jeugddiabetes


jeugddiabetes 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; verouderend)

auto-immuunziekte en stofwisselingsziekte waarbij het afweersysteem de cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken vernietigt, waardoor de bloedglucose niet of niet voldoende wordt verwerkt en de bloedsuikerspiegel ontregeld raakt; diabetes type 1; insulineafhankelijke diabetes
De termen juveniele diabetes, jeugddiabetes, jeugdsuiker en jeugdsuikerziekte zijn verouderd. Ze zijn misleidend, omdat diabetes type 1 niet alleen tijdens iemand jeugd optreedt, maar chronisch is.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Jeugddiabetes…

is diabetes; is een ziekte

      Algemene voorbeelden


      Het is nog steeds niet bekend waardoor type 1 diabetes precies ontstaat. [...]. Omdat dit type diabetes voornamelijk ontstaat bij (jonge) kinderen wordt het ook wel jeugddiabetes genoemd. De "verouderde" naam is wat misleidend omdat mensen kunnen denken dat deze vorm van diabetes alleen tijdelijk bij kinderen voorkomt. Echter iemand met jeugddiabetes kan er niet van genezen, en houdt het zijn hele leven lang.

      http://www.diabetesfonds.nl/

      Diabetes Mellitus type 1. Deze vorm wordt ook wel insuline-afhankelijke diabetes genoemd. [...]. Vroeger heette deze vorm van diabetes ook wel jeugddiabetes, omdat de aandoening zich meestal op jeugdige leeftijd openbaart.

      http://www.intmed.unimaas.nl/endo/

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • iemand met jeugddiabetes

      Iemand met jeugddiabetes kan er niet van genezen, en houdt het zijn hele leven lang.

      http://www.diabetesfonds.nl/