loonspiraal


loonspiraal 1.0

(business, economie en financiën)

ontwikkeling waarbij het loonniveau onder invloed van elkaar versterkende factoren steeds meer evolueert in de opwaartse of neerwaartse richting die blijkt uit het verband of die daar wordt gespecificeerd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een loonspiraal…

is een spiraal; is een ontwikkeling

  • [Ontstaan] ontstaat doordat de factoren aan de basis elkaar telkens versterken
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is moeilijk of niet te stoppen; is in opwaartse dan wel in neerwaartse zin
  • [Object betroffen] heeft betrekking op lonen
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] ontstaat bijvoorbeeld door krapte op de arbeidsmarkt waardoor nieuwe vraag naar arbeidskrachten de prijs van werknemers telkens opdrijft of door prijsstijgingen die telkens weer moeten worden gecompenseerd

Algemene voorbeelden


De verwachting is dat in een toekomstige krappe arbeidsmarkt werkgevers van verschillende arbeidsmarkten met tekorten tegen elkaar zullen opbieden. Er komt dan een haasje-over in loonstijgingen tussen de verschillende markten. Daardoor ontstaat er een loonspiraal zonder dat het uiteindelijk op elk van de markten veel extra aanbod oplevert.

www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=8225b09d-eac3.,

Een groot gevaar is een loonspiraal voor hoger opgeleiden. De vraag naar hoger opgeleiden trekt stevig aan, wat ook hun 'prijs' (hogere salarissen, bonussen) zal opdrijven. Een dergelijke loonspiraal is eind jaren negentig mede de oorzaak geweest van de langdurig economische dip aan het begin van deze eeuw.

http://www.mkb.nl/images/arbeidsmarkt%20en%20economie%2011-9-2007[1].pdf,

Met de snel groeiende schaarste op de arbeidsmarkt, vooral van (gespecialiseerde) hoog opgeleid personeel en het sterk toegenomen belang van salaris, doen zich volgens de onderzoekers de komende jaren twee belangrijke trends voor. Allereerst bestaat er het gevaar voor een nieuwe loonspiraal, zeker nu de arbeidsmarktmobiliteit weer snel op gang komt.

http://www.managersonline.nl/nieuws/4946/jobhoppers-gaan-voor-geld.htmls,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een neerwaartse loonspiraal

Daarom pleiten we voor een Europees minimumloon en sterke Europese sociale bescherming. Zo stoppen we de neerwaartse loonspiraal die oneerlijke concurrentie teweegbrengt.

http://lieveeyskens.com/uw-inkomen-verzekeren/,

Ondertussen gaat de neerwaartse loonspiraal verder. Na de loonsverminderingen in Griekenland, Spanje en Portugal, is het nu de beurt aan Frankrijk en Italië om de druk op de lonen te verhogen.

http://www.andereuropa.org/lonen-en-collectieve-onderhandelingen-moeten-gerespecteerd-en-gestimuleerd-worden/,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een stijgende loonspiraal

Door de toegenomen werkgelegenheid is de krapte op de arbeidsmarkt in bijna alle sectoren toegenomen. Het aantrekken van werknemers tegen hoge salarissen en de stijging van de loon- en salariskosten in het algemeen, doch zeker in de bouw, vergroten de kans op een stijgende loonspiraal.

http://www.bam.nl/sites/default/files/domain-74/documents/bam-2000-jaarrapport-74-13516077851049846496.pdf,