kraamverzorgende


kraamverzorgende 1.0

iemand die voor zijn beroep niet-medische zorg biedt bij een bevalling, voornamelijk in de eerste dagen na de geboorte door onder meer de lichamelijke verzorging van moeder en kind en door huishoudelijk werk
Binnen de beroepssector heeft deze specifiekere beroepsaanduiding de voorkeur boven het in de algemene taal als synoniem gebruikte kraamhulp dat men als verouderd of denigrerend ervaart.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kraamverzorgende…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Wat doet de kraamverzorgende? In de eerste plaats assisteert ze bij een thuisbevalling. Daarna verzorgt ze moeder en kind, geeft ze voorlichting en advies over het verzorgen van de baby, doet ze het huishouden en ontvangt ze kraambezoek [...]. Ook rapporteert de kraamverzorgende dagelijks aan de verloskundige hoe het met moeder en kind gaat.

      http://www.ouder-kindzorg.nl/

      Als de kraamverzorgende bij jullie arriveert draagt zij er zorg voor dat alle spullen klaarstaan die de verloskundige nodig heeft voor de bevalling. Daarnaast assisteert zij de verloskundige en zal er voor zorgen dat jij in rust je kan concentreren op de bevalling. Na de bevalling zal de kraamverzorgende jou en de baby verzorgen, de eerste controles uitvoeren en de kraamkamer opruimen.

      http://www.debaker.nl/index3-4.html

      De kraamverzorgende neemt de zorg op zich voor moeder en baby en de overige kinderen die tot het gezin behoren. Ook zorgt zij voor de was, de maaltijden en andere lichte huishoudelijke werkzaamheden. De kraamverzorgende werkt nauw samen met de verloskundige of huisarts die het kraambed begeleidt.

      http://www.zorgservice-brabant.nl/kraam.htm

      Niet-medische ondersteuning door de kraamverzorgende. De verzorging van de moeder: toilet van de moeder, vulvaspoeling, opmaken van het kraambed, hulp bij borstvoeding… De verzorging van de baby: babybadje, verschonen van de baby, navelverzorging, babybedje, flesvoeding… De huishoudelijke taken: koken, wassen, strijken, boodschappen doen, poetsen… Opvang van andere kinderen. Telefoon opnemen, bezoek ontvangen… Hoe bekomt u deze hulp?

      http://www.otv.be/D_Kraamzorg.htm

      De Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NBvK) roept de media op om kraamverzorgenden géén kraamhulp te noemen.

      http://www.kraamsupportonline.nl/nieuws/id739-Wij_zijn_kraamverzorgende,_gn_kraamhulp.html,