nymfomaan


nymfomaan 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; seks, gender en relaties)

lijdend aan overmatige geslachtsdrift; behept met een overmatige seksdrive; mannengek
Zie ook : nymfomanie

Algemene voorbeelden


Een leren jasje kraakt als de "quizbabe" het podium betreedt: Chazia Mourali, meesteres van haar domein, geconstrueerde femme fatale, personage dat zich zoals Bram Stokers Lucy transformeert van lieftallig Victoriaans meisje tot bloeddorstige, nymfomane vampier. De zweep klapt. "Jij bent de zwakste schakel."

De Groene Amsterdammer,

Esther voelde zich de les gelezen alsof ze een nymfomane heks was, die de arme man te gronde zou kunnen richten, net zoals ze dat met zijn voorganger Broekhuizen zou hebben gedaan.

De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

Om van de fysica der lustbevrediging iets duurzaam opwindends te maken moet er een beetje metafysica bij. Mannen en vrouwen hebben samen het verbond van God met zijn volk. Daarvan kon ik geen deelgenoot zijn. Ik verzon zelf maar wat, een krakkemikkige doe-het-zelf-metafusica. En over homoseksuelen: 'Nergens ontmoet je zoveel Don Juans en nymfomane hotemetoten als juist daar. Hofmakerijen, echtverbintenissen compleet met trouw totterdood, jaloezie, gooi- en smijtwerk, alle vormen die zijn voortgekomen uit de zorg om het kroost worden er zonder enige noodzaak en daarom lachwekkend geïmiteerd.'

http://www.groene.nl/1996/13/ss_kelle.html,

Oog in oog met haar moeder had Lilly zich geschaamd voor haar verzonnen nymfomane schrijfster.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Dat had je met die stadse nuffen, die schuddegatjes, die nymfomane tippelaarsters!

Memoires van een kerkuil, Robin Hannelore,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een nymfomane vrouw

Zijn dochters hebben 'rossig haar, sproeten als gemaaid gras op een natte hond'. Een van zijn collega's moet het doen met een 'gezicht als kwark waar een vork doorheen was gehaald'. En over zijn nymfomane vrouw wordt opgemerkt: 'Als ze in een andere tijd geleefd had, van de andere sekse was geweest, zou ze een Djengiz Khan geweest zijn.'

NRC,

Broekhuizen als slachtoffer, als op de proef gestelde therapeut, hard aan het werk voor een moeilijke, lastige patiënte, een hysterische, nymfomane vrouw.

De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

met werkwoord


  • nymfomaan zijn

Enkele dagen later joeg Jambers enkele krasse bejaarden de circuspiste in. Een van hen was een type dat kleinkinderen vroeger naïefweg met oma aanspraken, al was het maar omdat dit wijf er de leeftijd voor had. Die harde werkelijkheid probeerde ze door middel van enkele verflagen te verdoezelen, want veel liever dan dat ze hansopjes breide, was ze voltijds nymfomaan. Ze ontvouwde haar in signaalkleuren uitgevoerde lingerie, waarop Paul Jambers op kennerstoon het woord pi-kant uitbracht. 'Jaja, 't is allemaal van kant,' antwoordde de oude doos.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Het typische mislukte burgergezinnetje in de suburbs van New York is al vaker door Hartley geportretteerd. Nu is de vader afwezig, de moeder depressief, zoon Simon vuilnisophaler en pispaaltje van de wijk en zus Fay nymfomaan.

http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

Licht ontvlambaar, liet ze haar minnaars, onverwacht, als een baksteen vallen. Ze was nymfomaan.

Engelen van het duister, Jan Siebelink,