klokkenluiderssite


klokkenluiderssite 1.0

(neologisme)

site, website waarop klokkenluiders informatie hebben geplaatst; site, website over door klokkenluiders gesignaleerde misstanden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een klokkenluiderssite…

is een website

      Algemene voorbeelden


      WikiLeaks staat momenteel on hold, maar elders op het internet wordt er nog gelekt. De laatste in het rijtje van klokkenluiderssite is Associated Whistleblowing Press (AWP), dat vanuit IJsland zal opereren. "AWP wil journalisten over de hele wereld verenigen en verhalen aan het licht brengen", verklaart de Braziliaanse journalist Pedro Noel, een van de initiatiefnemers. "WikiLeaks analyseerde en becommentarieerde de bestanden die ze vrijgaven, maar dat doen ze niet meer. Wij vinden: als de data niet zo uitgelegd kan worden dat iedereen ze begrijpt, heeft het geen zin om ze naar buiten te brengen."

      http://www.happynews.nl/2012/09/25/nieuwe-wereldwijde-klokkenluiderssite-met-lokale-platforms/,

      OpenNu, het Nederlandse equivalent van klokkenluiderssite Wikileaks, blijkt zijn virtuele deuren gesloten te hebben. Hoewel de site meldt aan een doorstart te werken, is dat in de afgelopen maanden nog niet gelukt.

      http://tweakers.net/nieuws/76635/nederlandse-klokkenluiderssite-opennu-lijkt-stille-dood-gestorven.html,

      Wikileaks is nuttig als klokkenluiderssite, maar niet meer dan dat. Mensen die geheimen naar buiten brengen hebben daar soms goede redenen voor. Wie misstanden signaleert maar werkt in een organisatie die deze niet erkent, kan zich genoodzaakt voelen te lekken. Zulke klokkenluiders worden terecht de laatste tijd meer op waarde geschat. Via de site Wikileaks kunnen klokkenluiders hun gelekte stukken nu snel onder een breed publiek verspreiden.

      http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1121885/2010/07/28/Wikileaks-is-nuttig-als-klokkenluiderssite-maar-niet-meer-dan-dat.dhtml,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2010