leverancier


leverancier 1.0

iemand die of iets dat iets levert; iemand die of iets dat iets geeft, produceert, voortbrengt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een leverancier…

      Algemene voorbeelden


      De vrouw is gek op haar cowboy, maar weet eigenlijk niet goed waarom. Hij doodt onschuldige dieren, hult zich in een stilzwijgen en, belangrijk detail, op zijn antwoordapparaat staan regelmatig boodschappen van een Andere Vrouw. Ze zegt dat ze van hem houdt en hij antwoordt: "Zo denk ik er ook over." De Beste Vriendin, traditionele leverancier van goede raad, vat de situatie mooi samen: "Waarom word je nou nooit eens verliefd op een man die ook een vriend is?"

      De Standaard,

      Steur kennen de meeste mensen alleen maar als leverancier van kaviaar. Dat zijn de eitjes van deze vissoort. Maar ook het vlees van deze vis is bijzonder delicaat.

      http://home.planetinternet.be/groenvoer/Dorpen/pietvoeren.htm

      De rups is de leverancier van onze natuurzijde.

      http://www.zijdevlinder.nl/

      Schapen gaven naast wol en melk ook vlees en kaas. Ook de huiden werden gebruikt om kledij te maken. In de vroege landbouw was het schaap bovendien de voornaamste leverancier van mest en zo onmisbaar voor de graanteelt.

      http://www.plattelandskrant.nl/artikel.php?&aid=5936,

      Veel mensen kennen de vlasplant als leverancier van linnen, gebruikt voor onder meer kleding. Minder bekend is dat de vlasplant de grondstoffen levert voor tal van bouwproducten, zoals spaanplaat voor deuren, daken en wanden, linoleum, natuurverf en vlaswolisolatie.

      http://www.bouw.tno.nl/nld/wie_we_zijn/organisatie/bt/ht/publicaties/

      De openbare bibliotheek is hierdoor meer dan alleen leverancier van leesboeken.

      Meppeler Courant,

      Het gerecht is in beginsel een belangrijke leverancier van legitimiteit. Het doet dat op spectaculaire wijze in tijden van crisis. Dat werd vijftig jaar geleden op treffende wijze gedemonstreerd. De eerste naoorlogse regering had nauwelijks geloofwaardigheid. Haar wettelijkheid werd betwist. Het Hof van Cassatie heeft toen via enkele arresten de meeste juridische twijfels weggenomen.

      De Standaard,

      Verkeersslachtoffers en mensen die hersendood verklaard zijn zijn de voornaamste 'leveranciers' van organen. Maar wanneer is iemand dood? In de wet Orgaandonatie is o.a. vastgesteld dat 'hersendood' zijn betekent dat iemand dood is, zo waarschuwt de werkgroep.

      http://www.nshd.nl/Informatief/index.html,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      leverancier 2.0

      iemand die aan een afnemer (regelmatig) iets levert, bv. een product, dienst of goederen; iemand die iets aflevert bij een klant

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een leverancier…

      is een persoon

      • [Activiteit of handeling] levert een product, goederen; levert een dienst; levert iets af
      • [Belanghebbende of begunstigde] levert iets aan een afnemer, een klant
      • [Product of vrucht] levert een product, dienst of goederen

        Algemene voorbeelden


        Die bommetjes van vroeger zijn verboden, omdat er zwavel inzit. Dat is erg brandbaar. Via internet vond ik enkele zwavelloze geuren. Eén van de proefmonstertjes die ik van de leveranciers kreeg, stonk geweldig: een etherische olie uit zuid-west Azië. TNO heeft getest of de olie schadelijk en giftig was. Alles bleek in orde.

        Algemeen Dagblad,

        Monsanto legde mij uit dat een magazijn het laagste in de mens naar boven lijkt te brengen. Mensen die in het normale leven nooit stelen, gaan stelen in een magazijn. Alle leveranciers probeerden te weinig te brengen en alle keukenhulpen probeerden te veel mee te nemen.

        De meidenziekte, Tom Pauka,

        Combinatiemogelijkheden


        als subject bij een werkwoord


        • leveren

        Samen met de leverancier stel je vast welk hulpmiddel (of hulpmiddelen) je nodig hebt. De leverancier maakt een prijsopgave en stuurt die op jouw verzoek door naar je verzekeraar voor goedkeuring. Als de verzekeraar akkoord gaat, kan de leverancier het hulpmiddel aan je leveren.

        http://www.josknoors.nl/home.php

        met voorzetselgroep


        Voorzetsel: van

        • leverancier van flessen mineraalwater
        • leverancier van de weekboodschappen
        • leveranciers van eieren

        Een leverancier van flessen mineraalwater heeft door het vallen van het hefvlak van een goederenheffer een gebroken enkel opgelopen.

        http://www.liftinstituut.nl/Ongevallen/ongevallen.htm

        Het is de zoete droom van elke tweeverdiener met kinderen. Op zaterdagochtend rustig opstaan in de wetenschap dat hij elk moment voor de deur kan staan: de leverancier van de weekboodschappen. Nou, zeker een guur weertje vandaag. Ja graag, zet alles maar in de keuken.

        NRC,

        Van aardappelen, fruit en vlees zal ze ongetwijfeld wel verstand hebben gehad, gezien haar lange discussies met slagers, aardappelboeren en leveranciers van eieren.

        Het pistool van de rekening, Jan Willem Holsbergen,

        met bezittelijk voornaamwoord


        • hun leverancier

        De door Krijn bediende cokesnuivers, waarschijnlijk al op weg naar hun werk, staken heel wat beter in hun vel en in hun kleren dan de heroïneverslaafden die, deels rusteloos deels gelaten, aan de bar op hun leverancier zaten te wachten.

        Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        leverancier 3.0

        bedrijf dat aan een afnemer (regelmatig) iets levert, bv. een product, dienst of goederen; specifiek ook: bedrijf dat aan een afnemer energie, gas of elektriciteit levert

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een leverancier…

        is een bedrijf

        • [Activiteit of handeling] levert (en produceert, fabriceert) producten, goederen; levert een dienst
        • [Belanghebbende of begunstigde] levert iets aan een afnemer, een klant
        • [Product of vrucht] levert een product, dienst of goederen; levert energie, gas of elektriciteit

          Algemene voorbeelden


          Om de gewenste flexibiliteit en efficiëntie te bereiken is Albert Heijn sinds 1994 nauwer gaan samenwerken met leveranciers. Met verschillende leveranciers is Albert Heijn een zogeheten "comakership" aangegaan: een intensieve samenwerking waarbij een specifieke werkwijze wordt afgesproken. Het resultaat is dat er steeds voldoende en verse producten in de winkels liggen: snel en flexibel volle schappen.

          http://www.ah.nl/nl/AH/content/albertheijn/ditisah/informatiebladen/

          Combinatiemogelijkheden


          als subject bij een werkwoord


          • leveren

          Shimano is verreweg de grootste leverancier. Deze fabrikant levert voor bijvoorbeeld een racefiets of ATB op elkaar afgestemde onderdelen in diverse kwaliteitsgroepen.

          http://www.fietsersbond.nl/,

          Verschoor levert heerlijk fruit dat voldoet aan onze kwaliteitseisen. Er zit nooit rot fruit bij en daar zijn we heel blij om. Ook leveren zij een mooi gemengd aanbod, waar veel seizoensfruit in zit. Onze vorige leverancier leverde wel eens rot fruit, zonder smaak en ik ben blij dat wij nu fruit van Verschoor krijgen.

          http://www.fruitophetwerk.nl/

          met adjectief ervoor


          • een vaste leverancier

          De Heidebloem was vooral bekend voor de eigen gemaakte yoghurts en platte kazen en was een vaste leverancier van de Aldi-keten.

          De Standaard,

          • de belangrijkste leverancier
          • de grootste leverancier
          • de belangrijkste leveranciers
          • de grootste leveranciers

          De Bundesbank, symbool van financiële degelijkheid, is flink opgelicht door haar belangrijkste leverancier van bankbiljetten. De drukkerij Giesecke und Devrient in München heeft tussen 1983 en 1988 maar liefst 26,1 miljoen mark (ongeveer 530 miljoen frank) teveel in rekening gebracht.

          De Standaard,

          Geen loos dreigement: Philips is een van de belangrijkste leveranciers van cd-spelers en cd-branders voor computers.

          de Volkskrant,

          Ze hebben de grootste leveranciers van software voor e-mail, Microsoft en Netscape, opgeroepen de beveiliging van hun producten te vergroten.

          de Volkskrant,

          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: van

          • leverancier van programma's

          Microsoft-baas Bill Gates ontkent natuurlijk dat Microsoft niets anders deed dan Apple achterna hollen. Hij ontkent eveneens dat Microsoft uit is op het absolute overwicht in de sektor. Microsoft is de grootste leverancier van programma's voor Apple-gebruikers, replikeert hij.

          De Standaard,

          met bezittelijk voornaamwoord


          • hun leveranciers
          • onze leveranciers
          • uw leveranciers

          Automakers maken steeds minder onderdelen zelf, maar verwachten van hun leveranciers van langsom meer dat ze bereid zijn hen wereldwijd te volgen. Lars Holmqvist, die als voorzitter van de Zweedse vereniging van autotoeleveranciers vertrouwd is met de leverancierspolitiek van Volvo, merkt al een paar jaar hoe de constructeur in toenemende mate winkelt bij grote toeleveringsbedrijven.

          De Standaard,

          Sinds begin 2000 zijn grote stroomafnemers vrij in het kiezen van hun leverancier.

          http://www.gaslichtwater.nl/,

          Sprankling, ook gelegen aan het statige Lange Voorhout, is onze leverancier voor ieder feestelijk glas. Of het nu gaat om één van de Premier marque de Champagne of een uitstekende Prosecco, Sprankling heeft ze in huis.

          http://www.culinair.com/

          Wat voor invloed heeft de verhuizing op uw klanten, uw concurrentie en uw leveranciers? Hoe ligt de nieuwe locatie ten opzichte van uw afzetgebied? Bevindt uw concurrentie zich in de nabijheid en heeft dit een nadelige of juist positieve invloed op uw zaken?

          http://www.verhuisbedrijf.be/verhuizen.html

          met ander, nevengeschikt substantief


          • fabrikanten en leveranciers
          • producenten en leveranciers

          De belangrijkste struikelblokken bij de verdere ontwikkeling van zonne-energiesystemen in België zijn echter nog steeds de kostprijs en de rendabiliteit. Volgens de fabrikanten en leveranciers van de verschillende systemen loopt ons land nog steeds hopeloos achter op de ons omringende landen wat betreft de subsidiëring van deze milieuvriendelijke vorm van energiewinning.

          http://www.dakweb.nl/rb/97-2/97-2-6.htm,

          Producenten en leveranciers doen hun uiterste best om zich te onderscheiden van de concurrentie en aan te sluiten bij consumentenwensen. Daarvoor moeten ze hun producten continue verbeteren, aanpassen en onder de aandacht brengen.

          http://www.hanze.nl/opleidingen/economie_&_management/default.asp?body=IDV.asp

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          leverancier 3.1

          land dat, bedrijven in een land die aan een afnemer, vaak een ander land, iets levert

          Betekenisbetrekking


          metonymie
          Betrokken betekenissen 3.0 : 3.1

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een leverancier…

          is een land

              Combinatiemogelijkheden


              met adjectief ervoor


              • een belangrijk leverancier
              • de grootste leverancier
              • belangrijke leveranciers

              Turkmenistan is nu al een belangrijk leverancier van aardgas voor Centraal- en West-Europa.

              De Standaard,

              Van de twee meest verspreide rassen in Europa, worden de mossels uit de Noordzee (Mytilus edulis) het meest verkocht. Nederland is onze grootste leverancier, hoewel Spanje de grootste producent blijkt (Mytilus galloprincialis), gevolgd door Denemarken en Frankrijk.

              http://www.chezleon.be/nl/frame_toutsur.htm

              West-Europa voert voor ongeveer 1.300 miljard frank goederen uit naar Oost- en Centraal-Europa. Duitsland neemt daarvan bijna de helft (47 procent) voor zijn rekening. Ook Oostenrijk en Italië zijn belangrijke leveranciers van de landen uit het voormalige Oostblok.

              De Standaard,

              • de grootste leverancier
              • een grote leverancier
              • grote leveranciers

              Hazen en wilde konijnen leveren mals en smakelijk vlees. Momenteel is Argentinië de grootste leverancier.

              http://www.delicatessenhuis.nl/

              Bulgarije wil een grote leverancier van levensmiddelen en textiel worden en ook Italiaanse, Franse en Britse handelsdelegaties hebben dezer dagen Irak bezocht.

              NRC,

              Rundvet bestaat uit het uitgesmolten nier- en buikvet van geslachte runderen. Grote leveranciers hiervan zijn Argentinië, Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland.

              http://www.couvert.nl/techniek/fr_bakken.htm

              met voorzetselgroep


              Voorzetsel: van

              • (de, een) leverancier van blauwhelmen
              • (de, een) leverancier van (de) cacaobonen
              • (de, een) leverancier van energie
              • (de, een) leverancier van grondstoffen
              • (de, een) leverancier van kwaliteitswijnen
              • (de, een) leverancier van levensmiddelen en textiel
              • (de, een) leverancier van olijfolie

              Frankrijk heeft 4.200 militairen in Bosnië gelegerd en is daarmee de grootste leverancier van blauwhelmen in Bosnië.

              NRC,

              Het handelsmerk Côte d'Or werd in 1883 gedeponeerd. De naam werd door producent Charles Neuhaus gekozen en verwees naar de Goudkust, het huidige Ghana, de leverancier van de cacaobonen voor de chocolade.

              De Standaard,

              Ondanks de toenemende economische oriëntatie op het Westen blijft Rusland een onmisbare leverancier van grondstoffen en energie.

              http://www.atlcom.nl/,

              De grote doorbraak van Spanje als leverancier van kwaliteitswijnen is in de jaren '80 gekomen [...]. Spanje heeft zich sindsdien onderscheiden met zowel 'mondiale' wijnen, gemaakt van internationaal populaire druivensoorten, anderzijds met heel typische, oer-Spaanse wijnen, maar dan wel gemaakt volgens de modernste inzichten.

              http://www.wijninfo.nl/site/?db,

              Bulgarije wil een grote leverancier van levensmiddelen en textiel worden en ook Italiaanse, Franse en Britse handelsdelegaties hebben dezer dagen Irak bezocht.

              NRC,

              De landen rond de Middellandse Zee zijn nog altijd de grootste leveranciers van olijfolie.

              http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

              Woordfamilie


              Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              leverancier 4.0

              stof, vloeistof die iets levert, oplevert, veroorzaakt

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een leverancier…

              is een stof

              • [Activiteit of handeling] levert iets; produceert iets; veroorzaakt iets; wekt iets op

                Combinatiemogelijkheden


                met adjectief ervoor


                • een belangrijke leverancier
                • een goede leverancier
                • een waardevolle leverancier

                Lever is ook een belangrijke leverancier van vitaminen A en D. Orgaanvlees is vaak goedkoop vlees.

                http://www.ecoline.org/verde/publicaties/50vragen/index.shtml,

                Water is een goede leverancier van vocht.

                http://www.recreazw.be/

                Melk is een basisvoedingsmiddel met bijzonder belang in het dieet van kinderen, zieken en bejaarden. Het is namelijk een belangrijke leverancier van eiwitten, vitaminen en mineralen (vooral calcium).

                http://www.clo.fgov.be/dvk/Newsletters/DVK%20newsletter%20June%202001.pdf,

                Wat de vitamine betreft, is koffie een waardevolle leverancier van niacine, een vitamine van de B-groep. Ons lichaam heeft de niacine nodig om energie op te wekken.

                http://www.koffiebureaucafe.be/html/totaalsplit.dhtml?page=herkomst

                met voorzetselgroep


                Voorzetsel: van

                • leverancier van (de) bouwstoffen
                • leverancier van eiwitten
                • leverancier van energie
                • leverancier van koolhydraten
                • leverancier van mineralen
                • leverancier van vitaminen
                • leverancier van vitamines
                • leveranciers van vitamines

                Als brandstof gebruiken we in hoofdzaak vetten en koolhydraten, zij leveren de nodige energie om de lichaamstemperatuur op peil te houden [...], om te bewegen en te werken [...] en om afvalstoffen te verwijderen. Naast een bron van energie zijn eiwitten echter vooral belangrijk als leverancier van de bouwstoffen van ons lichaam.

                http://www.vig.be/

                Zetmeel is een zeer belangrijke voedingsstof omdat het de grootste leverancier van energie is in de voeding. Over de gehele wereld worden zetmeelrijke voedingsmiddelen als basisvoedsel gebruikt. Ze zijn namelijk het gemakkelijkst te produceren en vrij goedkoop.

                http://users.skynet.be/woutvgils/Genezen%20en%20verzorgen%20van%20kanarievogels/De%20koolhydraten%2016.htm

                Vlees en vleeswaren zijn leveranciers van een aantal belangrijke B-vitamines: B1, B6 en B12. Vitamine B1 (thiamine) is nodig voor de opbouw en afbraak van koolhydraten en voor het goed functioneren van hart en zenuwstelsel.

                http://www.scharrelslager.nl/

                In tropische landen neemt de bakbanaan trouwens een belangrijke plaats in het dagelijks voedingspakket in. Als leverancier van koolhydraten kan de rol van de bakbanaan worden vergeleken met de rol van de aardappel in ons traditionele, Nederlandse voedingspatroon.

                http://members1.chello.nl/~g.dubois/banaan2-w.html,

                Melk is een basisvoedingsmiddel met bijzonder belang in het dieet van kinderen, zieken en bejaarden. Het is namelijk een belangrijke leverancier van eiwitten, vitaminen en mineralen (vooral calcium).

                http://www.clo.fgov.be/dvk/Newsletters/DVK%20newsletter%20June%202001.pdf,

                Ook molsla rekenen we hier bij de slasoorten alhoewel het de gewone paardenbloem is die nog geen bloem vormde. Het is een leverancier van vele vitamines.

                http://www.ping.be/~pin29174/newpage1.htm

                • leveranciers van kooldioxide

                Op de klimaatconferentie van Genève is gisteren een akkoord bereikt om tegen december 1997 wettelijk afdwingbare maatregelen af te spreken om het wereldverbruik van olie en steenkool te beperken. Deze fossiele brandstoffen zijn de grootste leveranciers van kooldioxide (CO2). Dat gas warmt door zijn broeikaseffect onze atmosfeer langzaam op.

                De Standaard,

                • leverancier van vocht

                Water is een goede leverancier van vocht. Het maakt ook het grootste deel uit van wat u verliest door het zweten en wat uw lichaam nodig heeft.

                http://www.recreazw.be/

                Woordfamilie


                Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen