mensenhater


mensenhater 1.0

iemand die - vaak als gevolg van opgedane ervaringen - mensen haat, die een hartgrondige hekel heeft aan mensen; ook: iemand met een pessimistische levensvisie ten aanzien van mensen en hun eigenschappen en vermogens

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mensenhater…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] haat mensen of heeft geen geloof in de eigenschappen en capaciteiten van mensen
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] heeft een pessimistische levensvisie
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft vaak negatieve ervaringen opgedaan in het intermenselijk verkeer
  • [Gevolg of resultaat] heeft soms de neiging contact met andere mensen te mijden en een teruggetrokken bestaan te leiden

Algemene voorbeelden


'Inderdaad zijn veel hondenliefhebbers en -bezitters vaak mensenhaters. Of beter: mensenhaters zijn vaak hondenliefhebbers [...]. Uit mijn praktijkervaring meen ik echter te mogen afleiden dat mensenhaters veelal teleurgesteld zijn in hun medemens vanwege hun eigen gefrustreerde pogingen tot vriendschap te geraken, om wat voor reden dan ook. Zij zijn daarmee gedepriveerd. Vaak al vanaf kindsbeen.'

http://www.hondenkrant.nl/index.php/vragen-mainmenu-25/199-waarom-zijn-hondenliefhebbers-zo-vaak-mensenhaters,

Een vriendelijk mens was er uit oom Izaäk niet geworden, de aangeboren zwaarmoedigheid en de maag maakten van hem een mensenhater.

Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

En déze raad werd hem het vaakst gegeven: vertrouw niemand. Dit advies was echter overbodig, want Timmer was een mensenhater en begreep van meet af aan dat dit niet het milieu was waar hij daar gauw van zou genezen.

De hangende man, Koos van Zomeren,

De schrijver poseert als brullende leeuw die klauwt naar iedereen die te dicht komt, als mensenhater die sociale aangelegenheden als de pest mijdt.

De Standaard,

Wie zijn steile houding erg vrij interpreteerde, mocht er wel eens uit afleiden dat ze voor hem allemaal de pot op konden. Zo'n mensenhater was hij natuurlijk niet. Hij probeerde alleen maar heel hard een neutraal waarnemer te zijn van de gevarieerde, menselijke verschijningsvormen, en dat wekte wel eens de indruk alsof hij er met afgestreken broek op neerhurkte.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Ondervinding heeft me geleerd dat fanatieke dierenvrienden vaak mensenhaters zijn, dat ze in elk geval niet kunnen relativeren, wat een noodzakelijke deugd is in het menselijke verkeer.

In liefdes naam, Gretha Seghers,

Vanwege dit armoebod had ik mijn verdediger dan ook voorgesteld als een gedesillusioneerd en bij gebrek aan een echte strafpleiterscarrière tot drankzucht vervallen mensenhater, die in de rechtszaal alleen zijn mond zou opendoen om te geeuwen, iets wat mij nu eens uitstekend uitkwam!

Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een contactgestoorde mensenhater
  • een enge mensenhater
  • een lucide mensenhater
  • een verstokte mensenhater

Waarom was de hoeve nooit heropgebouwd? Waarom was geen romantische stedeling-met-centen erop afgekomen? Was de hoeve vervloekt? Was ze verdoemd door een erfeniskwestie? Of was de eigenaar een verstokte mensenhater, die liever de hoeve zag verkrotten dan ze aan jonge mensen met toekomstdromen te gunnen?

De Standaard,

En als Fons zich nu jaar in jaar uit als een norse, contactgestoorde mensenhater ontpopt? Dan kom ik tot de conclusie dat Fons geen échte Limburger kan zijn.

http://www.iepdoc.nl/biblio/artikel_detail.asp?ID=41,

Speciësistische grappen blijven niet beperkt tot ridiculisering van de dieren zelf maar strekken zich ook uit tot het belachelijk maken van tegenstanders van de uitbuiting van dieren. Dit kan slaan op de praktische kant van onze voedingswijze, bijvoorbeeld in de vorm van satirische liedjes over het veronderstelde smakeloze en saaie 'bonen- menu' van vegetariërs. Maar het kan veel verder gaan, bijvoorbeeld wanneer heel leuk wordt verondersteld dat veganisten waarschijnlijk enge mensenhaters zijn.

http://www.animalfreedom.org/paginas/column/titusrivas.html,

Van de ene dag op de andere veranderde hij van een gewone knettergek in een lucide mensenhater, iemand die uitspraken deed als de vermoorde commissaris: 'Gevoelens zijn irrationele en gevaarlijke vergissingen' of 'De hele mensheid is één bende leugenachtige dieven.'

Pagadders, Leo Geerts,

Vaste verbindingen


De Mensenhater