langoustine


langoustine 1.0

afbeelding

Source: Vassil
( Publiek domein )

(biologie)

kleine, oranje of roze zeekreeft die in de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Middellandse Zee voorkomt en zich, behalve door zijn geringe grootte (circa 10 tot 25 cm), kenmerkt door zijn slanke scharen en niervormige ogen; Noorse kreeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een langoustine…

is een kreeft; is een kreeftachtige; is een dier

  • [Afmeting] is 10 tot 24 cm lang
  • [Kleur] is van boven oranje of roze van kleur en van onderen wit
  • [Deel] heeft een lang, slank lichaam, poten met daaraan krachtige, slanke scharen, een schild, twee voelsprieten en niervormige ogen
  • [Plaats] leeft in de zee op een diepte van 15 tot 800 meter, in een gangenstelsel in zanderige bodems met veel slib
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit de Atlantische Oceaan, de Noordzee of de Middellandse Zee
  • [Leeftijd] wordt gemiddeld 5 tot 10 jaar oud

Wetenschappelijke naam: Nephrops norvegicus

Rijk Animalia; Dieren
Stam Arthropoda; Geleedpotigen
Klasse Malacostraca; Hogere kreeftachtigen
Orde Decapoda; Tienpotigen
Familie Nephropidae; Zeekreeften
Geslacht Nephrops
Soort Nephrops norvegicus

Algemene voorbeelden


De Noorse kreeft, ook wel langoustine genoemd, wordt door de Nederlandse vissersvloot gevangen. Vers is het kreeftje het hele jaar door goed verkrijgbaar [...]. Een andere naam voor de langoustine is het Italiaanse 'scampi'. Vaak wordt deze kreeft met de grote garnaal, de gamba, verward [...]. De langoustine is makkelijk herkenbaar: lange dungerekte scharen en vooruitstekende stekels en voelsprieten op de kop. De staart is het enige eetbare gedeelte van de langoustine. De Noorse kreeft heeft een maximale lengte van 25 cm.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

De langoustine is het kleine familielid van de kreeft. Ze zijn beter bekend onder de Italiaanse naam scampi. De smaak van langoustine doet denken aan die van de gamba, de grote diepzeegarnaal. Langoustines worden meestal direct na de vangst ingevroren, want ze zijn veel minder lang houdbaar dan bijvoorbeeld kreeft of krab. Maar tegenwoordig zijn ze steeds vaker vers bij de viswinkel te koop.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

langoustine 1.1

(eten, drinken en genotmiddelen)

vaak genoemd als ingrediënt van een gerecht en vervolgens metonymisch ook: gerecht met langoustine als hoofdbestanddeel

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een langoustine…

is kreeft; is voedsel

      Algemene voorbeelden


      Onze eerste indruk van Bangkok is positief. Het eten is geweldig! Krab, langoustines, vis,... allemaal even lekker klaargemaakt.

      http://www.wereldvlinders.be/diary/diary-full.html

      De balti is niet te scherp, de langoustine niet overheersend en de aubergine en spinazie niet tot pulp gekookt.

      NRC,

      De fijnproever kan beginnen met een salade van koersende scampi, achternagezet door langoustines op een piste van mango en verse kruiden.

      http://www.convivium.be/hbvl.htm,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • rauwe langoustine
      • verse langoustine

      Onze tweede gang, kleine gerechtjes van Noordzeekreeftjes als "tapa's" maakte ons een beetje stil. Wij vonden namelijk achtereenvolgens een tartaar van langoustines met schuim van tomaat, een gefrituurde langoustine met knoflookmayonaise, inktvis gevuld met varkenswang en langoustines en een rauwe langoustine met eendenlever en pata negra.

      http://restaurantrecensies.web-log.nl/restaurantrecensies/2004/09/de_librije_in_z_3.html,

      Verse langoustine maak je het best meteen klaar. Ze zijn niet lang houdbaar. Ongekookt zijn ze uiterlijk 24 uur houdbaar. Gekookt zijn ze drie dagen houdbaar.

      http://www.mijnreceptenboek.nl/ingredienten/schaaldieren/langoustine.html

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • gebakken langoustine
      • gebraden langoustine
      • gefrituurde langoustine

      Kortgebakken Bretoense langoustine, javanais van eendenlever en gekonfijte pompoen, crunch van pompoenpitten en schaaldiervinaigrette.

      http://blog.seniorennet.be/restaurantbezoek/,

      als object bij een werkwoord


      • langoustines bakken
      • langoustines braden
      • langoustines frituren
      • langoustines koken
      • langoustines pellen

      Kook verse langoustines 4-5 minuten. Laat de koppen eraan zitten (dat zijn de smaakmakers) en laat ze langzaam in het kookvocht afkoelen. Het kookvocht van langoustines is een heel goede basis voor soep en saus.

      http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm