levensloopbestendig


levensloopbestendig 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; cultuur en samenleving)

( Gezegd van en met betrekking tot wijken, woningcomplexen, woningen e.d.)
bestand tegen iedere levensloop, d.w.z. zodanig ingericht dat ouderen, ongeacht hoeveel zorg zij behoeven, kunnen blijven wonen in een huis, complex, buurt e.d. doordat noodzakelijke aanpassingen eenvoudig te realiseren zijn en voorzieningen op hen afgestemd zijn; op een zodanige wijze ingericht dat ouderen kunnen blijven wonen in hun woning, wijk e.d.

Algemene voorbeelden


Al snel formuleerden ze ambitieuze plannen: hoe wordt zuid-oost een wijk die 'levensloopbestendig' is, dat wil zeggen een wijk waarin ouderen altijd kunnen blijven wonen?

Trouw,

TNO heeft samen met de TU Eindhoven voor de Stichting Consument en Veiligheid de kennis over verouderingsprocessen gerelateerd aan productkenmerken. Dit levert richtlijnen op waarmee ontwerpers levensloopbestendige producten kunnen ontwerpen.

http://www.ageing.tno.nl/wie_we_zijn/index.html

Hoe kom ik erachter wat mijn bewoners willen en kunnen, zodat ik mijn woningen een levensloopbestendig karakter kan geven?

http://www.ageing.tno.nl/wie_we_zijn/index.html

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • levensloopbestendige appartementen

Mankementen in het ontwerp zijn rechtgezet en de nadruk ligt op de bouw van zogeheten levensloopbestendige appartementen.

Provinciale Zeeuwse Courant,

  • een levensloopbestendige buurt

De kleine leefgemeenschap is onderwerp van de serie Het Dorp, iedere maandag in de Verdieping. Aflevering 28: de levensloopbestendige buurt. Met camera's gingen ze de straat op. En gaan ze nog steeds de straat op, omdat nog lang niet alle obstakels zijn verholpen. In Leiden zuid-oost leggen ouderen eens per jaar hun ergernissen vast: de slechte verlichting, hoge stoepen, glibberige paadjes en enge weggetjes achterom.

Trouw,

  • een levensloopbestendig complex

Een andere feestelijke gelegenheid in 2001 was het vijfjarig bestaan van het levensloopbestendig complex Humanitas-Bergweg (destijds geopend door Koningin Beatrix).

http://www.humanitas.nl/jaarverslag/index.html,

Er werd in 2001 begonnen met de bouw van een nieuw levensloopbestendig complex aan de Müllerpier in Rotterdam.

http://www.humanitas.nl/jaarverslag/index.html,

  • levensloopbestendige huizen

Verder dient er uitbreiding te komen van tussenvormen, zoals woonzorgcomplexen (waarbij voor het zorg- en welzijnsdeel een beroep gedaan kan worden op de AWBZ) en de ontwikkeling van levensloopbestendige huizen.

http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

Populair zijn ook de zorgboerderijen voor senioren, evenals kangoeroewoningen (ouders beneden, hun kinderen ernaast of op de eerste etage) en levensloopbestendige huizen (waar ouderen, hoe zorgbehoevend ze ook zijn, altijd kunnen blijven wonen).

de Volkskrant,

  • levensloopbestendige projecten

Naast de haalbaarheidsstudies, begeleidt Woonzinnig de ontwikkeling en uitvoering van levensloopbestendige projecten.

http://www.humanitas.nl/jaarverslag/index.html,

  • een levensloopbestendige wijk
  • levensloopbestendige wijken

"Soms worden ouderen nog teveel als 'ouwe meute' weggezet", valt Ed Meijer hem bij. "Laatst was er ook weer zo'n incidentje. Enkele ouders wilden dat hun kinderen op de plek van een paar geparkeerde auto's konden spelen. Die oude mensen moeten niet zeuren, vinden zij. Dat is jammer, het ideaal van een levensloopbestendige wijk moet niet alleen door 55-plussers worden gedragen."

Trouw,

Het ideaal van een levensloopbestendige wijk is nog lang niet gerealiseerd, geeft projectleider Clemens van Soest toe.

Trouw,

De bouwregelgeving is aangepast om de toegankelijkheid voor nieuwbouwwoningen te bevorderen en in het kader van ruimtelijke ordening wordt gewerkt aan levensloopbestendige wijken.

http://www.minvws.nl/images/VVO-2442838B_tcm10-41695.pdf,

Niet alleen de woning, maar ook de voorzieningen in de woonomgeving dragen bij aan het langer zelfstandig wonen van ouderen. De ontwikkeling van levensloopbestendige wijken heeft daarom in de afgelopen jaren eveneens meer aandacht gekregen.

http://www.minvws.nl/images/VVO-2442838B_tcm10-41695.pdf,

  • een levensloopbestendige woning
  • levensloopbestendige woningen

Het stimuleren van de bouw van levensloopbestendige woningen is noodzakelijk om er voor te kunnen zorgen dat ouderen in combinatie met zorg-op-maat voorzieningen zo lang mogelijk de regie over het eigen leven kunnen behouden.

http://www.e-stem.nl/

Stichting Humanitas Rotterdam Humanitas heeft weer veel gedaan aan het promoten van de Humanitasvisie en -filosofie rond zorg, wonen en welzijn van ouderen, waarin de 'levensloopbestendige woning' een centrale plaatst inneemt.

http://www.humanitas.nl/jaarverslag/index.html,

Andere betrokkenen zijn: de zorgsector en m.n. de thuiszorg, welzijn ouderen, gemeenten, ouderenbonden, e.a. Naast het realiseren van levensloopbestendige woningen - zowel in de nieuwbouw als in de bestaande voorraad - zijn aanpassingen in de woonomgeving van belang.

http://www.bbvadviseurs.nl/html/wie_zijn_wij.html

Het project 'Ziekenhuisfuncties in levensloopbestendige woningen' werd verder uitgebreid en de mogelijkheden op het gebied van Telemedecine werden verder bekeken.

http://www.humanitas.nl/jaarverslag/index.html,

Deze samenwerking is van groot belang, bijvoorbeeld bij het verhelderen van tegenstrijdigheden in de Woonverkenningen en de Leefbaarheidbenadering, waarbij de Woonverkenningen spreken over een afname van de vraag naar levensloopbestendige woningen en de Leefbaarheidsbenadering spreekt over een toename van de vraag.

http://www.ct.tudelft.nl/diocdgo/

met werkwoord


  • levensloopbestendig bouwen

Met het oog op de vergrijzing moet er levensloopbestendig en specifiek voor ouderen gebouwd worden, zodat de wens om langer zelfstandig of in nieuwe vormen te wonen (groepswoningen voor ouderen) vervuld kan worden.

http://www.e-stem.nl/,

Zo zullen nieuwe woonvormen en woon-zorg gebieden, waar zorg op maat of mantelzorg geboden kan worden, ontwikkeld en mogelijk moeten worden. Levensloopbestendig, flexibel bouwen en een aanpasbare stedelijke woonomgeving zijn daarbij aandachtspunt.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

De provinciale steunpunten voor toegankelijkheid zullen de opdracht krijgen om laagdrempelige adviesnetwerken te creëren rond woningaanpassing en levensloopbestendig bouwen.

http://www.wvc.vlaanderen.be/ouderenzorg/nieuwouderenbeleid/,

Gemeenten moeten zich, volgens VVD/Gemeentebelang, richten op aanpasbaar bouwen ofwel levensloopbestendig bouwen.

http://www.vvdgb.club.tip.nl/,

Het oudervriendelijk oftewel levensloopbestendig bouwen is vanaf begin jaren negentig standaard, een unicum in huisvestingsland.

http://www.wbvsmallingerland.nl/Jaarverslag2001/Mainjvs2001.htm,

  • levensloopbestendig wonen

Woonzinnig Humanitas Woonzinnig is het adviesbureau voor levensloopbestendig wonen.

http://www.humanitas.nl/jaarverslag/index.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


levensloopbestendig 2.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; cultuur en samenleving)

( Gezegd van pensioenen)
op peil blijvend tijdens de levensloop; afgestemd op de verschillende levensfasen, zodat het op een redelijk peil blijft
Veel minder gebruikelijk dan de betekenis 1.0.

Algemene voorbeelden


Zowel allochtonen als autochtonen die niet onafgebroken tussen hun vijftiende en vijfenzestigste levensjaar in Nederland wonen, krijgen te maken met een AOW-gat. Iemand die geen kansen krijgt of heeft om voor een levensloopbestendig pensioen te zorgen zal na zijn vijfenzestigste dan dus een beroep moeten doen op de Algemene Bijstandswet.

http://www.nieuwsbank.nl/inp/2002/09/17/T313.htm,

Het boek met de titel 'De illusie doorbroken' heeft subtitel 'informatie over voorwaarden voor een levensloopbestendig pensioen voor (zmv) vrouwen' is geschreven door Ipek-Demir F. en geredigeerd door Hermans M.

http://www.vindboek.nl/boek/9789073716124/De+illusie+doorbroken/