krijger


krijger 1.0

iemand die krijg voert; krijgsman; strijder
Meestal in toepassing op op strijders van een stam of volk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een krijger…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is doorgaans een strijder van een volk of stam

    Algemene voorbeelden


    Op zoek naar meer lebensraum en voedsel voor krijgers, volk en kudden, kwamen de nomadenstammen aangedraafd vanuit het oosten, uit de afgelegen mongoolse steppen.

    De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

    Wede is een Aziatisch steppegras dat een blauwe kleurstof bevat. Volgens Caesar gebruikten Britse krijgers deze verfplant om er angstaanjagender uit te zien.

    http://www.zwvlkoepel.be/klimop2003-1.htm,

    Het ging in zijn artikelen vooral over de Barzani-clan, een familie van krijgers die het de opeenvolgende regimes in Irak behoorlijk lastig wist te maken.

    NRC,

    Er is verkeer mogelijk op de weg tot Massisi, maar het gebied blijft onveilig wegens aanhoudende gevechten met Interahamwe-milities of het ex-Rwandees regeringsleger (FAR) en wegens afpersing door de met de rebellen verbonden krijgers van de Mai-Mai.

    De Standaard,

    Uit antieke bronnen weten we dat gouden torques gedragen werden door naakte Keltische krijgers als ze in de voorste linies vochten.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een dappere krijger

    Om belangrijke en gememoreerde voorouders te kunnen worden, moeten hooggeplaatste personages van een dorp of stam regelmatig feesten geven. Hiermee verhogen zij hun status. Daarnaast is het voor hen van belang om tijdens de veelvuldig voorkomende stamoorlogen, te bewijzen dat ze goede en dappere krijgers zijn.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    krijger 2.0

    iemand die strijdt in een kampioenschap of wedstrijd
    Vaak in toepassing op een sporter die al op leeftijd is, maar die nog steeds zeer goed presteert, of in toepassing op een voormalig topsporter die nu als trainer dienst doet.

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Algemene voorbeelden


    In een wedstrijd met twee gezichten rekende DVVA-2 af met angstgegner NFC: 3-2. Het betekende de tiende achtereenvolgende zege op rij voor de krijgers van Ranck.

    http://www.dvva.nl/nieuws/03-04/0426.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een onvermoeibare krijger
    • een oude krijger

    Enig mooi plukte hij een voorzet van Laeremans uit de lucht, schudde een paar fraaie kapbewegingen uit zijn oude, maar niet minder soepele knoken, zette een handvol Truienaars voor schut en schoof door de benen van Velkeneers binnen. Na Anderlecht eerder dit seizoen zorgde de onvermoeibare krijger voor een bisnummer en voor de volle Molenbeekse buit.

    De Standaard,

    De oude krijger is moe. Jean-Marie Dedecker mist alleen olympisch goud. "De oude krijger is leeggepraat", glimlacht Jean-Marie Dedecker, met het imposante lichaam breed achteruitleunend, het fruitsapje los in de hand. Men krijgt de indruk dat het heilige vuur een beetje verdwenen is bij de judo-bondscoach.

    De Standaard,

    krijger 3.0

    iemand die iets krijgt; ontvanger

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een krijger…

    is een persoon

    • [Transactie] krijgt iets
    • [Betrokkene] krijgt van een gever

      Algemene voorbeelden


      Vlak vóór uw eigen nummer komt het bedrag (dat dus tot f 99. 999, 99 kan oplopen) en daarvoor het zevencijferige gironummer van de gelukkige krijger.

      Televisie, psychiaters, computers en andere griezelverhalen, Piet Grijs,

      Het voordeel van een handgift is dat u geen schenkingsrechten betaalt. De 'gever' moet na de handgift wel nog drie jaar in leven blijven, anders wordt deze gift bij de nalatenschap gevoegd en moeten er successierechten op betaald worden. Het is dus aangewezen om een bewijs te maken zodat u de datum van de handgift kunt bewijzen. Als de schenker dan overlijdt, kan de begiftigde bewijzen dat de handgift meer dan drie jaar voor het overlijden plaatsvond. Bovendien is dit bewijs handig t.o.v. de fiscus als de 'krijger' het geschonken geld gebruikt om bv. in zijn zaak te investeren.

      http://plus.indicator.be/belastingen/documents_detail.php?modid=vlbrcobk_eu0003