injectiemotor


injectiemotor 1.0

verbrandingsmotor die de brandstof voor de inlaatklep of rechtstreeks in de cilinders inspuit in plaats van deze door een carburator te vernevelen en die daardoor het brandstofverbruik verlaagt; motor met brandstofinjectie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een injectiemotor…

is een motor

  • [Functie] dient om een transportmiddel voort te bewegen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] verbruikt minder brandstof dan een motor die werkt met een carburator die de brandstof met lucht vermengt en verneveld aanvoert naar de verbrandingskamers
  • [Werking of functionering] spuit brandstof in voor de inlaatklep of direct in de cilinders

    Algemene voorbeelden


    Sinds 1990 zijn de meeste auto's voorzien van een injectiesysteem voor het inspuiten van de juiste hoeveelheid brandstof in de motor. Een injectiemotor heeft doorgaans een lager brandstofverbruik en is minder onderhoudsgevoelig dan motoren met een carburateur [...]. Een groot voordeel van een injectiemotor is dat de brandstoftoevoer bij het remmen op de motor helemaal kan worden uitgeschakeld: een brandstofverbruik van nul liter per kilometer!

    http://www.autorijden.nl/brandstofverbruik/,

    Een injectiemotor is een type verbrandingmotor waarbij de brandstof wordt toegevoegd m.b.v injectie (inspuiting). Het verschil met een carburateur is dat de brandstof wordt ingespoten i.p.v. toegevoegd via een luchtstroom. Dit resulteert in een lager brandstofverbruik. Bij benzinemotoren wordt veelal onderscheid gemaakt tussen twee soorten injectie: Indirecte injectie. Bij indirecte injectie wordt de brandstof niet direct in de verbrandingskamer ingespoten maar op een bepaald punt voor de inlaatklep […]. Directe injectie […]. Benzinemotoren kunnen echter ook direct geïnjecteerd zijn. Hierbij wordt de brandstof voor de inspuiting op druk gebracht […]. Elke cilinder heeft een eigen injector, gemonteerd naast de inlaatklep. Deze injectoren spuiten de brandstof direct in de cilinder. Hierdoor daalt het verbruik nog verder. Echter, dit is wel een duurdere manier van injectie.

    http://www.autowiki.nl/injectiemotor/,

    De 206 CC Roland Garros is leverbaar met 1.6- of 2.0 injectiemotor, maar ook als 5-deurs berline (1.5 benzine of 2.0 diesel).

    http://www.6minutes.net/nl/auto/0205.htm,