klipvis


klipvis 1.0

afbeelding

Bron: Karl Ragnar Gjertsen
(CC BY-SA 3.0)

gezouten, op de klippen gedroogde witvis, waarvoor eigenlijk kabeljauw gebruikt moet worden, maar dat tegenwoordig vaak van andere, goedkopere witvis gemaakt wordt; bakkeljauw
Wordt soms ook voor ongezouten, gedroogde kabeljauw, d.w.z. voor stokvis, gebruikt.

Semagram


Een klipvis…

is een consumptievis

   Algemene voorbeelden


   Kabeljauw wordt vaak gebruikt voor het maken van klipvis en stokvis. Stokvis is gedroogde kabeljauw, klipvis wordt eerst gezouten en dan gedroogd.

   http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

   Stokvis komt niet alleen voor in Portugese, Spaanse en de Noord- en Midden-Italiaanse keuken, maar ook in de keukens van België, Duitsland en Nederland. Dikwijls wordt ook de gezouten klipvis, die eveneens in Noorwegen, nu op de klippen, wordt gedroogd, 'stokvis' genoemd.

   http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

   Klipvis en stokvis, in de volksmond zijn ze synoniem. En dat mag niet, vooral niet van culinair ervaringsdeskundige Johannes van Dam, die er in De Dikke een strenge verhandeling over schreef. Stokvis is kabeljauw die in het koude noorden op rekken te drogen heeft gehangen. Daar komt geen zout aan te pas, maar geen bacterie die er vat op krijgt [...]. Klipvis is kabeljauw die door Spaanse en Portugese vissers in diepvriesloze tijden op warmere visgronden aan boord is gezouten, om bederf een halt toe te roepen. Die vis hingen ze vervolgens ook te drogen.

   http://weblogs.nrc.nl/thuiskok/2011/07/19/klipvis-en-stokvis-zijn-niet-gelijk/,