kluuntapijt


kluuntapijt 1.0

(sport en recreatie; (vooral) in Nederland)

tapijt, meestal in de vorm van een loper, dat op kluunplaatsen wordt neergelegd met de bedoeling om de ijzers van de schaatsen tijdens het klunen enigszins te beschermen tegen beschadiging en uitglijden te voorkomen; loper, vloermat van tapijt die gebruikt wordt voor het klunen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kluuntapijt…

is tapijt

  • [Functie] dient voor het klunen, waarbij de schaatsen van de schaatsenrijders enigszins beschermd worden en uitglijden voorkomen wordt

    Hoofdsemagram: tapijt


    Algemene voorbeelden


    Het bestuur van de Leidse Elfstegentocht heeft een 500 meter kluuntapijt nodig. Als het ijs nog een aantal centimeter dikker wordt kan de schaatstocht zondag gereden worden.

    http://www.dichtbij.nl/groot-leiden/regionaal-nieuws/artikel/2263075/leidse-elfstegentocht-heeft-kluuntapijt-nodig.aspx,

    De handelssite Marktplaats.nl biedt een aardig kijkje in wat er in de samenleving speelt. Als in de winter wordt gezinspeeld op een Elfstedentocht, leidt dat meteen tot een hausse aan kluuntapijten en slaapplaatsen langs de route.

    http://m.z24.nl/z24geld/artikel_66026.z24/Crisis_ook_zichtbaar_op_Marktplaats.html,

    In het piepkleine onderkomen van de IJsclub Franeker [...] was het zaterdag dus dringen voor de deelnemers aan de georganiseerde toertocht. Het was een komen en gaan van mannen met borstelige wenkbrauwen en vrouwen met vaselinelippen. De stukken kluuntapijt reikten tot aan de wc-potten, want daar trek je je schaatsen natuurlijk niet uit. En ook hier zagen we wat we overal hadden gezien: wintergenieters zijn aardig voor elkaar.

    http://www.hpdetijd.nl/2012-02-17/hoe-de-winter-verdween-uit-nederland/,

    Het gedrag van de vele gebruikers vertelt veel over de trends die er in Nederland spelen. "In dat opzicht is Marktplaats.nl een soort barometer voor wat Nederland bezighoudt. Zo zagen we tijdens de recente vorstperiode bijvoorbeeld een sterke vraag naar schaatsen op Marktplaats.nl. Maar ook adverteerders speelden hier slim op in door bijvoorbeeld kluuntapijt of caravans die aan de route van de Elfstedentocht staan, aan te bieden," legt Van Wiechen uit.

    http://www.dutchcowboys.nl/online/16113,

    Geen toelatingsbeperkingen, iedereen die lid is van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden mag meedoen. Beau van Erven Dorens krijgt een vrijkaartje. Er komen nieuwe kluuntapijten, voor elke stad een eigen kleur ('ik heb wat relaties in de vloerbedekkingindustrie').

    http://www.nuzakelijk.nl/column-paul-verburgt/2740318/elk-jaar-elfstedentocht-koud-kunstje.html,

    De kluuntapijten van IJsclub Lyts Bigjin in Earnewâld liggen inmiddels in de container, maar daar hebben genoeg betalende schaatsers overheen gekluund. "We hebben twee grote toertochten kunnen houden", zegt voorzitter Age Veldboom. "Dat is erg goed geweest voor de kas. En dat mocht ook wel, want er zijn drie veegmachines door het ijs gezakt. Die vergen nu enig onderhoud."

    http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=58500,