nikab


nikab 1.0

(textiel, kleding en uiterlijk; religie, mystiek en mythologie)

sluier die het gehele gezicht bedekt, behalve de ogen, en door moslimvrouwen gedragen wordt; gezichtssluier die door moslimvrouwen gedragen wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nikab…

is een sluier; is gezichtsbedekking; is een kledingstuk

  • [Gebruiker] wordt door moslima's gedragen

    Algemene voorbeelden


    "Luister: je nikab moet af of je gaat er uit." Als de Limburgse Angela (36) gisteravond bij Stein in een bus van Arriva stapt, sommeert de chauffeur haar om de bus te verlaten. Dat weigert ze, waarop de politie ter plekke komt en Angela ruim twintig minuten later alsnog de bus verlaat.

    https://www.trouw.nl/binnenland/nikab-draagster-angela-werd-de-bus-uitgezet-dit-heeft-me-echt-overvallen~b573956d/,

    Het symbool van de ondergeschikte positie van de vrouw is de verplichte islamitische lichaamsbedekking, zoals hoofddoek, nikab en boerka.

    https://www.scholieren.com/verslag/werkstuk-levensbeschouwing-de-plaats-van-de-vrouw-in-verschillende-godsdiensten,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • een vrouw in een nikab

    Op station Rotterdam Centraal is maandag een trein stilgezet vanwege een vrouw in een nikab. Controleurs van de NS vroegen hulp van agenten, die de vrouw geen boete hebben gegeven voor overtreding van het boerkaverbod dat op 1 augustus is ingevoerd. De politie meldt in een verklaring dat de vrouw weigerde om haar gezicht te laten zien aan de controleurs van de NS, waardoor die niet konden vaststellen of ze een geldig vervoerbewijs had. Volgens de politie stelden agenten de vrouw daarna voor de keuze: of ze moest haar gezicht laten zien, of ze moest meelopen naar een wachtruimte om te wachten op een vrouwelijke agent.

    https://nos.nl/artikel/2302034-trein-stilgezet-vanwege-vrouw-met-nikab-politie-geeft-weer-geen-boete.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een samenstellende afleiding