massamoordenaar


massamoordenaar 1.0

iemand die een groot aantal mensen in een keer vermoordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een massamoordenaar…

is een moordenaar; is een persoon

  • [Aantal of hoeveelheid] vermoordt een groot aantal mensen
  • [Betrokkene] vermoordt verschillende individuen die op het tijdstip van de misdaad toevallig op de plaats van de misdaad verzameld zijn, of vermoordt doelbewust een groep of een volk
  • [Handelende persoon] is een psychopatische of gefrustreerde moordenaar die met zijn daden wraak neemt op de wereld, of is een dictatoriaal staatsman of militair die zich uit machtswellust schuldig maakt aan volkerenmoord of groepsuitroeiing
  • [Omstandigheid] vermoordt verschillende slachtoffers tegelijk bij een gelegenheid

Algemene voorbeelden


Een seriemoordenaar is iemand die bij drie verschillende gelegenheden een of meerdere mensen vermoordt. Dat is dus niet hetzelfde als een massamoordenaar, want deze vermoordt meerdere personen tegelijk bij 1 gelegenheid.

http://users.tijd.com/delink/,

In hun studie over massamoordenaars, gebaseerd op dossiers van het FBI, geven kriminoloog James Fox en socioloog Jack Levin vijf typische kenmerken: de doder is van middelbare leeftijd, kan goed met wapens omgaan, leidde een leven vol frustraties met onbeduidend werk en echte of vermeende kleineringen, had maar schaarse kontakten met anderen bij wie hij zijn gemoed had kunnen luchten, en beleefde een traumatische gebeurtenis zoals jobverlies of scheiding vlak voor de moorden.

De Standaard,

Depreeuw bestrijdt dat de massamoordenaars doorgaans "krankzinnig" zijn. "Het zijn veelal normale of toch schijnbaar normale mensen, die een hele reeks van frustraties doormaken. Hun reaktie op wat hen overkomt is abnormaal, maar hun persoonlijkheid hoeft helemaal niet psychotisch te zijn." Waarom de haat- en wraakgevoelens van iemand zich plots kunnen ontladen in een bloedbad, blijft ook voor de deskundigen nog altijd een open vraag.

De Standaard,

Dictators en massamoordenaars die amper een tiental jaren geleden nog vrij rond de wereld konden reizen, lopen nu het risico voor een oorlogstribunaal of een internationaal gerechtshof gesleept te worden.

http://www.liberales.be/cgi-bin/showframe.pl?essay,

De Mongoolse khans in Bagdad gaan over tot de islam en van de ene dag op de andere worden de nestorianen aan vervolgingen blootgesteld. De doodsteek volgt eind 14de eeuw, wanneer de Mongoolse massamoordenaar Timoer Lenk vanuit Samarkand oprukt onder het motto dat Allah de enige God in de hemel is en hijzelf de enige heerser op aarde. Timoer Lenk laat piramides oprichten met de schedels van zijn slachtoffers. In Bagdad alleen bestaat de schedeltoren van de stedenverdelger uit 90.000 koppen.

In rook opgaan; Nestor, het mes van de profeet, August Thiry,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


massamoordenaar 2.0

iemand die een groot aantal dieren doodt

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Een kamerplant heeft mij tot massamoordenaar gemaakt, en dat is als volgt in zijn werk gegaan. Het zal nu ongeveer twee jaar geleden zijn dat ik mij een fuchsia aanschafte, een gewas in een pot, bloeiend, goed in het blad en stevig van stam. Aanvankelijk liep alles bevredigend, maar na verloop van een paar weken werd de plant steeds triester; een gevolg van aantasting door een bepaald gedierte, een soort vliegje en zijn larven. Automatisch kiest men in een dergelijk geval vóór de plant en tegen het dier.

Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding