jeugdsuiker


jeugdsuiker 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; verouderend)

auto-immuunziekte en stofwisselingsziekte waarbij het afweersysteem de cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken vernietigt, waardoor de bloedglucose niet of niet voldoende wordt verwerkt en de bloedsuikerspiegel ontregeld raakt; diabetes type 1; insulineafhankelijke diabetes
De termen juveniele diabetes, jeugddiabetes, jeugdsuiker en jeugdsuikerziekte zijn verouderd. Ze zijn misleidend, omdat diabetes type 1 niet alleen tijdens iemand jeugd optreedt, maar chronisch is.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Jeugdsuiker…

is diabetes; is een ziekte

      Algemene voorbeelden


      Dit zegt Roep tegen BNR: "Vroeger werd diabetes type 1 jeugdsuiker genoemd. Een suikerpatiënt onder de twintig had diabetes type 1 en als je dan ouder was, dan had je type 2. Met de Nintendo en de McDonalds kwamen er steeds meer obese kinderen en is het veel moeilijker om een onderscheid te maken." Nu blijkt volgens Roep dat de meerderheid diabetes type 1 op latere leeftijd krijgt. "Dus die oude benaming is een van de redenen dat we er toch nog wel regelmatig naast zitten met de diagnose."

      https://www.bnr.nl/nieuws/10119667/diabetes-type-1-is-een-veel-groter-probleem,

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • lijders aan jeugdsuiker
      • de erfelijke kant bij jeugdsuiker

      Het onderzoek tot dusver (sinds de hele kwestie opnieuw wordt onderzocht) wijst uit dat de suikerziekte bij volwassenen wel degelijk in sterke mate erfelijke oorzaken heeft. Evenwel anders dan men placht te denken is de erfelijke kant bij jeugdsuiker veel minder aanwezig. Daarbij denkt men nu aan omgevingsfactoren en aan bepaalde virussen (bijvoorbeeld van de bof). De nieuwere inzichten zijn geruststellend voor lijders aan jeugdsuiker in deze zin, dat de kans dat hun kinderen het ook zullen krijgen uiterst gering is - geschat op niet meer dan één procent.

      https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=jeugdsuiker&coll=ddd&identifier=ddd:010959135:mpeg21:a0335&resultsidentifier=ddd:010959135:mpeg21:a0335,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen