, zijn er nu al designstudios in Groot-Brittannië en Italië en in München bevolken een honderd gespecialiseerde ingenieurs het technisch centrum van Daewoo.

De Standaard,

"Ons muzikaal alfabet moet zich verrijken. Wij hebben ook een enorme behoefte aan nieuwe instrumenten [...]. De muzikanten moeten deze vraag met een grotere ernst aanvatten, geholpen door gespecialiseerde ingenieurs."

http://www.west-vlaanderen.be/upload/klankenkoorts/default.html

De circa 35 gespecialiseerde ingenieurs, economen, filosofen en milieukundigen willen namelijk graag dat hun werk werkelijk resulteert in verandering.

http://www.cedelft.nl/

met voorzetselgroep


Voorzetsel: bij

  • ingenieur bij de afdeling Wegen en Infrastructuur
  • ingenieurs bij Boeing
  • ingenieurs bij IBM
  • ingenieur bij ProRail

"De zware brandhaard na het ongeval heeft zich via de rubberen banden van de wagens doorgezet in het fluisterasfalt", zegt Boudewijn Zwaenepoel, burgerlijk ingenieur bij de Afdeling Wegen en Infrastruktuur van Oost-Vlaanderen.

De Standaard,

De ingenieurs bij Boeing lopen storm om te mógen meewerken aan het projekt High Speed Research (HSR), een voorbereidende studie voor een supersoon verkeersvliegtuig, in samenwerking met andere Amerikaanse luchtvaartbedrijven en met de Nasa.

De Standaard,

Solange Ulens, die bij computergigant IBM verantwoordelijk is voor de rekrutering en selectie in België en Luxemburg, zegt dat het tekort aan ingenieurs bij IBM zich vooral op het niveau van industrieel ingenieurs situeert.

De Standaard,

"We moeten het nu doen met lapmiddelen", erkent A. D., ingenieur bij ProRail.

Haagsche Courant,

Voorzetsel: in

  • ingenieur in de elektrotechniek
  • ingenieur in de computerwetenschappen
  • ingenieur in de mechanica
  • ingenieurs in metallurgie of in de scheikunde
  • ingenieur in de scheikunde

Niet dat hij een carrièrejager is, maar in Eindhoven dacht hij als afgestudeerd ingenieur in de elektrotechniek wat meer speelruimte te hebben gevonden als technicus dan in de functie die hij voordien bekleedde bij het ministerie van buitenlandse zaken.

NRC,

De opleiding tot burgerlijk ingenieur in de computerwetenschappen heeft als doel burgerlijk ingenieurs te vormen die gespecialiseerd zijn in het domein van de informatietechnologie.

http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

Hij heeft een diploma mechanica of dat van ingenieur in de mechanica met beroepservaring.

http://www.azg.be/nl/overazg/wat.htm

Ook informatici, leraars, economisten en ingenieurs in metallurgie of in de scheikunde bevolken het leger werklozen.

De Standaard,

Hij is geassimileerd industrieel ingenieur in de scheikunde der kernenergiebedrijven en licentiaat-ingenieur in de veiligheidstechniek.

http://www.khbo.be/~lodew/dossier%20Veiligheid%20en%20welzijn%20(2).htm

Voorzetsel: uit

  • ingenieurs uit Azië, Europa en de VS
  • de ingenieur uit Delft
  • de ingenieur uit Genval
  • de ingenieur uit Wageningen

Autobouwer Ford gebruikte een intranet om ploegen ingenieurs uit Azië, Europa en de VS samen te laten werken aan het ontwerp van de Taurus.

De Standaard,

Van V. (59) leidt een van de politiek gevoeligste ondernemingen van Nederland. Daar is hij bedreven in want de ingenieur uit Delft werkte vele jaren bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij.

NRC,

Op verzoek van het gemeentebestuur heeft een deskundig ingenieur uit Wageningen een advies uitgebracht voor het opzetten van een concreet plan van aanpak, dat te zijner tijd kan worden ingebracht bij de landinrichtingsplannen van rijk en provincie.

Meppeler Courant,

"Het is een plezier om er gewoon maar naar te kijken," vindt André Colens, de ingenieur uit Genval die de zonnegrasmaaier uitvond.

De Standaard,

Voorzetsel: van

  • ingenieurs van Honda
  • ingenieurs van de Provinciale Dienst voor Land- en Tuinbouw

"De Japanse ingenieurs van Honda zijn nu hypergemotiveerd om de V10 zo sterk mogelijk te maken."

De Standaard,

Het CAG realiseerde deze tentoonstelling tezamen met projectgroep van ingenieurs van de Provinciale Dienst voor Land- en Tuinbouw en medewerkers communicatie van de provincie Antwerpen.

http://www.cagnet.be/project/hooibeekhoeve.htm

W. ter K. en E. M. voeren al twintig jaar actie tegen de aanleg van de Verlengde Landscheidingsweg in en om Den Haag. Met succes. M.: "We houden het langer uit dan de ingenieurs van Rijkswaterstaat. We hebben al heel wat ingenieurs versleten." Ze wisten ook de aanleg van een weg van Den Haag naar Leiden tegen te houden.

NRC,

in voorzetselgroep


  • het tekort aan ingenieurs
  • tekorten aan ingenieurs
  • een tekort van 5.000 ingenieurs

Hugo V., gedelegeerd bestuurder van Barco, uit al enkele jaren zijn bezorgdheid over het tekort aan ingenieurs.

De Standaard,

Veel high-tech producenten zoals Japan en de Aziatische tijgers kampen met enorme tekorten aan ingenieurs en ander technisch personeel.

http://www.cidi.nl/html/publijst/online/eco-00.html,

En in Duitsland vreest de industrie een tekort van 5.000 ingenieurs tussen nu en het jaar 2000.

De Standaard,

  • opleiden tot ingenieur
  • een opleiding tot ingenieur
  • opleidingen tot ingenieru

Inspanningen om opnieuw meer studenten in wetenschappelijke richtingen te krijgen en vooral in de richtingen die opleiden tot ingenieur zijn er beslist nodig.

De Standaard,

Ze betreuren dat de wiskunde minder de goede studenten aantrekt dan de opleiding tot ingenieur.

De Standaard,

De proef die toegang verleent tot de universitaire studie van ingenieur, peilt alleen naar de kennis van wiskunde, en daardoor recruteert ze te eenzijdig [...]. Dat zegt de visitatiecommissie die gisteren verslag uitbracht over haar kwaliteitsonderzoek van de Vlaamse opleidingen tot ingenieur in de werktuigkunde.

De Standaard,

De minister-president denkt in de eerste plaats aan hogescholen die opleiden tot industrieel ingenieur.

De Standaard,

Hij besloot hier te blijven en volgde naast zijn muziekstudie een opleiding tot scheikundig ingenieur in Delft.

NRC,

Je wordt er opgeleid tot elektrotechnisch ingenieur.

http://www.hanze.nl/opleidingen/economie_&_management/default.asp?body=IDV.asp

  • studeren voor ingenieur

Ik studeerde voor ingenieur en had al gauw iets gevonden om 'het sleutelprobleem' op te lossen.

De Standaard,

Maar toen ik 18 of 19 jaar was en in de militaire school voor ingenieur studeerde en de spaceshuttle voor de eerste keer gelanceerd zag worden en weer zag landen in Amerika, en van toen af is de droom begonnen.

http://www.kcst.be/frankdewinne.htm,

Voordat hij hip was geworden, had hij voor ingenieur gestudeerd.

Gevallen vrouwen, Laurie Langenbach,

( (vooral) in België)
  • het toelatingsexamen van de ingenieurs
  • het toelatingsexamen van burgerlijk ingenieur
  • het toelatingsexamen voor ingenieurs
  • het toelatingsexamen voor burgerlijk ingenieur
  • de toelatingsproef bij de burgerlijk ingenieurs

De KVIV is dan ook niet erg gewonnen voor het voorstel van rector André Oosterlinck van de KU Leuven om het toelatingsexamen van de ingenieurs af te zwakken tot een oriënteringsproef.

De Standaard,

Tijdens de "Dag van de Ingenieur" [...] zei Van den Brande dat het aantal inschrijvingen voor de richting toegepaste wetenschappen aan de Vlaamse universiteiten tussen 1990 en 1994 daalde van 770 naar 476. En dat terwijl er een tekort dreigt aan ingenieurs in het bedrijfsleven en in de wetenschappelijke onderzoekscentra. Daarom wil Van den Brande "de discussie rond het toelatingsexamen van burgerlijk ingenieur nieuw leven inblazen".

De Standaard,

Net zoals lezer Frans Kloeck (DS 24 april) ben ik het niet eens met lezer Bart Dierickx (DS 17 april) die een lans breekt voor het "versoepelen" van het toelatingsexamen voor ingenieurs.

De Standaard,

Daarnaast blijkt de minister een groot fan te zijn van het vak wiskunde [...]. Hij hecht er zoveel belang aan dat sommige onderwijskundigen, academici en industriëlen spreken van een overwaardering. Bij hen gaat de slinger de andere richting uit. Daarvan getuigen de voorstellen om het toelatingsexamen voor burgerlijk ingenieur te verruimen en niet meer uitsluitend op wiskunde te laten steunen.

De Standaard,

Uitspraken van beleidsverantwoordelijken hebben de indruk gewekt dat er een rechtstreeks verband zou bestaan tussen de terugloop van het aantal studenten en de toelatingsproef bij de burgerlijk ingenieurs.

De Standaard,

  • van arbeider tot ingenieur
  • van adminstratieve krachten tot ingenieurs
  • van ongeschoolden tot ingenieurs
  • van steenzetters en rijswerkers tot ingenieurs

"Veel bedrijven hebben een sterke 'kernbezetting'. Daaromheen huren bedrijven vaak uitzendkrachten in", zegt Van H. "Dat varieert van adminstratieve krachten tot ingenieurs."

NRC,

Het gaat hierbij om alle denkbare niveau's van bosarbeider tot universitair ingenieur.

http://www.ebg.be/oud%20web/Dienst/werk_zoeken_in_bos-_en_natuursector.htm,

Op dit ogenblik treedt de sector op als lesgever van een essentieel basisvak voor alle werknemers in de bouw, van ongeschoolden tot ingenieurs en architecten!

http://www.cnac.be/start/frame3_nl.htm,

Van den H. heeft een platte organisatie structuur met vakbekwame medewerkers van steenzetters en rijswerkers tot ingenieurs.

http://www.herik.nl/

  • volgens ingenieurs
  • volgens de ingenieur

Volgens ingenieurs van Belgacom liggen onstabiele signaleringslinken, dat is de techniek die een oproep opzet, aan de oorzaak.

De Standaard,

Volgens de ingenieur wordt in plaats van de chemicaliën nu gebruik gemaakt van vier soorten gekweekte 'micro-organismen' danwel bacteriën.

Meppeler Courant,

Volgens ingenieur R. de K. maakt de auto-industrie vooral gebruik van staal, waardoor wagens relatief zwaar zijn.

NOS Nieuws,

met substantief erachter


  • een ingenieur bouwkunde
  • een ingenieur elektromechanica
  • een ingenieur elektronica
  • een ingenieur elektrotechniek
  • ingenieurs informatica
  • ingenieurs mechanica
  • een ingenieur tuinbouw
  • een ingenieur vliegtuigkunde
  • een ingenieur werktuigbouwkunde

Marcelo Rios, de zoon van een ingenieur bouwkunde en van een lerares, werd van school gestuurd.

De Standaard,

De toekomstige VEV-voorzitter is burgerlijk ingenieur elektromechanica van opleiding.

De Standaard,

"Een van de commando's in Beit Lid was een ingenieur elektronica", zegt de tolk Khaled.

NRC,

Als ingenieur elektrotechniek zorg je ervoor dat de elektriciteit optimaal verdeeld en benut wordt.

http://www.kuleuven.ac.be/wordingenieur/wat/profiel/elek/elek.html

Fabrimetal klaagt vooral over het tekort aan ingenieurs informatica en elektronica.

De Standaard,

We bedoelen daarmee de wetenschappelijke discipline die onderzoek doet naar wrijving - de oorzaak van slijtage -, slijtage zelf, en smering, gericht op het voorkomen van slijtage. Oorspronkelijk was dat bijna uitsluitend het domein van ingenieurs mechanica.

http://www.kuleuven.ac.be/ck/1999/14.pdf.

Na de studies van technisch ingenieur tuinbouw aan het hoger rijksinstituut voor tuinbouw te Vilvoorde en een jaartje werken in een boomkwekerij annex tuinaanlegbedrijf startte hij met zijn levenswerk.

http://www.geocities.com/sentryflex2/BEDRIJF.HTM,

Italiaanse en Britse sportwagens zijn voor hem Kunst, Work of Art. Scheimerton is dolverliefd op de Italiaanse lijn van een Maserati of Ferrari, maar valt als voormalig ingenieur vliegtuigkunde helemaal voor een pure brok Britse autotechniek, zeker als het om een echte rariteit als een Aston Martin gaat.

De Standaard,

Met een brede technische bagage, zin voor analytisch denken, ervaring met technisch ontwerpen en een goede teamspirit ben je als ingenieur werktuigkunde de spil van een dergelijk ontwerpteam.

http://www.kuleuven.ac.be/wordingenieur/wat/profiel/werk/werk.html

met ander, nevengeschikt substantief


  • ingenieurs en architecten

Uit Canada zijn ook Vietnamese ingenieurs en architecten naar de Filipijnen gekomen om de asielzoekers te helpen hun nieuwe woningen te bouwen.

De Standaard,

Van Rysselberghe kwam uit een familie van louter ingenieurs en architecten en dat verklaart misschien waarom hij zich zo lang en zo consequent met zo'n exacte en rationele manier van schilderen heeft beziggehouden.

NRC,

Bij het ontwerpen probeerden de ingenieurs en architecten zoveel mogelijk nuttige ruimte te voorzien: door geen verticale kolommen te gebruiken en door de diverse leidingen (elektriciteit etc) te integreren in de centrale kern.

http://www.onprvp.fgov.be/onprvp/NL/Themes_NL/T_2_ONP_NL/T_2_4_rapp_2002_NL/pdf_NL/jaarvers.pdf

  • ingenieurs en technici

Het departement Leefmilieu en Infrastruktuur waar slechts 2 procent van de ingenieurs en technici vrouwen zijn.

De Standaard,

We hebben ingenieurs en technici, dat is ongeveer de helft van de groep, en de andere helft van de groep zijn inderdaad allemaal mensen die een militaire loopbaan als testpiloot achter de rug hebben en die daarbij ook bijkomende studies gedaan hebben als technicus of als ingenieur of iets in die aard.

http://www.kcst.be/frankdewinne.htm,

Ingenieurs en technici van de Stichting ASTRON wijden zich de komende tweeëneenhalf jaar in nauwe samenwerking met andere Europese en Amerikaanse instellingen aan een studie van de zogeheten 'Advanced Correlator'.

http://www.strw.leidenuniv.nl/na/pr990610.html,

  • ingenieur en wetenschapper
  • ingenieur of wetenschapper
  • ingenieurs en wetenschappers

Als ingenieur en wetenschapper vind ik dat de geloofsstellingen over de natuur het geloof teveel in discredit hebben gebracht.

http://www.tgl.be/discus/reactie45-6.htm,

Generaties lang ging het gelijkekansendebat in het onderwijs over hogere studies voor de lagere klassen en over hoe vrouwen gestimuleerd konden worden om ingenieur of wetenschapper te worden.

http://user.online.be/debrug/diabasis/,

Het moment waarop ingenieurs en wetenschappers de natuurlijke grenzen van de magnetische opslag bereiken, is nog ver weg.

http://www.imation.nl/about_imation/newsroom/computertape_na_50_jaar_dec2002.html,

met eigennaam


Om ingenieur G. in de werkplaats van Geel te bereiken, moet het stadhuis het korte telefoonnummer intikken en voor het overige gebeurt de kommunikatie net als bij klassieke telefoontoestellen.

De Standaard,

Hij en ingenieur M. B. hebben immers al honderdduizenden 'protective hoods' gefabriceerd, een al even wonderlijk als afschrikwekkend stukje hoofdtooi.

Het Belang van Limburg,

Namens het personeel sprak ingenieur W. van der W., hoofd van de afdeling Ruimte en Groen dankwoorden tot Poel, die op deze sectie, die vroeger Gemeentewerken heette, duidelijk zijn sporen heeft nagelaten.

Meppeler Courant,

voorafgegaan door als


  • als ingenieur

Hij werd in 1821 aangesteld als ingenieur voor de Stockton and Darlington Railway, die op 27 september 1825 officieel geopend werd als eerste spoorlijn op de wereld.

http://www.stoomgroep.be/NL/MO_modelbouw/MO_tuinbanen.htm,

Ook als ingenieur aan de top. Pieter had het zich natuurlijk veel gemakkelijker kunnen maken, bijvoorbeeld door een minder zware opleiding te kiezen dan ingenieur. Maar daar wil hij niet van horen. "Ingenieur is de enige studie die mij echt interesseerde en dat heb ik mij nog geen minuut beklaagd. Je moet trouwens realistisch zijn. In een discipline als shorttrack waar zoveel afhangt van snelheid, kracht en behendigheid draai je niet eeuwig op topniveau mee."

http://www.groept.be/T/interview/mei2002/113_06_shorttrack.htm

Ik ben mij bewust van mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid als ingenieur en ik zal trachten vanuit dit maatschappelijke verantwoordelijkheidsbesef te handelen.

http://www.tue.nl/vredescentrum/ONDERWIJ/Ruiter2.htm,

Vaste verbindingen


burgerlijk ingenieur

  1. ( (vooral) in België)
    iemand die een vijfjarige academische opleiding (drie jaar bachelor en twee jaar master) afgerond heeft en die de titel "ir." draagt; ook: titel van burgerlijk ingenieur; ook: studierichting of opleiding tot burgerlijk ingenieur; academisch ingenieur

    Synoniem: academisch ingenieur

    Antoniem: industrieel ingenieur ( (vooral) in België)

    Antoniem: technisch ingenieur ( (vooral) in België; verouderend)

    Een analyse van de arbeidsmarkt over de periode 1992-1995 toont aan dat na een absoluut dieptepunt aan vacatures voor alle academische ingenieurs in het voorjaar 1993, er een duidelijke verbetering optreedt in bepaalde domeinen (bijvoorbeeld informatica, elektronica). Het gevolg van die toegenomen vraag is dat er nu al een duidelijk tekort is aan burgerlijk ingenieurs in die domeinen en een overschot in de richtingen bouw, architectuur en bij de bio-ingenieurs.

    De Standaard,

    Zoals elke opleiding burgerlijk ingenieur beoogt ook deze opleiding dat de afgestudeerden een voldoend brede, niet-specialistische kennis hebben over andere ingenieursdisciplines en over economische, juridische, deontologische en maatschappelijke aspecten.

    http://www.intec.rug.ac.be/oce/eindtermen.html

    De afgestudeerde burgerlijk ingenieur in de computerwetenschappen moet meerdere programmeertalen vlot beheersen, waaronder minimaal één objectgeoriënteerde programmeertaal.

    http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

    Eric Dekeyser, burgerlijk ingenieur bij Esso in Antwerpen, zit naast zijn vrouw Gerda Vande Walle in het restaurant van hotel Reydi Surco in Sabin Anigo, op zo'n 15 km van Biescas.

    De Standaard,

    Alma kwam er op initiatief van een student burgerlijk ingenieur, Frans Possé, die eens afgestudeerd zijn plannen verwezenlijkt zag: een studentenrestaurant - zoals het al in andere steden bestond - in het Leopold-III-gebouw, waar Possé op kot zat.

    http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/veto2226/almab.html,

    Philippe Bodson (55) is een burgerlijk ingenieur van de universiteit van Luik. Hij ging als jongeman onder meer in Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk aan de slag, voor hij in 1977 de neus aan het venster stak in Brussel en bij de Generale Maatschappij.

    http://www.knack.be,

burgerlijk bouwkundig ingenieur

  1. ( (vooral) in België)
    ingenieur die zich bezighoudt met bouwconstructies en die gespecialiseerd is in de civiele techniek en

    Synoniem: civiel ingenieur ( (vooral) in Nederland)

    Synoniem: weg-en-waterbouwkundig ingenieur ( (vooral) in Nederland; verouderend. Werd zo genoemd in de jaren '70 van de 20e eeuw.)

    Burgerlijk bouwkundig ingenieurs hebben altijd gebouwd om de mens te beschermen tegen de natuurkrachten, om hem een plek geschikt voor werk, wonen en voor ontspanning te bezorgen, om reizen en vervoer te vergemakkelijken en om de natuurlijke omgeving duurzaam in te richten.

    http://awww.ugent.be/ocb/folder/toekomst2.html

civiel ingenieur

  1. ( (vooral) in Nederland)
    ingenieur die gespecialiseerd is in de civiele techniek en die zich bezighoudt met bouwconstructies

    Synoniem: burgerlijk bouwkundig ingenieur ( (vooral) in België)

    Synoniem: weg-en-waterbouwkundig ingenieur ( (vooral) in Nederland; verouderend. Werd zo genoemd in de jaren '70 van de 20e eeuw.)

    Zijn vader, J.L.A. Cuperus, was civiel ingenieur bij het spoor. In die functie legde hij in de jaren dertig over slappe grond de lijn Gouda-Alphen aan den Rijn aan.

    NRC,

    De opleiding tot bouwkundig ingenieur bestond uit de volledige opleiding tot civiel ingenieur, met een aanvullende scholing in de bouwkunde. In 1901 werd wettelijk geregeld dat er een zelfstandige opleiding tot architect of bouwkundig ingenieur zou komen.

    http://www.bk.tudelft.nl/

    De opleiding European Civil Engineering Management leidt je op tot civieltechnisch ingenieur. Nederlandse civiel ingenieurs hebben een goede naam in het buitenland. Je komt Nederlandse aannemers en ingenieursbureaus dan ook bij veel projecten in Europa tegen.

    http://www.hanze.nl/opleidingen/economie_&_management/default.asp?body=IDV.asp

industrieel ingenieur

  1. ( (vooral) in België)
    iemand die een vierjarige opleiding afgerond heeft (aan een universiteit of bijvoorbeeld aan een industirële hogeschool) en die de titel "ing." draagt; ook: titel van industrieel ingenieur; studierichting of opleiding tot industrieel ingenieur

    Synoniem: technisch ingenieur ( (vooral) in België; verouderend)

    Antoniem: burgerlijk ingenieur ( (vooral) in België)

    Op het vlak van de hogere technische vorming kent men in Vlaanderen drie niveaus: technische graduaten (3 jaar hogeschool), industrieel ingenieur (4 jaar hogeschool), academisch ingenieur (5 jaar universiteit).

    De Standaard,

    Vanaf '97 zal elke landmeter-expert in Vlaanderen gediplomeerd moeten zijn als industrieel ingenieur of licentiaat en een verplichte beroepsstage moeten doen van maximum 200 werkdagen.

    De Standaard,

    Al negen jaar geeft hij les over bier en brouwerijen aan de industriële ingenieurs in Gent.

    (onbekend) ,

technisch ingenieur

  1. ( (vooral) in België; verouderend)
    iemand die voor 1977 een technische opleiding afgerond heeft aan een hogeschool en daarmee een vergelijkbare titel heeft als een industrieel ingenieur; ook: titel van technisch ingenieur, wat gelijk staat aan industrieel ingenieur

    Synoniem: industrieel ingenieur ( (vooral) in België)

    Antoniem: burgerlijk ingenieur ( (vooral) in België)

    In 1977 reduceerden de ministers op drastische wijze het aantal scholen voor technisch ingenieurs (van 53 naar 23), brachten die studies op vier jaar en vervingen de titel van technisch ingenieur door die van industrieel ingenieur.

    https://books.google.nl/books?id=mDl-UWmy9p0C&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false,

    De opleiding heeft haar oorsprong in 1977 toen de driejarige opleiding van technisch ingenieur werd afgebouwd ten voordele van een nieuwe vierjarige opleiding 'van universitair niveau' zoals dit toen werd genoemd met als titel: industrieel ingenieur. De opleiding bleef echter aan een hogeschool verbonden.

    https://jangdevos.wordpress.com/2012/02/12/quo-vadis-industrieel-ingenieur/,

    Voor een duplicaat van je assimilatiegetuigschrift van industrieel ingenieur (dat is de gelijkstelling van het diploma van technisch ingenieur met het diploma van industrieel ingenieur tussen 1977 en 1992) kan je terecht bij de afdeling Hoger Onderwijs van het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs en Studietoelagen.

    http://onderwijs.vlaanderen.be/je-diploma-hoger-onderwijs-verloren

    De afgestudeerden noemde men toen in Vlaanderen niet industrieel ingenieur zoals in Wallonië, maar technisch ingenieur. Later studeerden aan alle hogescholen in ons land enkel nog technisch ingenieurs af en vanaf 1977 studeerden overal opnieuw industrieel ingenieurs.

    http://www.ie-net.be/magazines/i-mag-ingenieursmagazine-05-2009,

    De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) noteerde in 1994 nog 2.037 niet-werkende werkzoekende ingenieurs (burgerlijk, industrieel en technisch ingenieurs).

    De Standaard,

    Een technisch ingenieur, een A1 dus, wat ze tegenwoordig zo mooi een industrieel ingenieur noemen. Dat is dus, in tegenstelling tot een burgerlijk ingenieur, nog lang geen universitair hoger onderwijs.

    http://www.gratisrijbewijsonline-forum.be/viewtopic.php?p=29206,

    De titel technisch ingenieur werd vroeger (tot in de jaren '70) in België toegekend aan studenten die een driejarige (en soms vierjarige [...]) hadden gevolgd aan een hogeschool, in het domein van de techniek, chemie, landbouw, bouwkunde [...]. De meeste Vlaamse hogescholen die vroeger technisch ingenieurs opleidden, hebben hun curriculum omgevormd naar een vierjarige opleiding tot industrieel ingenieur.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Technisch_ingenieur

weg-en-waterbouwkundig ingenieur

  1. ( (vooral) in Nederland; verouderend. Werd zo genoemd in de jaren zeventig van de 20e eeuw.)
    ingenieur die gespecialiseerd is in de weg- en de waterkunde en die zich dus op het terrein van de civiele techniek met bouwconstructies bezighoudt

    Synoniem: burgerlijk bouwkundig ingenieur ( (vooral) in België)

    Synoniem: civiel ingenieur ( (vooral) in Nederland)

    B. van der V. is weg- en waterbouwkundig ingenieur (voorloper civiel ingenieur).

    http://forum.fok.nl/topic/559008,

    Er zat een armband in, een diamanten armband, die waarschijnlijk net zoveel had gekost als zijn vader in een heel jaar verdiende als weg- en waterbouwkundig ingenieur.

    https://books.google.nl/books?id=ZTd4AAAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false,

    Op 28 juli 1868 schrijft Emile Zola in Parijs in L'Événement illustré: 'Mijn vader, weg- en waterbouwkundig ingenieur, gestorven in 1847, wijdde de laatste jaren van zijn leven aan het ontwerpen van een kanaal dat de stad Aix-en-Provence weer gezond zou maken en de uitgedroogde omgeving vruchtbaar.'

    https://books.google.nl/books?id=eddzAAAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false,

    Tot in de jaren '70 van de 20e eeuw heette een civiel ingenieur nog weg- en waterbouwkundige. Maar al sinds het einde van de 19e eeuw omvatte het werkterrein van de civiel ingenieur reeds veel meer dan het aanleggen van wegen en waterwegen met de daarbij behorende civiele kunstwerken.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Civiel_ingenieur

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden