neger


neger 1.0

(beledigend. Wordt door sommigen als beledigend ervaren.)

persoon die behoort tot of afstamt van een van de zwarte Afrikaanse volkeren uit de gebieden beneden de Sahara; zwarte Afrikaan of een afstammeling daarvan
De term wordt tegenwoordig als beledigend en racistisch beschouwd. In de Verenigde Staten is de term negro volstrekt taboe en zeggen mensen African-American. In Nederland wordt er nog gediscussieerd over wat een correcte term zou zijn. Zwarte wordt door sommigen eveneens te racistisch gevonden; Afro-Nederlander klopt niet in het geval van mensen die geboren zijn in Suriname of op Curaçao, evenmin als man/vrouw/persoon met Afrikaanse roots.

Algemene voorbeelden


De Verenigde Staten. Daar heeft men een eeuwenlange ervaring met immigratie. Scheidslijnen tussen de rassen blijken hardnekkig. Blanke immigranten uit verschillende landen van Europa en zelfs uit India blijken te amalgameren, maar negers en Hispano's, en anderzijds Chinezen, vormen hun eigen volksgemeenschappen en concentreren zich in aparte wijken in de steden.

http://www.joopaklaassen.nl/aparth001104.html,

Verscheidene antropologen hebben Pygmeeën ontmoet met grijsblauwe ogen en donkerblond haar. Toch worden ze in vele boeken beschreven als kleine negertjes en volgens negentiende-eeuwse opvatting als zouden zij gedegenereerde dwergachtige negroïden zijn. Maar de Pygmeeën vormen een volkomen afzonderlijk ras, opvallend verschillend van de neger.

http://www.homepages.hetnet.nl/~fm-ter-horst/De%20Schepping.htm

Toen ik zag dat er voornamelijk negers woonden dacht ik al aan relicten van Afrikaanse kleurgevoeligheid, bronnen van jazz. Maar er waren ook niet-negerwijken zo geschilderd.

Het principe van nieuwsgierigheid, D. Hillenius,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • donkere neger
  • forse neger

Het was de donkerste neger die ze ooit had gezien.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

Onze gids, een forse neger, begint in de laatste kamer te zingen. Hij heeft een prachtige diepe stem en hij begeleidt zich zelf op de muur van de grot, wat klinkt als een Afrikaanse trom. Ontroerend mooi!

http://wiesenlouis.com/reisverslag_za.php,

  • Afrikaanse neger
  • Amerikaanse neger
  • Jamaicaanse neger

In mijn tas bewaarde ik een houten doosje met een zilveren armband erin. Had ik in Bretagne op het strand gekocht van zo'n Afrikaanse neger, met een wollen trui en een muts op zijn hoofd, terwijl het dertig graden was.

Lisa's adem, Karel Glastra van Loon,

Op een Nederlandse tv-zender zag ik een documentaire over de enorme invloed die de tangomuziek zou hebben op het leven van heel wat Latino's. (Enigszins vergelijkbaar met de impact van de blues op de Amerikaanse negers).

http://users.pandora.be/sueno/tekst/kvt.01.html

Want Doe Maar experimenteerde met nieuwe dingen die van ver kwamen, met het ritme van reggae, met de baslijnen van Jamaicaanse negers met dreadlocks.

NRC,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • breed lachende neger
  • glimmende neger

Graag had ik een toneelstuk geschreven, zoiets als De glimmende neger, een mengeling van zang en dans, vleugje ketting, rul kroeshaar en dat soort dingen.

Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

De breed lachende neger in jacquet en naast hem op een stoel gezeten zijn wat bedrukt kijkende bruid, gekleed in een met kant afgezette witte sluier.

Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen