maillot


maillot 1.0

afbeelding

Bron: talk:X76
( CC BY-SA 3.0 )

onderkledingstuk uit één stuk dat bestaat uit kousen met daaraan vast een broekje, dat van een steviger stof is gemaakt dan een panty en vooral gedragen wordt om de benen warm te houden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een maillot…

is een onderkledingstuk; is een kledingstuk

  • [Afmeting] is variabel in dikte
  • [Kleur] kan allerlei kleuren en patronen hebben, en is bij kinderen vaak felgekleurd
  • [Vorm] is een kledingstuk uit een stuk
  • [Deel] bestaat uit twee kousen met daaraan vast een broekje
  • [Materiaal] is gemaakt van een zachte stof, meestal wol of katoen
  • [Functie] wordt gedragen om de benen te bedekken en warm te houden
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] valt strak; is nauwsluitend
  • [Gebruikswijze] wordt op de blote huid gedragen
  • [Gebruiker] wordt vooral gedragen door vrouwen en kinderen, maar soms ook wel door mannen, bijvoorbeeld bij het sporten
  • [Onderscheid of tegenstelling] is, in tegenstelling tot een panty, vooral bedoeld om de benen warm te houden en wordt minder om esthetische redenen gedragen; is meestal dikker dan een panty en laddert minder gemakkelijk

Algemene voorbeelden


'Op welk paard rijd jij eigenlijk?' vraagt Sofie. Ik staar naar haar brede dijen in de smerig geworden gele rijbroek. Om een beetje vorm te simuleren draag ik twee maillots onder de mijne en nog heb ik benen als luciferhoutjes.

Borsten, Heleen Meertens,

Hij zat tegenover mij in de trein en onmiddellijk moest ik aan mijn turnpak denken uit de middelbare school. Groen, 100 procent nylon en meedogenloos. Alles zag je in dat turnpak, wat er was en wat er niet was, zweet, maandverband en nieuwe tieten. Geen spaander liet het maillot heel van je zelfvertrouwen. Het zat je zo nauw om het puberlijf dat er geen plaats meer was voor een mooi imago of een beter ik.

http://www.vacature.com/carriere/werk-leven/privacy?page=1

Voor ieder ander koudegevoelig mens - en dat schijnen overwegend vrouwen te zijn - worden temperaturen rond het vriespunt een waar obstakel als er gelezen, geschreven, gestudeerd of anderszins lang stilgezeten moet worden. Dikke lagen truien, maillots, vingerloze handschoentjes en die vreselijke moonboots zijn maar ten dele een oplossing.

NRC,

Dat is een andere aftrekpost voor juryleden die vinden dat de schaatsers niet reglementair gekleed zijn. Qua kleding zijn er drie regels: mannen moeten mouwen hebben en een broek dragen en vrouwen moeten een rok(je) dragen. "Toen mannen niet langer een maillot maar verplicht een broek moesten dragen, diende iedereen zich aan met een witte broek en daaronder een string. Op de televisiebeelden leek het dan ook alsof die schaatsers enkel een string aanhadden."

De Morgen,

Meest opvallende van de landsknecht, iets waardoor hij heden ten dage nog steeds voortleeft, was zijn extravagante kleding. Die was bont en gearticuleerd en doet eerder denken aan de uitdossing van feestelijke potsenmakers dan aan de leden van een huurleger. Hoewel er geen sprake was van uniformen droegen ze duidelijk te herkennen kleding, zoals een wambuis, een hemd met pofmouwen, een korte pofbroek en een maillot.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een maillot aantrekken
  • een maillot dragen
  • een maillot uittrekken

Want koud is het hier hoor! De afgelopen nachten was het zo ongeveer -20 graden en overdag ook ruim onder de 10 graden. Tja wat doe je dan he!? Je trekt een maillot aan onder je broek en daarbij ook nog skisokken en bergschoenen, aan charmant zijn doen we hier niet.

http://westertje.waarbenjij.nu/reisverslag/1577587/de-tiende-dag

Kies een ski-overall of een lang ski-jack met salopette. Daaronder dragen we een maillot, skipulli en lange sokken.

http://www.skinet.nl/

Sommigen noemen een dag als vrijdag om die reden de eerste rokjesdag, zoals schrijver Martin Bril het fenomeen een keer poëtisch omschreef. Volgens Bril weet iedere man wanneer het zover is. Het is de dag dat vrouwen massaal hun panty of maillot uittrekken en voor het eerst sinds lange tijd met blote benen de deur uitgaan.

http://www.nu.nl/algemeen/1943282/temperatuur-op-veel-plekken-rond-de-20-graden.html,

met adjectief ervoor


  • een dikke maillot
  • een gestreepte maillot
  • een kapotte maillot
  • een katoenen maillot
  • een nylon maillot
  • een strakke maillot

Jong en vlot zijn de truitjes van tweedgarens, door de jeugd gedragen op de blote huid, eenvoudig en stijlvol de zilvergrijze jumper met een lurex draad en een glanzende panty, sportief de lange tweed jumpers op een kort rokje en dikke maillot.

Meppeler Courant,

Ik kon haar stille wensen vriendelijk glimlachend negeren en toch niet het risico lopen haar wraak over me af te roepen, haar furie te ontketenen. Ze geeft geen kik! Zo is de onschuldige ontmoeting met een klein meisje in een gestreepte maillot veranderd in een tafereel vol dreiging, dat me tot in mijn slaap achtervolgt.

Het nietigste, Marie Kessels,

Kinderen doen dat ook, je herinnert je hoe je vroeger op straat viel, je knie bezeerde en een kapotte maillot had, en dan huilend bij je moeder kwam die je op schoot nam en je troostte, je herinnert je de opluchting die je daarbij voelde, de warmte die je kreeg vanwege je emoties.

http://www.xs4all.nl/~tateoac/

De twee rode banen op de rug van de amazone hielden ze voor een versiering van haar kostuum en bovendien keken ze meer naar de gaatjes in haar katoenen maillot.

't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

Ik telde de koppen. Vervolgens telde ik de artiesten die na elkaar opkwamen. De spreekstalmeester in het glitterjasje dat alleen de kinderen imponeerde. De drie acrobaten in nylon maillots met ladders. De als meisje verklede vrouw die de drie witte paarden dresseerde. De twee clowns in zelfgenaaide pakken.

Blauwbaard, Pauline Slot,

Gestoken in strakke maillots, eten ze vettige hamburgers en dito frieten en zuigen ze gulzig aan mega-bekers vol zoete cola.

De Standaard,

  • een rode maillot
  • een roze maillot
  • een witte maillot
  • een zwarte maillot

Als Ellen naar binnen kijkt, het weggeslagen dekbed ziet, de stapel strips op de grond, de rode maillot over de stoel, voelt ze de innerlijke rolgordijnen naar beneden donderen.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

Cynthia, een blondine in een roze maillot die beweerde een gejaagd leven te leiden, onthulde trots dat zij haar alledaagse beslommeringen niet langer mee de nacht in nam.

Slaap!, Annelies Verbeke,

Probeer in de wachtende file de tijd nuttig te gebruiken door alvast in de auto de moeilijkste bedrijfsonderdelen aan te trekken, waaronder een witte maillot.

NRC,

Doordat ze lag was het net alsof ze geen borsten had. Mager en bleek en spichtig was ze. Zoals op het podium: een witte spichtige spiraal in een zwarte maillot.

De Standaard,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een glanzend(e) maillot

Uit de orkestbak klonk tromgeroffel, de muzikanten brachten hun trompetten naar de lippen en voor het gordijn verschenen de lila meisjes in een glanzend maillot en paarse kralen om hun enkels.

Sluitertijd, Erwin Mortier,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een afgezakte maillot
  • een gebreide maillot

Ze is duidelijk fors aangekomen, en dan vooral in haar heupen. Toch heeft ze een strak jurkje uit de kast getrokken, maar het ziet er vreemd uit. Grootste afknapper zijn nog wel de afgezakte maillot die ze aanheeft en de platte gemaks-schoenen, een soort afgeknipte laarsjes.

ANP,

Dat niet Houria, moeder van drie kinderen, die daar dwars door de zaal een perfecte radslag maakt? Met afzakkende rok zodat we allemaal haar knielange goudkleurige onderbroek zien, haar gebreide maillot en onderjurk?

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen