niet-christelijk


niet-christelijk 1.0

van (groepen van) personen: niet de christelijke godsdienst belijdend, maar een ander geloof of in het geheel geen geloof aanhangend; van zaken: niet gestoeld op, niet voortgekomen uit, niet getuigend van het christelijk geloof; niet van christelijke aard

Algemene voorbeelden


Bomers noemt ook de euthanasieregeling een heel concreet en buitengewoon ernstig gegeven waarin het door het CDA gevoerde beleid "niet anders dan niet-christelijk" genoemd kan worden.

NRC,

"We hebben burgemeesters en wethouders die niet-christelijk zijn, maar misschien wel in iets anders geloven. Natuurlijk kunnen zij de belofte afleggen, maar eigenlijk is dat geen keus."

https://www.nrc.nl/nieuws/2009/11/11/een-niet-christen-mag-slechts-beloven-11810247-a178951,

Je hoeft geen christen te zijn om tóch grote waarde toe te kennen aan de bescherming van het leven. Net zo min als het typisch niet-christelijk zou zijn om de waarde van een aanzienlijke mate van zelfbeschikking te onderkennen.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/bescherming-van-leven-is-geen-christelijk-monopolie~b85989e0/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • niet-christelijke auteurs
  • niet-christelijke commentatoren
  • niet-christelijke gelovigen
  • niet-christelijke kinderen
  • niet-christelijke leerlingen
  • niet-christelijke leraren
  • een niet-christelijke man
  • niet-christelijke mensen
  • niet-christelijke ouders
  • een niet-christelijke partner
  • niet-christelijke soldaten
  • niet-christelijke stemmers
  • een niet-christelijke vader
  • een niet-christelijke verpleegkundige
  • niet-christelijke vrienden
  • niet-christelijke vriendinnen
  • een niet-christelijke werknemer

Op de planken stonden al snel niet alleen meer gereformeerde boeken maar ook werken van Huub Oosterhuis, van Edward Schillebeeckx en romans van niet-christelijke auteurs.

NRC,

Ook heel wat niet-christelijke commentatoren denken dat hogere kasten verontrust worden door de impuls tot meer sociale gelijkheid die uitgaat van de christelijke missionarissen.

http://www.wereldwijd.be/archief/ww292-42.htm,

Hij vindt het "merkwaardig" dat CDA, SGP en ChristenUnie moslims verwijzen naar de belofte. De christelijke partijen zouden hiermee voorbijgaan aan de gevoelens van niet-christelijke gelovigen. "Formeel zijn de eed en de belofte gelijk, maar voor deze mensen is de belofte toch een mindere variant, dunkt me."

https://www.nrc.nl/nieuws/2009/11/11/een-niet-christen-mag-slechts-beloven-11810247-a178951,

Alle kinderen, ook de moslimkinderen, moeten de kans krijgen hun eigen belevingswereld in de klas ter sprake te brengen. Toch zullen alle invalshoeken de niet-christelijke kinderen ook de kans geven om kennis te maken met het geloof van de christenen zonder dat dit een bedreiging wordt voor hun eigen geloven.

http://www.flwi.rug.ac.be/cie/katholiek12.htm

Het onderwijs in de katholieke godsdienst kadert in dit pedagogisch project. Het wil over het christelijk geloven spreken met alle leerlingen, ook met niet-christelijke leerlingen.

http://www.flwi.rug.ac.be/cie/katholiek12.htm

We besteden in dit hoofdstuk ook aandacht aan de vraag of christelijk leraarschap uniek is. Of is dit geen relevante vraag en moeten we eenvoudigweg constateren dat christelijke leraren nu eenmaal heel veel hetzelfde doen als niet-christelijke leraren.

https://www.driestar-educatief.nl/onderzoek/actueel/nieuws/bestaat-een-christelijke-les-deel-3,

Toen haar ouders haar wilden uithuwelijken aan een niet-christelijke man, nam zij de benen.

http://casnws.scw.vu.nl/publicaties/theije-variaties.html,

In Veenendaal wist je wel dat er niet-christelijke mensen waren, maar het was er niet gek gelovig te zijn. In Amsterdam is dat anders.

https://www.trouw.nl/religie-filosofie/de-nieuwe-theoloog-des-vaderlands-loyaal-maar-niet-volgzaam~b596a4ff/,

Hij rekent voor: de openbare Maskelyn in Surhuizum heeft 26 leerlingen. Als hij samenwerkt met de openbaren, haakt een handvol zeer principieel christelijke ouders af. De principieel niet-christelijke ouders sturen hun kinderen liever zes kilometer verderop naar Harkema.

NRC,

Leven met een niet-christelijke partner - hoe lief 'ie ook is - is niet altijd makkelijk.

https://visie.eo.nl/2016/06/als-je-partner-niet-gelooft/,

De niet-christelijke inheemse soldaten werden snel vrijgelaten; de overige krijgsgevangenen werden tewerk gesteld bij projecten van groot militair belang zoals de aanleg van de Birma spoorweg (waarbij 3000 van de 18.000 betrokken Nederlanders omkwamen) of de Pakan Baroe spoorlijn op Midden-Sumatra.

http://www.4en5mei.nl/

De Doorbraak ging in de jaren tachtig andersom: het CDA wist als ontzuilde christelijke partij niet-christelijke stemmers aan zich te binden.

NRC,

Augustinus, zoon van een christelijke moeder en een niet-christelijke vader, had een grondige kennis van de antieke wijsbegeerte (Cicero, neo-platonisme).

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

Bart Cusveller (39) weet dus hoe het in de praktijk van het ziekenhuis is. Inmiddels is hij docent aan een opleiding tot verpleging. Onlangs promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op de dissertatie Met zorg verbonden, een filosofische studie naar de zindimensie van verpleegkundige zorgverlening. "Een christelijke verpleger is niet altijd anders, laat staan beter dan een niet-christelijke verpleegkundige", zegt Cusveller. "Maar vaak voegt de christelijke levensbeschouwing wel iets toe aan de zorg. Verpleegkundigen die van een christelijke opleiding komen, doen het goed. Ziekenhuizen zien ze graag komen."

http://www.frieschdagblad.nl/artikel.asp?artID=16697,

"Stuur niet-christelijke vrienden niet zomaar de laan uit. Maar als je merkt dat je omgang met de Heere er schade door oploopt, moet je dat wel bespreekbaar maken, met als gevolg dat z'n vriendschap een andere inhoud krijgt."

https://cip.nl/45031-er-schuilt-een-gevaar-in-nietchristelijke-vrienden,

Nu zijn de evangelische christenen blij met de 'born again president' Georges W. Bush die, ondanks de grondwettelijk voorziene scheiding van kerk en staat, voortdurend God aanroept in zijn toespraken. Zijn verzet tegen abortus en homoseksualiteit mag rekenen op een groeiende steun van de Moral Majority. Een belangrijke groep daarin zijn de zogenaamde Promise Keepers, mannen die de bijbel letterlijk interpreteren en vrouwen als minderwaardig beschouwen. De vrouw werd slechts uit de rib van een man gevormd. Zij dient haar man te dienen en kinderen te baren. Binnen het gezin beslist de man of ze uit huis mag werken en of ze er 'niet-christelijke' vriendinnen op na mag houden.

Pleidooi voor individualisme, Dirk Verhofstadt,

Mag men een niet-christelijke werknemer weigeren om vrij te nemen op een religieuze feestdag van zijn geloof, als andere werknemers op de algemeen erkende (christelijke) feestdagen wèl vrij kunnen krijgen?

NRC,

  • een niet-christelijke achtergrond

Alle ouders en kinderen - ook die met een niet-christelijke achtergrond - dienen de uitgangspunten, doelstelling en visie van onze school te respecteren.

https://www.kompaskrimpen.nl/index.php/pcb-het-kompas-mobiel/identiteit

Ik lees over de mogelijkheid om kinderen op te vangen die een niet-christelijke achtergrond hebben. Het valt mij op dat hier vooral de moeilijke kanten van deze opvang beschreven worden. Toch is het goed om hierover na te denken als iemand overweegt pleegouder te worden.

https://www.debanier.nl/christelijk-leven/ze-horen-bij-ons/,

  • niet-christelijke fracties
  • niet-christelijke groepen
  • niet-christelijke partijen
  • niet-christelijke vakbonden

De uitkomst van het debat is voorspelbaar. De scheidslijn zal lopen langs de lijn van de christelijke en niet-christelijke fracties.

http://oud.refdag.nl/vp/001004vp08.html,

In hoeverre mag een samenleving gemeenschappelijke symbolen hebben, als enkelen daar aanstoot aan nemen. Sommige multiculturalisten zien de oplossing in kerst-equivalenten voor niet-christelijke groepen.

NRC,

Bereidheid tot coalitievorming met niet-christelijke partijen bestond er ook op landelijk niveau.

http://www.ub.rug.nl/dnpp/CH2000.html,

In het Europees Parlement werkte de delegatie van GPV, RPF en SGP [...] samen met niet-christelijke, gematigd-nationalistische partijen zoals de United Kingdom Independence Party, het Rassemblement pour la France en de Folkbevaegelsen mod EU (Deense Volksbeweging tegen de EU) in de fractie Europa van Democratieën en Verscheidenheid.

http://www.ub.rug.nl/dnpp/CH2000.html,

Het katholieke onderwijs blijft ook moeite hebben met de rechten van niet-christelijke vakbonden in zijn scholen.

De Standaard,

  • een niet-christelijk geloof
  • een niet-christelijke geloofsovertuiging
  • een niet-christelijke godsdienst
  • niet-christelijke godsdiensten
  • niet-christelijke religies
  • een niet-christelijke wereldbeschouwing
  • niet-christelijke zienswijzen

Het Boek van de Heilige Wet is in Nederland in het algemeen de Bijbel, tenzij een man die een niet-Christelijk geloof praktiseert wordt ingewijd.

http://www.vrijmetselarij.nl/de_oude_landmerken/vrijmetselarij.htm

Couperus hield er niet alleen een eigen, niet-christelijke geloofsovertuiging op na, hij speelde ook cavalier seul in de literatuur.

De Standaard,

Het afschaffen van christelijke feestdagen als verplichte vrije dagen brengt, vooral in het voorjaar, belangrijke voordelen met zich mee. Zo zullen het paas- en pinksterweekend en het weekend volgend op Hemelvaartsdag als toeristische piekdagen worden ontlast; een spreiding van vakantieweekends zal toenemen. Een aantal roosterproblemen op universiteiten, academies en scholen en bedrijven zal vervallen. Mensen kunnen hun eigen vrije dagen kiezen. Het laatstgenoemde argument is ook van belang voor mensen die een niet-christelijke godsdienst praktizeren, bijvoorbeeld voor joden en islamieten.

NRC,

In 392 na Chr. verbood keizer Theodosius niet-christelijke godsdiensten in het Romeinse Rijk, dus ook in Egypte.

http://www.museumkennis.nl/lp.rmo/museumkennis/i000158.html

De Leidse jurist Labuschagne bepleit een ruimere tolerantie voor het belijden van niet-christelijke godsdiensten in Nederland.

NRC,

De niet-christelijke religies verschenen ook in ons straatbeeld, in onze scholen,... door de immigratie en de vluchtelingenstroom.

http://users.skynet.be/wtm/tek2.htm,

Het wegblijven van de boeddhisten was pijnlijk voor de paus, omdat Sri Lanka in meerderheid boeddhistisch is. Vertegenwoordigers van andere niet-christelijke religies op het eiland, waren vanmorgen wel aanwezig.

NRC,

Aanhangers van sommige orthodoxe kerkgenootschappen en sommige groeperingen uit niet-christelijke religies kunnen principieel tegen zowel het afstaan als het ontvangen van organen en weefsels zijn.

http://www.donorvoorlichting.nl/

De roos, die aan het kruis ontbloeit, is méér dan dat kruis. Deze leer gaat het christendom te boven. Er zouden allerlei occulte en magische elementen insluipen, maar aanvankelijk is ook hier sprake van een eigenlijk niet-christelijke wereldbeschouwing, verkondigd 'onder de roos'.

Het weerbarstige woord, Anton Constandse,

Algemener wil ik niet-christelijke - en dit betekent hier ook in moreel opzicht van de christelijke visie verschillende - zienswijzen omtrent seksualiteit niet op een hoopje gooien als "veralgemeende volksverloedering".

De Standaard,

  • niet-christelijke feestdagen
  • niet-christelijk lentefeest
  • niet-christelijke mythen
  • niet-christelijke symbolen
  • niet-christelijke zonaanbidding

Het is natuurlijk een goede aanleiding om rond een speciale datum activiteiten op en rond school te organiseren. Bijvoorbeeld niet-christelijke feestdagen, zoals bijvoorbeeld het einde van de Ramadan of het Purim-feest.

http://members.lycos.nl/astrada/szr/wat.html

Vroeger was Pasen ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en daarmee het einde van de tijden van schaarste die aanbraken als de wintervoorraad uitgeput raakte. Een aantal gebruiken die nu verbonden zijn aan Pasen komen voort uit dit niet-christelijke lentefeest. Een voorbeeld daarvan zijn de paaseieren. Boeren beschouwden eieren als een kiem van kracht. Ze begroeven ze in hun velden opdat ze hun kracht op de bodem zouden overbrengen en voor een goede oogst zouden zorgen.

http://www.adbhaarlem.nl/feestenherdenk.htm

Uit al deze niet-christelijke symbolen en mythen is Santiago en de pelgrimage ontstaan. Hij is nog steeds de heilige beschermer die te paard zijn gelovigen beschermt. De pelgrimage is nog steeds een reis naar persoonlijke inzicht.

http://huizen.dds.nl/~xank/wie1.htm

Kerstmis vindt zijn oorsprong in niet-christelijke zonaanbidding.

http://www.kerstweb.cjb.net/

  • een niet-christelijke krant

Een setje lezingen over de 'christelijke aard' van Trouw, het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad blijft in mijn hoofd hangen. Als je de vraag kunt stellen 'waarin onderscheiden deze kranten zich als christelijke kranten', dan kun je toch evengoed vragen 'is de PZC een niet-christelijke krant en waaruit blijkt dat?'

https://www.pzc.nl/monnikenwerk/monnikenwerk-op-zoek-naar-de-christelijke-identiteit-van-de-pzc~a78a828c/?referrer=https://www.google.nl/,

  • een niet-christelijk land
  • niet-christelijke landen
  • (een) niet-christelijke natie
  • niet-christelijke gebieden

Tibhirine was lang het enige trappistenklooster in een niet-christelijk land.

De Standaard,

De "beschaafde naties" vormden een beperkte en exclusieve groep van staten, waaraan in het begin van de twintigste eeuw niet-christelijke landen zoals Japan en Turkije werden gevoegd.

De Standaard,

In drie weken zal ik van het noorden naar het uiterste zuiden van de Japanse eilanden reizen, drieduizend kilometer verderop, op zoek naar de overblijfselen van de fascinerendste cesuur in de Japanse geschiedenis: de periode halverwege de negentiende eeuw waarin het land zich als niet-christelijke natie als bij toverslag bekeerde tot het 'barbarendom' - tot het Westen.

NRC,

In nog geen vier jaar is oorlog, die vorm van geweld die sinds onze laatste oorlog alleen in niet-christelijke gebieden leek voor te komen, een vanzelfsprekendheid-om-de-hoek geworden. Deze foto is toevallig gemaakt in een voorstadje van Soechoemi, de hoofdstad van het van Georgië afgescheiden Abchazië. Maar het had ook elders in het avondland kunnen zijn.

NRC,

  • het niet-christelijke onderwijs
  • een niet-christelijke school
  • een niet-christelijke universiteit

Nog een kanttekening moge ik toevoegen aan de reeds geplaatste. Het is deze, dat op grond van wat reeds gezegd is over het principiële en richtinggevende uitgangspunt, dat de Catechismus ons geeft, wij moeten vaststellen, dat de christelijke opvoeding en het christelijk onderwijs de werkelijkheid op een wezenlijk andere wijze benadert dan het humanistische, niet-christelijke onderwijs.

https://www.digibron.nl/search/detail/ecaeac13608089e36f74ded580fe6759/hebben-de-drie-formulieren-van-enigheid-onderwijskundige-betekenis,

Wat meteen opvalt, is dat de 'koloniale' vrijmetselarij zich als humanitaire beweging eeuwen heeft moeten afzetten tegen missie en zending, waarvan de scholen in de regel door het rijk werden gesubsidieerd, en die natuurlijk niets moesten hebben van het neutrale, niet-christelijke onderwijs dat de vrijmetselarij propageerde.

https://www.trouw.nl/cultuur-media/koloniale-vrijmetselarij-botste-frontaal-met-missie-en-zending~b64c4cc6/,

Ik zit op een niet-christelijke school en ben ook best populair daar, maar ik doe nooit mee met de onchristelijke dingen.

https://www.refoweb.nl/vragenrubriek/1193/praten-over-het-geloof/,

'Mijn pleegzoontje groeide op met de Bijbel, maar ging naar een niet-christelijke school.'

Mijn pleegzoontje groeide op met de Bijbel, maar ging naar een niet-christelijke school.,

De tijd is daar: je gaat studeren! Die overgang van de middelbare school naar studeren kan best spannend zijn. Zeker als je van een christelijke middelbare school overgaat naar een nieuwe, niet-christelijke school of universiteit.

https://www.huisvanbelle.nl/studeren-op-een-niet-christelijke-school-spannend/,

  • een niet-christelijke samenleving
  • een niet-christelijke omgeving
  • een niet-christelijke werkomgeving

Hoe kun je christen zijn in een niet-christelijke samenleving? Arie Slob, fractieleider van de ChristenUnie: "Jezus is ons er zelf in voorgegaan. Een open houding naar de mensen om hem heen, duidelijk zijn waar je voor staat maar ook het goede zoeken voor de ander en verbindend met de ander bezig zijn."

https://cip.nl/46386-hoe-kun-je-christen-zijn-in-een-nietchristelijke-samenleving,

We kwamen in een niet-christelijke omgeving terecht. Op het werk moest ik ineens uitleggen wat het geloof was en wat ik op zondag deed!

https://www.refoweb.nl/vragenrubriek/26144/eigenlijk-geloof-ik-er-geen-barst-meer-van/,

Christenen hebben de opdracht om werk te zoeken in een niet-christelijke werkomgeving. Dat stelde ds. A. A. Egas tijdens de vorige week gehouden jaarvergadering van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU).

https://www.digibron.nl/search/detail/012dc42188af265ae9fb49cf/niet-christelijke-werkomgeving,

met bijwoord


  • principieel niet-christelijk

Hij rekent voor: de openbare Maskelyn in Surhuizum heeft 26 leerlingen. Als hij samenwerkt met de openbaren, haakt een handvol zeer principieel christelijke ouders af. De principieel niet-christelijke ouders sturen hun kinderen liever zes kilometer verderop naar Harkema.

NRC,

in voorzetselgroep


  • in de niet-christelijke wereld

Het beeldje is er een van een reeks van meer dan dertig bewaard gebleven stukken, waarvan er geen enkele het overtuigend bewijs levert dat men van christelijke voorwerpen spreken kan. Het is bekend dat in de niet-christelijke wereld soortgelijke afbeeldingen van de 'Philantropia' zelfs vaak op het eet- en drinkgerei voorkwamen.

http://users.pandora.be/websthetica/webstheticaVRA.htm

  • uit niet-christelijke hoek

Boorstin is niet de eerste die, uit niet-christelijke hoek, voor eerherstel van de erfzonde pleit.

NRC,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • christelijk en niet-christelijk

Een huwelijk tussen christenen van verschillende gezindten, of tussen christelijke en niet-christelijke mensen, was eens taboe, maar is thans alledaags geworden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Christendom,

Radicaal-reformatorisch als Bonhoeffer was, benadrukte hij lange tijd de antithese tussen kerk en wereld, tussen christelijk en niet-christelijk.

http://members.lycos.nl/conservatisme/conservatismeweb.commentaar-archief.htm,

De uitkomst van het debat is voorspelbaar. De scheidslijn zal lopen langs de lijn van de christelijke en niet-christelijke fracties.

http://oud.refdag.nl/vp/001004vp08.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding