koopvrouw


koopvrouw 1.0

vrouw die voor haar beroep goederen aankoopt om ze met winst door te verkopen, vaak op grote schaal door import, export of andere vormen van groothandel; vrouw die handel drijft

Semagram


Een koopvrouw…

is een handelaar; is een persoon

 • [Geslacht] is een vrouw

  Hoofdsemagram: koopman


  Algemene voorbeelden


  Uit de internationale literatuur over vrouwen in handel [...] blijkt dat vrouwen zeker actief waren in de groothandel. Zelfstandige koopvrouwen waren meestal weduwe maar soms ook ongetrouwd, terwijl getrouwde vrouwen nauw bij de handel van hun echtgenoten betrokken waren.

  http://www.geschiedenis.nl/index.php?bericht_id=195&go=home.showBericht

  Combinatiemogelijkheden


  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: in

  • koopvrouw in tabak
  • koopvrouw in wijnen

  Stukken betreffende een proces tussen Johanna Vermeulen, koopvrouw in wijnen, en Jacobus van Stokkum, herbergier, inzake enkele schulden.

  http://mos.zoetermeer.nl/e/d/archief/01pltsbestuurzwII.htm

  Hij trouwde [...] met Antoinette Marie Anna van Laethem, geboren Den Haag 3 september 1883, koopvrouw in rubber, overleden aldaar 13 maart 1952.

  http://home.zonnet.nl/annemarthsterringa/Smit/GGdescendantChart/GGtextGC.htm,

  Wanneer het huis een winkel werd, is nog onzeker. De eerste vermelding is van 1722. Wel is zeker dat er al meer dan 150 jaar tabak verkocht wordt. In een akte van 1848 staat Maria Verselle vermeld als koopvrouw in tabak.

  http://users.skynet.be/jerrycigarbar/geschiedenis.htm

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • koopvrouwschap

  koopvrouw 2.0

  vrouw die voor haar beroep als rondtrekkend handelaarster waren aan particulieren te koop aanbiedt op openbare markten, langs de openbare weg of in de huis-aan-huisverkoop; marktkoopvrouw

  Semagram


  Een koopvrouw…

  is een handelaar; is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

   Hoofdsemagram: koopman


   Algemene voorbeelden


   Wemelie was koopvrouw. Op die fiets reed ze de dorpen op de Hondsrug af, met een zware koffer voorop [...]. Overal waar ze kwam, tilde ze de koffer van haar fiets en liep daarmee de straten af. Wemelie met haar winkeltje: garen en band, veters en knopen, spelden en borstels, kleine doeken en sokophouders - alles had ze bij zich.

   http://www.trouw.nl/krantenarchief/1996/05/04/2590042/Met_Wemelie_Kruut_over_de_Hondsrug.html,

   De broek en de blouse die Kees onderweg voor hem had gekocht bij een marktstal naast een station, had hij zich schreeuwend laten aantrekken door de hoofdschuddende koopvrouw. De kousen kriebelden hem zo dat hij een uur later nog aan zijn enkels zat te kratsen.

   't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

   Op 5 en 6 maart volgend jaar wordt Mercado 2007 voor het eerst georganiseerd door Ahoy Rotterdam en de CVAH. Een vakevenement voor zowel de koopman/koopvrouw op de warenmarkt als op de braderie en jaarmarkt.

   http://www.zibbsearch.nl/all/theme/c/Cannock+Chase?alias=Cannock+Chase,

   Boven de houtskoolvuurtjes van de koopvrouwen walmen de pannen met olie, pannen met een ronde bodem, die wij in Indonesië wadjan noemden. We kopen een pasteitje, dat acarajé heet, van maïsmeel gemaakt met een pittig gekruid vulsel van gedroogde garnalen, hard gebakken in oranje dendéolie, dat zwaar op de maag ligt. De prijs is enkele centen.

   Een broer in Brazilië, Beb Vuyk,

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • marktkoopvrouw