mastiff


mastiff 1.0

afbeelding

Bron: Joachim Otto
( CC BY-SA 2.0 )

oorspronkelijk uit Groot-Brittannië afkomstige, grote hond met een brede kop met een vlak voorhoofd, hangende zwarte oren, een zwarte snuit en neus en een rimpelige huid die de reputatie heeft gevaarlijk te zijn en wordt gebruikt als beschermhond en waakhond; Engelse dog

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mastiff…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

  • [Afmeting] heeft een schofthoogte van 70 (teven) tot 80 (reuen) cm
  • [Kleur] heeft een zwarte snuit, een zwarte neus en zwarte oren
  • [Deel] heeft een brede kop met een vlak voorhoofd, hangende oren en een rimpelige huid
  • [Doel of bestemming] wordt vooral gehouden als waak- en beschermhond
  • [Plaats van herkomst] komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de reputatie gevaarlijk te zijn maar heeft van nature een vriendelijk karakter

Algemene voorbeelden


De politie start met een meldpunt voor hondenproblemen. Na de talrijke incidenten wil de politie een zicht krijgen op het probleem. De commissaris van zone City: "We willen een sociale kaart van de houders. Zo vernemen we dat er in de stad gevechten tussen pitbulls georganiseerd worden, maar niemand weet waar. Er zijn minstens tien gevaarlijke rassen, maar denk vooral aan rottweilers, mastifs en Duitse herders."

Acacialaan, Koen Peeters,

Het college van burgemeester en wethouders hebben twee Helderse hondenbezitters een aanlijn- en muilkorfgebod voor hun hond c.q. honden opgelegd. Dit heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt. Deze honden, twee American Bully's en een Mastiff, hebben kort geleden andere honden aangevallen en doodgebeten. Ze mogen voortaan alleen nog kort aangelijnd en gemuilkorfd worden uitgelaten.

http://www.dogs4life.nl/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=30842&highlight=&sid=e315ca0ac541d40fdda331ecc7696e28,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • mastiffs fokken

Toen Bert van de Vorst overleed, besloot ik Mastiffs te gaan fokken. Een paar jaar voor die tijd had ik al twee Mastiffreuen geïmporteerd, een uit Amerika (Greiner Hall Cotswald) en de andere uit Ierland (Falmorehall Bastion), in partnership met Louis van de Meeren. Voor mijn eerste Mastiffteef ging ik op zoek naar nazaten van Sanguis Nobilis en vond die bij de Erebor's kennel in België.

http://www.blazolynn.be/indexmastiff.htm

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen