leproos


leproos 1.0

iemand die aan lepra lijdt; lepralijder; leprapatiënt; melaatse

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een leproos…

is een patiënt; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] lijdt aan lepra

    Algemene voorbeelden


    Damiaan, leproos onder de leprozen. Al van in het begin kreeg Damiaan het met allerlei mensen, instanties en oversten aan de stok. Al van in het begin kreeg Damiaan het met allerlei mensen, instanties en oversten aan de stok. De gezondheidsraad in Honolulu verbood hem, net als de melaatsen om het eiland te verlaten. Damiaan veegde daar gewoon feestelijk zijn voeten aan. Hij verliet toch het eiland en kwam telkens terug als hij weer eens iets niet kreeg wat hij nodig had voor zijn missie. Damiaan zag de mens achter de melaatse en leefde met hen samen, at met hen, luisterde naar hun verdriet.

    http://www.damiaanactie.be/jongeren/dammiss2.html

    In het voorportaal van de kerk wierp hij zoals altijd een blik op de foto van een leproos die glimlachend in de lens keek. Een zegen voor de mens als de almachtige God hem straft, weiger zijn straf dan ook niet. Hij brengt wonden toe, maar verbindt ze ook.

    Erbarme dich; Grote schoonmaak in 30 seconden, Hanneke Paauwe,

    Hoe kon ze ooit terugkeren in het gewone leven? Waar vond ze nog rust? Wat moest ze doen om het uit te boeten? Op een eiland met leprozen gaan werken? Het langzaam maar zeker uitboeten door de smerigste en afstotendste wonden van anderen schoon te maken?

    Hokwerda's kind, Oek de Jong,

    Alles wat de doctorandus aanraakt wordt bot als een klomp, troebel als modder en ordinair als de straat. Is dit de tekst van een bioscoopreclame? Neen, het is des doctorandus samenvatting van 'De leproos van Molokaï'.

    De bierkaai. Kladboek 2, Jeroen Brouwers,

    Een leproze was onrein. We hebben de neiging om te denken: natuurlijk. Lepra is besmettelijk. Dat is onrein. Blijf uit de buurt. Maar er is veel meer aan de hand. Onrein is een ritueel begrip. Jij als persoon deugt eigenlijk niet. Je bent gevaarlijk, besmettelijk. Daarom mag je niet zomaar in de stad komen. Buiten de deur blijven graag.

    http://www.wijkpredikant.nl/Mc1,40-45.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • leprozen helpen

    Lowe doet weer een bevalling, helpt leprozen in nood, en raakt al doende steeds meer gemotiveerd.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • de laatste leprozen

    De laatste leprozen van Hasselt werden gesignaleerd in 1542.

    http://users.pandora.be/arseen.de.kesel/damiaan.htm

    met substantief ervoor


    • een kolonie leprozen

    Bob kijkt om zich heen alsof hij in een kolonie leprozen terechtgekomen is.

    De kus, Jan Wolkers,

    in voorzetselgroep


    • huisjes voor leprozen
    • tehuizen voor leprozen

    Door de jaren heen heeft hij het ruim 4.000 zielen tellende dorp, dat langzaam is opgeslokt door het almaar uitdijende Varanasi, voorzien van een opvangcentrum voor kinderen met polio, huisjes voor leprozen, een typeschooltje, een school voor volwassenen, een volkstuintjescomplex en een naaischool.

    NRC,

    Toen de initiatiefnemer ervan, John Cairns, "Mother" opzocht, verwees ze hem naar haar tehuizen voor wezen, leprozen, stervenden, naar haar vele zusters en broeders, naar de vele vrijwilligers en vrijwilligsters die over de wereld verspreid zich voor het werk van de Missionaries of Charity inzetten.

    De Standaard,

    met telwoord ervoor


    • de vele leprozen

    Gelijk ge de vele leprozen en de vele door Creutzfeldt-Jacob verwoesten hebt, hebt ge ook de doofstommen en de geklappigen.

    Raspoetin gelijk, J.M.H. Berckmans,

    voorafgegaan door als


    • als een leproos
    • als leprozen

    De door schandalen geplaagde top van de orthodoxe kerk loopt de kans als een leproos gemeden te worden.

    Trouw,

    We staan aan de vooravond van een epidemie van environmental diseases. En nog lopen we als leprozen met een belletje door ziekenhuizen. Vooral als fanatici deel blijven uitmaken van - of het voor het zeggen hebben in - de hoogste raden van de gezondheidscommissies in ons land.

    De bondgenoot, Marcella Baete,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    leproos 2.0

    ( Gezegd van mensen of hun lichaamsdelen)
    aan lepra lijdend
    In 1915 in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) in 1915 sinds lang verouderd genoemd, maar in het hedendaagse Nederlands toch (weer?) aangetroffen.

    Algemene voorbeelden


    Er verzamelen zich het eerste kwartier een stuk of dertig mensen voor haar signeertafel. Ze kijken bozig, sommigen zitten in rolstoelen, sommigen zijn leproos, sommigen stervende. Zo te zien zijn ze in geen enkele andere schrijver geïnteresseerd, ze wachten op hun heiland.

    Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

    In deze retour en forme voor de meester maakt een jonge bankbediende (Alison Lohman) de kapitale fout om een oude, leproze, halfblinde zigeunerin een lening te weigeren. En die weigering leidt, zoals je zelf wel durft te voorspellen, tot ingrijpende veranderingen in het leven van de deerne.

    http://www.fwdmagazine.be/fwd/145281/drag-me-to-hell/

    Mijn verhaal gaat over mensen die het ongeluk hadden om melaats te worden in een tijd dat lepra een angstaanjagende ziekte was zonder kans op genezing. Maar vooral ook over hoe de leproze bewoners van Spinalonga er ondanks de problemen van hun ziekte in slaagden om van de kolonie een levendige en actieve woongemeenschap te maken.

    http://www.spinalonga.org/page2.html

    Bedankt voor de interessante rondleiding op Spinalonga in 1992. Nu ben ik sinds december 2005 zélf "leproos"; ik ben ook sinds die tijd (dec. 2005) ongeneeslijk ziek geworden. Het zij zo.

    http://www.victorzorbas.com/du_gastenboek.html,

    Want wat krijgen we allemaal te zien? Gigantische, afzichtelijke zweren boven de ogen van een syfilis-pati. Gezichten en vingers met akelige puistjes van de tbc. Een pestlijder met een sereen, maar zwartig gezicht plus een fikse buil aan de keel. En natuurlijk de nodige verwrongen leproze lichaamsdelen.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/661077/2004/10/23/Anatomie-van-puist-en-pest.dhtml,

    Er zou een getuige zijn opgestaan die beweerde dat onze kleine vriend verantwoordelijk was voor de explosieve uitvaart van journalist Ivo Pukanic in oktober 2008. Maar volgens onze razende reporter ter plekke zou het bewijs voor Joca's betrokkenheid rizladun zijn geweest en onze rakker zou inmiddels alweer vrolijk fluitend zijn teruggekeerd in de door hem gehuurde villa van zijn leproos in Den Haag gesneuvelde ex-werkgever Slobodan Milosevic.

    http://www.stelling.nl/kleintje/actueel/JNBY1242802747.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met substantief


    • een leproze man
    • een leproze vrouw
    • een leproze zoon

    Een leproze man ligt midden op de grond van de bazar en houdt een stompje arm op voor een paar roepie. Mensen stappen over hem heen en lopen verder.

    http://www.floco.nl/india/?q=blog,

    In de jaren 1170-1174 is Willem voor het overgrote deel bezig met de educatie van de leproze zoon van Amaury, Baldwin.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_van_Tyrus,

    Uniek is de vertoning van de klassieker 'The House is Black' uit 1963, over een lepragemeenschap, van de Perzische dichteres Forough Farrokhzad. Ze zoomt in op de vervormde lichamen maar laat in een prachtige humane vertelling ook zien hoe een leproze vrouw zich opmaakt en feest viert.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1590609/2010/06/10/oogwenk.dhtml,