kluunmat


kluunmat 1.0

(sport en recreatie; (vooral) in Nederland)

mat die gebruikt wordt voor het klunen en die de schaatsen enigszins beschermt tijdens die handeling en uitglijden voorkomt, vaak gemaakt van rubber, maar ook wel van een andere stof

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kluunmat…

is een mat

  • [Materiaal] is gemaakt van rubber, maar ook wel van een andere stof
  • [Functie] dient voor het klunen, waarbij de schaatsen van de schaatsenrijders enigszins beschermd worden en uitglijden voorkomen wordt

    Hoofdsemagram: mat


    Algemene voorbeelden


    Kruist jouw pad een toertocht, dan mag je gewoon gebruik maken van een eventuele kluunmat. Alleen heel zuinige (calvinistische?) Nederlanders rijden precies hetzelfde rondje als de toertocht, maar dan voor niets en geen medaille. Maar ook dat is niet strafbaar. Wij hebben nog nooit meegemaakt dat er een controleur van de ijsclub bij een kluunmat in de polder stond, die niet-deelnemers naar het gras verwees.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1124717/2009/01/17/Schaatsen-mocht-zelfs-op-zondag.dhtml,

    De kluunmatten hangen in loodsen te drogen, ijsvegers staan weer netjes in de kast. Nu de ijslaag in de sloten langzamerhand smelt, hebben de vele vrijwilligers die vorige week nog vol adrenaline op of bij het ijs stonden, hun dagelijkse bezigheden weer opgepakt.

    http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/1997859/2009/01/16/De-kluunmatten-hangen-te-drogen.dhtml,

    Onvoorbereid op de kluunmatten stappen leek menig marathonschaatser vorig jaar voor aanvang van de eerste natuurijsklassieker in jaren niet verstandig. In voorbereiding op de Hollands Venetiëtocht oefenden sommigen thuis in de tuin, anderen op de gang in de hotelkamer. Want rennen op schaatsen vraagt een andere techniek dan glijden over het ijs.

    http://www.schaatsen.nl/zelfsporten-langebaan/tips-en-trucs/hoe-te-klunen

    Dat ijs wordt goed onderhouden en is 's avonds uiteraard compleet verlicht. Daarnaast kan gebruikt gemaakt worden van kleedkamers, bankjes, kluunmatten en toiletten.

    http://www.graafschijs.nl/news/_0/_graafsch-gras-wordt-t--ch-graafsch-ijs/

    De belangrijkste taak van de ijsclub is ervoor te zorgen dat de ijsvloer zo goed mogelijk sneeuwvrij gemaakt wordt, gevarenzones aangeven, kluunmatten plaatsen, ijs transplanteren en nog veel meer.

    http://www.grafterijsclub.nl/index.php/contact/14-algemeen/over-ons,

    Bij Ilulissat, iets ten noorden van de poolcirkel, houdt men op dit moment delen van de eeuwenoude hondensleeroutes open met een soort kluunmatten.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1847898/2011/01/26/Eenzame-strijd-in-koude-woestenij.dhtml,

    De Rijp is er klaar voor, er liggen al kluunmatten, maar het ijs is nog niet klaar voor de Eilandspoldertocht.

    https://twitter.com/mariekemonden/status/292945246772396032,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding