kerstnacht


kerstnacht 1.0

nacht voor Kerstmis; de nacht van 24 december

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kerstnacht…

is een nacht; is een periode

  • [Tijd] is de nacht van 24 december op 25 december
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt vaak doorgebracht al feestend, meestal in familieverband, en door katholieken vaak ook door het bijwonen van een plechtige mis om de geboorte van Christus te vieren

    Algemene voorbeelden


    De viering van de kerstnacht, 24 december in het Kerkcentrum Holy, begint om 22.00 uur. In deze nacht hopen we elkaar - de mensen van alleen deze nacht en de mensen van zo nu en dan en de mensen van week tot week - te ontmoeten rondom de zo bekende maar ook zo verrassende boodschap van Kerst.

    http://wijkgemeenteholy.nl/Onderweg%2044%2023122012.pdf,

    Kerstnacht. Maandagavond 24 december begint om 22.30u de kerstnachtdienst in de Kloosterkerk.

    http://www.geertenvandewetering.nl/2012/kerstnacht/,

    Ik ben een Brabantse en dus gingen wij iedere kerstnacht om 24:00 naar de nachtmis in onze parochiekerk, van te voren waren de worstebroodjes al in de oven gelegd op zeer lage temperatuur en als we dan rond 2:00 thuis kwamen dan kwam je de geur al tegemoet.

    http://www.smulweb.nl/artikelen/120303/Oude-kersttradities-het-worstenbroodje,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • (de) kerstnacht vieren

    De oude Germanen vierden lang voor de komst van het christendom het joelfeest [...]. Dat feest begon met het begin van de winter, de winterzonnewende of het wintersolstitium op 21 december, de langste nacht en kortste dag. Na de zonnewende blijft de zon drie dagen vrijwel stil staan. Daarna begint de zon weer aan de hemel te stijgen en worden de dagen weer langer. Op die derde dag na de winterzonnewende of het wintersolstitium wordt op 24 december de kerstnacht gevierd.

    http://www.arendlandman.nl/2011/12/de-twaalf-heilige-nachten-en-de-13-heilige-dagen-tussen-kerst-en-driekoningen-of-epifanie-handreiking-voor-innerlijke-beleving-van-kersttijd-en-de-12-heilige-nachten-innerlijke-vernieuwing/,

    in voorzetselgroep


    • in de kerstnacht
    • tijdens de kerstnacht

    Onder impuls van Kapelmeester K. B. streeft onze Capella ernaar uit te groeien tot een dertigtal geschoolde zangers, die zich op jaarbasis willen engageren voor een maandelijkse zondagrepetitie en een zestal vaststaande uitvoeringen op de kerkelijke feestdagen (met bijbehorende extra repetities). Over het algemeen zijn dat: de middernachtdienst in de Kerstnacht (24/12), Pasen [...], de St.-Michielsviering (Mis en concert).

    http://www.capellabrussels.be/NL/,

    In de kerken van het centrum van Antwerpen kan men tijdens de kerstnacht de kerstviering bijwonen. Met de musicale omlijsting en in het prachtige decor van de monumentale kerken wordt dit een 'warme' kerstmis. O.-L.-Vrouwekathedraal [...]. Op maandag 24 december 2012 om 23u15 Middernachtmis voorgegaan door Bisschop Bonny in concelebratie met het kapittel. Programma: 23.00u.: deuren open; 23.15u.: orgelmuziek: Nun komm, der Heiden Heiland (N. Bruhns); 23.30u.: kerstwake met koor, samenzang en orgel; 24.00u.: Eucharistieviering.

    http://www.anieuws.be/kalender/Middernachtmis-in-kerken-van-Antwerpen,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen