lotgenote


lotgenote 1.0

vrouw die of meisje dat hetzelfde lot ondergaat als een of meer anderen; vrouw die of meisje dat het lot van een of meer anderen deelt; vrouw of meisje met hetzelfde lot als een of meer anderen; vrouw die of meisje dat hetzelfde moet ondergaan of hetzelfde is overkomen als een of meer anderen; vrouwelijke lotgenoot
In uiteenlopende toepassingen, maar in het bijzonder toegepast op een vrouw met een ernstige ziekte, niet alleen beschouwd in relatie tot anderen met dezelfde ziekte, maar ook in haar relatie met direct betrokkenen, zoals de partner, ouders, broers, zussen, vrienden, vriendinnen e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lotgenote…

is een vrouw; is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw of meisje

    Algemene voorbeelden


    De gevolgen van het beschadigde beenmerg werden beperkt door vooraf bij de patiëntes beenmerg af te nemen en dat kort na de chemotherapie terug te plaatsen. De eerste van de 24 patiëntes werden 6 jaar geleden behandeld, de laatste 9 maanden terug. Ze lijken nu een ruim tweemaal zo grote overlevingskans te hebben als lotgenotes die een standaardbehandeling kregen.

    NRC,

    Toen ik mij voorstelde en haar de hand drukte, fluisterde ze: 'Gaat u ook mee?' 'Da's wel de bedoeling.' Het meisje keek alsof ze te horen kreeg dat ze de honderdduizend had gewonnen. Ik kon zien dat een loodzware last van haar af viel. Mijn hemel, dacht ik, die was doodongelukkig omdat ze met vier wildvreemde kerels op stap moest. Nu is ze dolblij dat er een lotgenote meegaat. Kun je nagaan wat een opgave zoiets is, je begrijpt niet dat meisjes zich daarvoor lenen, blijkbaar snakken ze naar flinke verdiensten, om die vervolgens in de disco meteen weer te verbrassen zeker.

    De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

    Naboram is een lotgenotenvereniging die sinds 1978 vrouwen mét en na borstkanker bij elkaar brengt. [...]. Elke lotgenote kan bij ons terecht voor een open gesprek van vrouw tot vrouw. Door het bieden van een luisterend oor geven wij elke lotgenote sociale en emotionele steun.

    http://www.gzaborstkliniek.be/nuttige-links/patientenverenigingen/

    Stichting Olijf krijgt regelmatig vragen van lotgenotes die geconfronteerd zijn met een hele slechte prognose. Olijf biedt deze vrouwen graag de gelegenheid met andere lotgenotes uit te wisselen. Ook wil Olijf de dood bespreekbaar maken door films te laten zien op www.olijf.nl waarin lotgenotes openhartig praten over hun naderend levenseinde, ook al is dat hopelijk nog heel ver weg.

    https://olijf.nl/over-olijf/nieuws/nieuws-page/article/geannuleerd-workshop-doodgewone-gesprekken/,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • lotgenotes helpen
    • een lotgenote vinden
    • een lotgenote zoeken

    Lut zet haar creatieve talenten in om lotgenotes te helpen: "Hartenkussentjes voor borstkankerpatiëntes".

    https://www.gva.be/cnt/blkma_02821245/van-sprints-naar-prints,

    Citaat nabestaande: 'Ik heb een hele tijd 'op slot' gezeten. Mijn man was de enige met wie ik over mezelf sprak, ook over mijn verleden. Nu heb ik via de kerk een lotgenote gevonden om mee te praten. Deze vrouw begrijpt mij ook en dat had ik nooit gedacht. Je hebt iemand nodig die gewend is te praten over gevoel en zo.'

    http://www.rouw.nl/rouw/

    Hallo, ik ben een jonge weduwe van 51 jaar en zoek een lotgenote of vrijgezelle vriendin om samen wat vrije tijd met elkaar door te brengen.

    https://seniorplaza.nl/oproepen/lotgenote-of-vrijgezelle-vriendin-gezocht/,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • lotgenotes in België

    Per verkochte taart, ging er een deeltje naar het goede doel en zo steunden we alle lotgenotes in België die de moedige strijd met borstkanker aangingen. Jullie staan er niet alleen voor!

    https://www.madambakster.be/projecten/de-warmste-taart-voor-think-pink

    Voorzetsel: uit

    • een lotgenote uit het verleden

    Een 15-jarig meisje leert door kontakt met een lotgenote uit het verleden de dood van haar ouders te verwerken en de cirkel van het zich in de steek gelaten voelen te doorbreken.

    https://www.bibliotheek.nl/catalogus.catalogus.3.html?sorteer=maker&d=dcterms%3Asubject%7CHelderziendheid

    Voorzetsel: van

    • lotgenote van Charlotte
    • lotgenote van de Paalweg

    Charlotte had wel haar moeder, koningin Louise-Marie, op tienjarige leeftijd verloren. [...]. Over een tijdgenote en in zekere zin ook lotgenote van Charlotte, haar aangetrouwde nicht Sophie-Charlotte, hertogin van Alençon, verscheen onlangs een biografie van de hand van de Franse journaliste Dominique Paoli.

    De Standaard,

    Ze zoekt steun bij de boekenkast, waar ze op de bovenste plank Paula's geelgekafte eigen bundels ontdekt. Ze moet op een stoel gaan staan om Kriblijn tevoorschijn te halen. Daar staat de opdracht: Voor mijn liefste Astrid, lotgenote van de Paalweg. Achterin vindt ze de regels die ze overmorgen wil voorlezen.

    Kriblijn, Barber van de Pol,

    in voorzetselgroep


    • in iemand een lotgenote zien

    Het Ro Theater komt met een aangrijpend toneelstuk over Ulrike Meinhof, die haar idealen met de dood moest bekopen. Haar verzet tegen de zwijgcultuur van het naoorlogse Duitsland begon geweldloos, maar eindigde gewapend. Ze werd als terrorist veroordeeld. In 'Vuurvrouwen' zijn we getuige van haar laatste uren in de cel. Hier spiegelt ze zich aan Jeanne D'Arc, in wie zij een lotgenote ziet.

    https://www.stadsschouwburgendevereeniging.nl/programma/1735/Vuurvrouwen_Sylvia_Poorta_Herman_Gilis_e_a_/Ro_Theater/,

    • contact met een lotgenote
    • in contact komen met een lotgenote
    • met een lotgenote praten

    Een 15-jarig meisje leert door kontakt met een lotgenote uit het verleden de dood van haar ouders te verwerken en de cirkel van het zich in de steek gelaten voelen te doorbreken.

    https://www.bibliotheek.nl/catalogus.catalogus.3.html?sorteer=maker&d=dcterms%3Asubject%7CHelderziendheid

    Een jonge vrouw die als enige van haar vriendenkring een moordaanslag overleeft, komt in contact met een lotgenote.

    https://www.bibliotheek.be/catalogus?author=Riley%20Sager

    Het is [...] een feit dat een vrouw die een borstoperatie moet ondergaan veel liever met een 'lotgenote' over haar problemen praat daar zij er dan van overtuigd is dat deze vrouw haar volledig zal begrijpen.

    https://zelfhulpwijzer.be/borstkanker-zelfhulpgroepen/item/4484-vrouwen-helpen-elkaar-vzw,

    • het verhaal van een lotgenote

    "Ik zit al enkele dagen in deze groep, maar ik kon niet meteen de moed opbrengen om mezelf te laten horen. Tot ik gisteren het verhaal van een lotgenote las. De tranen sprongen me in de ogen, want het gevoel dat zij beschrijft is precies wat ik op dit moment ook voel. Zo herkenbaar! Ik ben niet alleen! Natuurlijk weet je wel dat er meer mensen ongewenst kinderloos zijn, maar als ik dan om me heen kijk, vraag ik me vaak af: waar zijn die mensen dan?"

    https://www.freya.nl/contact/contact-met-lotgenoten/

    met bezittelijk voornaamwoord


    • mijn lotgenotes
    • haar lotgenote
    • onze lotgenotes
    • hun lotgenotes

    Deze website bestaat uit korte stukjes over het seksueel misbruik in mijn jeugd en hoe ik dat verwerkt heb. Je kunt hier lezen over wat het met me deed, mijn angsten, onzekerheden, hoe ik uiteindelijk herinneringen terug kreeg en hoe verschrikkelijk moeilijk het was dat allemaal onder ogen te zien. Ook zul je de humor van mij en mijn lotgenotes leren kennen, de moeilijke dingen en de warmte onderling.

    http://voeljekracht.org/stukjes/

    Het mooiste verpoosmoment was toen één van mijn lotgenotes terugkwam van haar speeddate met onze boer. Ze gaat met een diepe zucht zitten en meldt vervolgens zonder een spier te vertrekken: "Jullie kunnen wel naar huis, hoor. Hij zag me en zei: jij bent 't helemaal. Ik hoef de rest van de vrouwen niet meer te zien."

    https://boerzoektvrouw.kro-ncrv.nl/nieuws/3-de-speeddate-marja,

    Rockwells De glazenwasser stelt ons aan een secretaresse voor die een vriendelijke vertaling is van haar lotgenote op Hoppers schilderij Kantoor bij nacht.

    De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

    PCOS is de afkorting voor Poly Cysteus Ovarium Syndroom. PCOS komt voor bij 5 tot 10% van alle vrouwen. Bij PCOS zijn de waarden van verschillende hormonen in je lichaam verhoogd of juist verlaagd. Hierdoor is het proces van rijping van de eiblaasjes verstoord, waardoor er in de eierstokken kleine met vocht gevulde blaasjes ontstaan: follikels. [...]. Om niet alleen herkenning, maar zeker ook om erkenning voor onze lotgenotes te krijgen, zijn wij met een klein team van vrijwilligers Stichting PCOS Nederland gestart en sinds een september 2017 online met onze website www.stichtingpcos.nl.

    https://www.doneeractie.nl/help-stichting-pcos-nederland/-3692

    De reputatie van schrijversvrouwen die ondanks hun zorgzaamheid dikwijls schrijversweduwen worden, is wereldwijd ongunstig, wat te wijten is aan de paar ruziezoekende feeksen die het voor de rest van hun lotgenotes hebben verpest.

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/couperus-brieven-lees-je-met-een-zakdoek~baafe173/,

    voorafgegaan door naamvalsgenitief


    • Eefjes lotgenote

    Jean Lambrecks, vader van de vermoorde Eefje, heeft donderdag Paul Marchal, vader van Eefjes lotgenote An, in kort geding gedagvaard voor de burgerlijke rechtbank in Hasselt.

    De Standaard,

    met eigennaam


    • Eefjes lotgenote An
    • lotgenote Gigi Hadid
    • lotgenote Linda Evangelista

    Jean Lambrecks, vader van de vermoorde Eefje, heeft donderdag Paul Marchal, vader van Eefjes lotgenote An, in kort geding gedagvaard voor de burgerlijke rechtbank in Hasselt.

    De Standaard,

    Schildklierpatiënten dolblij met verhaal van lotgenote Gigi Hadid. Nederlandse schildklierpatiënten zijn dolblij dat het Amerikaanse topmodel Gigi Hadid openlijk heeft verteld over haar schildklierziekte.

    https://www.ad.nl/home/schildklierpatieneuml-nten-dolblij-met-verhaal-van-lotgenote-gigi-hadid~aa964aa8/,

    Tijdens haar hoogtijdagen liet Naomi weten er vanwege haar hectisch bestaan eenvoudigweg geen vaste relatie op na te kunnen houden, maar vandaag de dag lijkt het voormalig megamodel - want te oud en doorgedraaid - vooral de gaten in haar wat lege bestaantje op te willen vullen. Gelukkig gloort er enige hoop aan de horizon. Lotgenote Linda Evangelista (36), die samen met Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Cindy Crawford en Christy Turlington anderhalf decennium lang tot vervelens toe de modepagina's domineerde, schijnt weer een aanbieding van formaat te hebben gehad.

    Trouw,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • de lotgenoot of lotgenote

    Ongeldige e-mailadressen worden verwijderd: Om te voorkomen dat onze rubrieken "Mailbox", "Ik denk aan jou" en "Samen actief" een "vuilnishoop" wordt van niet meer werkzame en/of actieve e-mailadressen, worden deze regelmatig getest en worden niet-actieve e-mailadressen inclusief de bijbehorende gegevens van de lotgenoot of lotgenote verwijderd.

    http://home.wxs.nl/~elvo/

    voorafgegaan door als


    • als lotgenote
    • iemand als een lotgenote beschouwen

    U kunt gerust mailen, als u behoefte heeft aan meer informatie of over onze ervaringen bij Les Vaux, zowel als lotgenote als partner.

    https://www.lesvaux.nl/we-kunnen-het-iedereen-aanraden/?doing_wp_cron=1544523853.0299940109252929687500,

    Hoewel hij nooit trouwde heeft Ludwig van Beethoven beslist van tijd tot tijd relaties met vrouwen gehad. Een heel bijzondere vriendin was gravin Marie Erdödy, aan wie de twee pianotrio's opus 70 zijn opgedragen. Zij was gedeeltelijk verlamd, en de steeds meer onder doofheid lijdende Beethoven beschouwde haar in zekere zin als een lotgenote.

    http://www.stichtingkamermuziekdenhaag.nl/Wanderer2013.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen