landverhuizer


landverhuizer 1.0

iemand die zijn land verlaat en zich in het buitenland vestigt; iemand die verhuist naar een ander land; emigrant

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een landverhuizer…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Amerika is een vrij land en knoppen mag je uitdraaien. De laatste tijd komt er echter steeds meer religie en dan word je, als eenvoudige landverhuizer die het hier fijn vindt, die blij is dat hij in de U.S.A. mag wonen, toch nieuwsgierig. Wat, denk je dan, hebben die aardige gastheren die me hier zo maar laten wonen, toch met die religie?

      De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

      Landvolk en werklui trokken massaal naar de steden op zoek naar een beter leven. Net zoals de hedendaagse landverhuizers die nu van buiten Europa komen; door erbarmelijke omstandigheden thuis op drift geraakt vormen zij hier de tamelijk rechteloze klasse der illegalen.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • vestigen

      De Europeanen volgden bij de kolonisatie verschillende strategieën. In Noord-Amerika, Australië en Nieuw Zeeland vestigden zich grote aantallen landverhuizers. Zij richtten instituten op om de privé eigendommen te beschermen en de macht van de staat in de hand te houden. In de grootste delen van Afrika en Latijns Amerika vestigden zich slechts weinig personen en richtten de kolonisten zich op exploiteren van het land: ertsen delven, landbouw voor export en andere winstgevende handel.

      http://www.alforto.nl/index.html?ontwikhlp.html

      met adjectief ervoor


      • arme landverhuizers

      Ellis Island, het kleine eiland voor Manhattan waar over het lot werd beslist van de arme landverhuizers die tussen 1892 en 1927 de Verenigde Staten in wilden.

      NRC,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: uit

      • landverhuizers uit Polen
      • landverhuizers uit Suriname

      Een vriend uit de tijd dat zijn achternaam nog Tuszynski was en ze als landverhuizers uit Polen arriveerden.

      't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

      De immigranten uit Azië werden later gevolgd door Hindoestanen, creolen en andere landverhuizers uit Suriname, en immigranten uit de Nederlandse Antillen en Aruba. Omgekeerd emigreerden in de eerste vijftien jaar na de oorlog veel Nederlanders naar Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw- Zeeland, Israël en verschillende Europese landen.

      http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

      met telwoord ervoor


      • 64.000 landverhuizers
      • duizenden landverhuizers

      De Nederlandse bevolking groeit nog steeds, zij het uiterst langzaam. Vlak na 1 januari werd de grens van 15,5 miljoen gepasseerd [...]. Opvallend is dat steeds meer mensen het vaderland verlaten: het CBS telde vorig jaar 64.000 landverhuizers, 7000 meer dan in 1990.

      Meppeler Courant,

      Vanuit heel Europa stroomden vanaf ca. 1843 tot 1930 duizenden landverhuizers in Antwerpen toe. Van hieruit vertrokken ze naar de Nieuwe Wereld. Schepen van ondermeer de Red Star Line brachten de emigranten naar Amerika waar ze een nieuw bestaan trachtten op te bouwen.

      http://museum.antwerpen.be/scheepvaartmuseum