kwakzalver


kwakzalver 1.0

iemand die de geneeskunde beoefent met door de wetenschap niet erkende middelen, en vaak ook zonder de vereiste diploma's; niet erkende genezer

Semagram


Een kwakzalver…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] beoefent de geneeskunde; reisde in vroegere tijden rond naar markten en kermissen om zijn kunsten te beoefenen en zijn medicijnen te verkopen; doet zich tegenwoordig vaak voor als "alternatieve genezer"
 • [Middel] gebruikt methoden en medicijnen die door de medische wetenschap niet ernstig genomen worden of verworpen worden; beroept zich vaak op onbewijsbare theoretische of filosofische stelsels, zoals esoterie, natuurgeneeskunde of yin en yang
 • [Waardering] wordt beschouwd als een bedrieger
 • [Legitimiteit] heeft vaak geen artsendiploma

Algemene voorbeelden


De propaganda van de orthomoleculairen richt zich direct tot de leek; een normale dokter heeft meteen door dat het flauwekul is. Het zijn kwakzalvers want ze bieden de pillen aan terwijl nog niets bewezen is.

http://www.pz.nl/akb/

De gemiddelde wetenschapper loopt dan ook in een boogje om ginseng heen; de wereld met een open geest tegemoet treden is allemaal prima, maar al te goed is half zot. Bovendien, als je onderzoek zou aantonen dat ginseng niet werkt, kun je de gelovigen toch niet overtuigen. De wetenschappers doen niets, en laten het terrein helemaal over aan de kwakzalvers en de zeloten.

De Standaard,

In de middeleeuwen trokken deze Italianen van hof naar hof in Europa. Zo ontstond over en weer beïnvloeding in het theaterleven. Op kermissen en jaarmarkten, overal werd gespeeld. Knechten probeerden de aandacht te trekken voor een kwakzalver of marskramer, die zijn waren wilde verkopen.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • cyberkwakzalver

Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • kwakzalverbestrijder
 • kwakzalverdrankje
 • kwakzalversbedrijf
 • kwakzalversfirma
 • kwakzalversmethode
 • kwakzalverstoer

Als deel van een samenstellende afleiding


 • antikwakzalverbeweging

kwakzalver 1.1

(pejoratief)

onbekwame arts

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

Semagram


Een kwakzalver…

is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Dokter Uyttersprot vertelt me dat mijn bloedlichaampjes op platte petit beurtjes lijken, hebben ze gezien bij een levend-bloedonderzoek. Waarschijnlijk het gevolg van een vergiftiging. Na wat doordenken besluit hij dat het de pillen tegen Pfeiffer moeten zijn geweest. Van dag tot dag hadden die pillen me ondergraven, tot ik een zachtgekookt eitje werd. Ik zou die kwakzalver eens mijn rekeningen sturen! Als die pillen me CFS hebben bezorgd, is dat Pfeiffergeval van een dokter nog niet klaar met me.

   De bondgenoot, Marcella Baete,

   Een goede dokter is zeldzaam Rodolpho, er zijn veel kwakzalvers, maar als je wilt kun je later een prima dokter worden.

   Gstaad, Marek van der Jagt,

   kwakzalver 1.2

   (pejoratief)

   iemand die iets doet met ongebruikelijke en ongepaste middelen, en zonder er echt verstand van te hebben; knoeier; beunhaas

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen1.0 : 1.2

   Algemene voorbeelden


   Van tijd tot tijd duikt er een ware dichter op en al is dat er maar één tegenover honderd kwakzalvers, dan nog is dat ruim voldoende.

   http://www.krikri.be/art.pdf

   Horden deskundigen, kwakzalvers en profeten zijn opgestaan om te bewijzen dat Tempo 100 zal leiden tot ongekende katastrofes op de Autobahnen, waarvan dan weer een ongekend domme verkeersminister de schuld zal hebben.

   Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

   De moderne goeroes en leraren uit het oosten zijn echter vaak kwakzalvers, even erg als priesters of verlossers die de afhankelijkheid en dienstbaarheid van hun adepten beogen, en niet hun emancipatie en hun zelfbewuste vrijheid.

   Het weerbarstige woord, Anton Constandse,

   Als de politieke klasse het in deze tijd laat afweten [...], verschijnen automatisch de kwakzalvers op het toneel. Daarvan hebben de westerse democratieën er de laatste jaren een grote variëteit ontwikkeld: van de managers uit het bedrijfsleven die de varkentjes van de dag zullen wassen - Perot - tot de platste demagogen die de goedgelovigen wijsmaken dat met verdubbeling van de politiemacht en de gevangeniscapaciteit en het sluiten van de grenzen alles is opgelost - Le Pen.

   NRC,

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • kwakzalversspelling