napalm


napalm 1.0

(verouderend)

benzine die verdikt is met een mengsel van nafteenzuur (naftenaat) en palmitinezuur (palmitaat), gebruikt voor allesverwoestende brandbommen die vaak met fosfor ontstoken worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Napalm…

is een vloeistof; is een stof

  • [Attribuut] wordt vaak met behulp van fosfor ontstoken
  • [Samenstelling] bestaat uit benzine en een mengsel van nafteenzuur (naftenaat) en palmitinezuur (palmitaat)
  • [Doel of bestemming] wordt gebruikt voor brandbommen
  • [Grondstof] heeft benzine als grondstof
  • [Herkomst of oorsprong] is ontwikkeld door de Amerikaanse chemicus Louis F. Fieser (1899-1977) en diens team van Harvard University
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Amerika
  • [Tijd] dateert van 1942
  • [Aggregatietoestand] is vloeibaar en geleiachtig
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] vertraagt de verbranding en is geleiachtig, waardoor de vlammen gemakkelijk blijven kleven aan iemand of iets

Algemene voorbeelden


Napalm werd ontwikkeld door de Amerikaanse organisch chemicus prof. dr. Louis F. Fieser (1899-1977) en zijn team van de Harvard University in 1942 [...]. De eerste inzet van napalm buiten Europa vond plaats één dag voorafgaand aan de Slag om Tinian op Tinian-Stad (nu San Jose): de hoofdstad van het eiland Tinian werd op 23 juli 1944 door de VS bestookt met napalm. Napalmbommen werden vervolgens op grote schaal gebruikt in de Korea- en Vietnamoorlog. In 1980 werd het gebruik van brandwapens zoals fuel-air bombs en napalm in het vierde amendement van de Conventies van Genève beperkt tot het gebruik in gebieden waar zich geen burgers bevinden.

http://www.boekje-pienter.nl/html/n.htm#napalm,

Peleliu is het koraal-eiland in de Stille Oceaan waar de mariniers de bloedigste amfibische landing in de strijd tegen de Japanners uitvoerden. Zo'n elfduizend Japanners, die zich hadden verschanst in een labyrint van grotten en tunnels, waren na 68 dagen gedood. De mariniers verloren 1252 man. Massale luchtbombardementen, napalm en vlammenwerpers gooiden ze in de strijd.

de Volkskrant,

In die film werd de Amerikaanse aanwezigheid in Vietnam als een soort humanitaire actie voorgesteld en napalm als een ontsmettingsmiddel.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Het was de tijd van de massale demonstraties tegen de oorlog in Vietnam. De betrokkenheid van bedrijven als Monsanto en Dow bij de productie van het ontbladeringsmiddel Agent Orange en het gruwelijke napalm werd die ondernemingen in de vs zwaar aangerekend. Europa had de Vietnam-oorlog niet nodig voor de ontwikkeling van een afkeer van de chemische industrie.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • napalm droppen op iets
  • napalm werpen op iets

Op 17 juli 1944 dropte een Lockheed P-38 Lightning van de U.S. Army Air Force tijdens Operation Cobra napalm op een brandstofdepot in de buurt van het Franse oord Coutances. Het doel was een beslissende opening te creëren in de Duitse verdediging van Normandië.

http://www.boekje-pienter.nl/html/n.htm#napalm,

met adjectief ervoor


  • brandende napalm

In een oorlog kun je immers totaal onschuldige en weerloze mensen doodschieten, bombarderen, met brandende napalm bestoken of als gijzelaar achter prikkeldraad zetten, zonder dat er een haan naar kraait, zonder dat een rechter je op het matje roept.

Ik draag geen helm met vederbos, W. F. Hermans,

in voorzetselgroep


  • iemand of iets met napalm bestoken
  • iemand of iets met napalm bombarderen

In een oorlog kun je immers totaal onschuldige en weerloze mensen doodschieten, bombarderen, met brandende napalm bestoken of als gijzelaar achter prikkeldraad zetten, zonder dat er een haan naar kraait, zonder dat een rechter je op het matje roept.

Ik draag geen helm met vederbos, W. F. Hermans,

Zo bombardeerde de Turkse luchtmacht in december 1963 Grieks-Cypriotische dorpen met napalm.

De Standaard,

Na de onafhankelijkheid liet koning Hassan de opstandige Berbers in het noorden met napalm bestoken.

http://www.syphax.nl/dossiers/nrc.html,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen