olijfboom


olijfboom 1.0

boom met een dikke, knoestige stam, smalle grijsgoene bladeren en kleine vruchten met pit die oorspronkelijk groeit in landen rond de Middellandse Zee en honderden jaren oud kan worden; boom die olijven voortbrengt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een olijfboom…

is een boom; is een gewas

  • [Kleur] heeft grijsgroene bladeren
  • [Uiterlijk] heeft een dikke stam
  • [Deel] heeft smalle, grijsgroene bladeren en draagt kleine vruchten met pit ()olijven)
  • [Functie] dient in sommige culturen als symbool voor de vrede
  • [Plaats van herkomst] groeit oorspronkelijk in landen rond de Middellandse Zee
  • [Woongebied] gedijt goed in droge gebieden
  • [Levensduur] kan honderden jaren oud worden
  • [Product of vrucht] draagt kleine vruchten met pit, ()olijven), die na bewerking gebruikt worden als voedsel of rauw worden geperst tot olijfolie
  • [Overige] is als gewas een van de oudste cultuurgewassen ter wereld

Wetenschappelijke naam: Olea europaea

Rijk Plantae; Planten
Stam Embryophyta; Landplanten
Klasse Spermatopsida; Zaadplanten
Orde Lamiales
Familie Oleaceae; Olijffamilie
Geslacht Olea
Soort Olea europaea

Algemene voorbeelden


Heel wat bomen en struiken, maar ook andere sierplanten hebben opvallend grijze bladeren. Zij laten in de tuin de groene beplanting en roze- en witbloeiende gewassen heel wat beter tot hun recht komen. In gebieden met een ietwat warmer klimaat waar veel grijsbladige bomen, struiken en andere planten voorkomen, zoals olijfboom en lavendel, krijgt de tuin er vaak met wat overleg, een ongekunsteld zuiders uitzicht door.

De Standaard,

208.000 joodse kolonisten leven nu verspreid over de Palestijnse gebieden en palmen met de hulp van het Israëlische leger elke dag nieuwe grond in en vernietigen daarbij de Palestijnse landbouwstructuur (omhakken van olijfbomen!) en huizen.

http://www.vrede.be/nl/index.html,

Olijfolie wordt gemaakt van olijven en dat is al duizenden jaren het geval. De olijfolie werd door de 'Oude Grieken' gebruikt als lampolie, voor de lichaamsverzorging, als medicijn en als voedingsmiddel. Een belangrijk deel van de economie en de ontwikkeling van Griekenland was te danken aan de olijfboom en haar vruchten.

http://www.globetrotter.nl/productinfovetten.html,

Plotseling zagen zij tussen twee heuvels even het blauw van de zee. De weg werd daarna geleidelijk minder bochtig, het landschap vlakker en de bebossing dunner. De pijnbomen maakten plaats voor licht glooiende korenvelden, olijfbomen, amandelbomen en johannesbroodbomen.

Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

De rode mieren tussen de steenrode tegeltjes van de strandboulevard, de elegant laverende surfer, de vettig glanzende bladeren van een vijgenboom, de verweerde kronkelstammen van de olijfbomen, hun kurkdroge aanwezigheid, de omhooggestoken wijsvingers van de cipressen op de berg, die hun schaduwterritorium steeds verder uitbreiden in de vallende avond.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • groeien

De olijfboom groeit in het Middellandse Zeegebied. De boom met zilverkleurige bladeren neemt genoegen met arme grond en weinig water. Groene olijven zijn de onrijpe vruchten van de olijfboom.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Tegen de heuvels groeiden knoestige olijfbomen.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

met adjectief ervoor


  • de oude olijfboom
  • knoestige olijfbomen
  • zilvergrijze olijfbomen

Had Odysseus die ochtend toen hij wakker werd op de kust van Ithaca in vervoering de muziek van de Grote Terugkeer kunnen horen als de oude olijfboom was omgehakt en hij om zich heen niets had kunnen herkennen?

Onwetendheid, Milan Kundera,

Tegen de heuvels groeiden knoestige olijfbomen.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

Nog niet zo lang geleden was de vlakte van Gioia Tauro een van de parels van Zuid-Italië. Een uitgestrekte, lieflijke vlakte vol zilvergrijze olijfbomen, oranje sinaasappelbomen en groene groentebedden. Nu is het een troosteloze omgeving, met een haven waar geen schip aanlegt.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


olijfboom 1.1

afbeelding, voorstelling van een olijfboom

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een olijfboom…

is een voorstelling

      Algemene voorbeelden


      De alliantie van de Democratische Partij van Links (PDS) en de linkse christen-democraten zag in Prodi de man die haar een imago van efficiëntie kon bezorgen. Met als symbool de olijfboom met zijn sterke wortels, trok hij met een bus kriskras door Italië om zich bij het grote publiek bekend te maken.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen