olijf


olijf 1.0

groene of zwarte vrucht van de olijfboom die wordt gebruikt als voedsel, en waaruit men olie perst; vrucht van de olijfboom

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een olijf…

is een vrucht

  • [Kleur] heeft een groene, roodachtige of zwarte kleur
  • [Deel] heeft een harde pit
  • [Groeiwijze] groeit aan een boom
  • [Functie] dient als voedsel; dient als grondstof voor olijfolie
  • [Herkomst of oorsprong] is de bes, de vrucht van de olijfboom
  • [Behandeling of bewerking] ondergaat een zoutbehandeling om eetbaar te zijn; wordt zowel met als zonder pit te koop aangeboden
  • [Gebruikswijze] wordt los gegeten, bv. als hapje bij de borrel, wordt verwerkt in salades of brood of gepureerd verwerkt tot tapenade; wordt met pit en vruchtvlees verwerkt tot olijfolie

Algemene voorbeelden


Linea vist een olijf uit een kommetje en stopt hem in haar mond.

Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

Hij zat tegen de toog geleund en zoog de bleekgroene olijf die hij in zijn whisky-soda gedompeld kreeg. Eigenlijk hield hij noch van whisky, noch van olijven.

Verzameld proza, Jotie T'Hooft,

Olijven zijn met en zonder pit te koop.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Olijfolie wordt gemaakt van olijven en dat is al duizenden jaren het geval.

http://www.globetrotter.nl/productinfovetten.html,

Naargelang de herkomst van de olijven kan de olie enigszins van smaak verschillen. Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland zijn de belangrijkste Europese producenten. Olijven uit Spanje zijn het grootst. De olie ervan heeft een vrij sterke, geprononceerde smaak.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Veel Turken en Marokkanen gebruiken liefst twee warme maaltijden per dag [...]. Hiernaast wordt vaak een salade genuttigd met rauwe groenten zoals tomaat, paprika en ui, overgoten met olijfolie en aangevuld met schapekaas en olijven; wij kennen dit soort salade tegenwoordig ook wel als 'Griekse Salade'.

http://www.google.nl/search?q=cache:jk3PAKOC8XMJ:www.efa.nl/opleidingen/pabo/voeding.doc+dankgebeden+site:.nl=nl

Vaste bezoeker Henny zit met haar vriendinnen Astrid en Greetje bovenaan - de A-plaatsen. Op hun menu staan zelfgemaakte garnalenflapjes, auberginesalade, olijven en brood met geitenkaas.

Het Parool,

Nu wordt veel 'Italiaanse' olijfolie hier geperst van olijven die zijn ingevoerd uit Spanje, Griekenland of Turkije.

NRC,

Nu zitten ze in een soort cafetaria aan de voet van de stadsmuur. Ze eten stokbrood met tomaten, olijven, salami en brokkelige kaas. Het is half twee.

Met het oog op de jaren negentig, Luc Vancampenhout,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • olijven plukken

Hij zelf woont in Kavala. Hij zorgt voor zijn schoolgaande dochter. Zijn vrouw is de kostwinner. In de tijd dat de olijven geplukt moeten worden komt hij in de weekends op het eiland. Het plukken van de olijven is zwaar werk en het is erg koud.

http://www.giannakos.demon.nl/columns/versieren.htm,

met adjectief ervoor


  • Griekse olijven
  • Marokkaanse olijven

Een aparte koelvitrine voor de knoflook, paprika, bittere zwarte, groengele reusachtige, Griekse olijven.

De langverwachte, Abdelkader Benali,

Zoals bij de Marokkaanse slager [...], die vertelt dat hij 's middags, bij de zoete muntthee een paar van die overvloedig zoute olijven eet. Want de zwarte Marokkaanse olijven zijn nog steeds de beste.

NRC,

  • groene olijven
  • onrijpe olijven
  • rijpe olijven
  • zwarte olijven

De groene, nog onrijpe olijven worden het eerst geoogst, in een zoutbad gelegd en daarna in azijn ingemaakt; zij bevatten de meeste voedingsstoffen. Het vruchtvlees van de rijpe zwarte olijven daarentegen is zo oliehoudend, dat het voor de oliewinning wordt gebruikt. Koudgeperst voor huile vierge of huile surfine, waarbij 'extra', 'fijn', 'courant' of 'halffijn' kwaliteitsaanduidingen zijn.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

De olijfboom groeit in het Middellandse Zeegebied. De boom met zilverkleurige bladeren neemt genoegen met arme grond en weinig water. Groene olijven zijn de onrijpe vruchten van de olijfboom. Ze zijn dan ook erg bitter. Daarom worden ze een paar maanden gewassen en gepekeld of in zout of olie gelegd.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Zwarte olijven zijn wel rijp, maar toch moeten ook deze vruchten eerst eetbaar worden gemaakt. Zwarte olijven worden eerst met loog behandeld.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • gepureerde olijven
  • gevulde olijven

De smaak van zwarte olijven is pittiger dan die van groene. Heel bekend is tapenade: gepureerde zwarte olijven.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Voor gevulde olijven worden meestal groene olijven gebruikt. Deze worden ontpit en opgevuld met een stukje paprika, ansjovis of een amandel.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

in voorzetselgroep


  • van olijven

Olijfolie wordt gemaakt van olijven. Transparant geel van kleur en met een nogal karakteristieke smaak. Ze bevat 8-15% meervoudig onverzadigd vet.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

De Italiaanse olijfboeren willen een keurmerk dat aangeeft uit welke regio produkten komen. Nu wordt veel 'Italiaanse' olijfolie hier geperst van olijven die zijn ingevoerd uit Spanje, Griekenland of Turkije.

NRC,

De Zuid-Europese landen zijn bezorgd dat de groeiende trend naar het afsluiten van vrijhandelsakkoorden met ontwikkelingslanden hun eigen productie van olijven, fruit en groenten zal ondermijnen.

De Standaard,

Het boek is ook een praktische gids die de medicinale eigenschappen van meer dan 140 voedingsmiddelen beschrijft. Zo kan u gemakkelijk opzoeken dat uien en sjalotten antibiotische eigenschappen hebben, de groei van tumoren remmen en de cholesterol beperken. Ook in dit deel vindt u receptjes zoals wortelsalade, tapenade van olijven of gegrilde zalm met honing en gember.

http://www.xquis.com/books/_nl/

met substantief ervoor


  • een handvol olijven
  • een paar olijven
  • een potje olijven
  • een schaaltje olijven

We gingen op de deken zitten en waren beiden overtuigd dat er nu een wonder zou gebeuren. De deur werd weggeschoven en een van de meisjes bracht ons een fles wijn, twee bekers en ook een handvol olijven.

Een burgerlijke vakantie in het zuiden, Piet Sterckx,

Hij heeft geen idee hoe hij de zaak het beste kan aanpakken, en een ander onderwerp wil hem ook niet te binnen schieten. Met elkaar aan tafel zitten valt niet mee. Met neergeslagen ogen eet ze een paar olijven. Ze schenkt zich nog eens in. Snel bestelt hij een kan water.

Zonder genade, Renate Dorrestein,

'Fles cola niet duurder, potje olijven weer wel' - Bij de consumentenbond regent het klachten over prijsverhogingen door de invoering van de euro. Vooral de horeca, videotheken en parkeergelegenheden proberen munt uit de euro te slaan.

De Telegraaf,

Karien ging voor de derde keer rond met een schaaltje olijven. Het verbaasde Lilly vooral dat Tom er alweer een nam, terwijl hij van olijven gruwde.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

met ander, nevengeschikt substantief


  • nootjes en olijven
  • olijven en pinda's
  • olijven, ansjovis en kappertjes

Bij onze champagne kregen we een niet onaardige portie Zeeuwse mosselen voorgeschoteld als "amuse bouche". Echt een lekkere combinatie, champagne, mosselen en een prachtige wijnkelder. Er waren ook nootjes, olijven en andere versnaperingen voorzien.

http://users.pandora.be/eddy.de.mulder/belgrestaurants.htm,

We installeren ons in de kleine, maar comfortabele kamers en kleden ons om. Op het terras wachten Yvonne en Jacqueline met olijven en pinda's.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Vergeet het hectische en breng wat Toscane in het alledaagse leven. Een verleidelijk aanbod dat de auteur overtuigend weet over te brengen. Olijven, ansjovis en kappertjes. Wie graag mediterraan eet en kookt, zal ongelooflijk veel plezier beleven aan dit mooie boekje.

http://www.xquis.com/books/_nl/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als deel van een samenstellende afleiding


Als deel van een samenstellende samenstelling


olijf 2.0

boom met een dikke, knoestige stam, smalle grijsgoene bladeren en kleine vruchten met pit die oorspronkelijk groeit in landen rond de Middellandse Zee en honderden jaren oud kan worden; boom die olijven voortbrengt; olijfboom
Soms metonymisch ook in toepassing op de tak van een olijfboom.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een olijf…

is een boom; is een gewas

      Wetenschappelijke naam: Olea europaea

      Rijk Plantae; Planten
      Stam Embryophyta; Landplanten
      Klasse Spermatopsida; Zaadplanten
      Orde Lamiales
      Familie Oleaceae; Olijffamilie
      Geslacht Olea
      Soort Olea europaea

      Algemene voorbeelden


      Sterke kuipplanten (Camelia, aardbeienboom [...], laurier, olijf en Pittosporum) kunt u tot min 5 graden probleemloos buiten laten staan, maar als de vorst aanhoudt of strenger wordt, moeten zij alsnog naar binnen.

      http://members.lycos.nl/wilgentuin/plantboom.htm

      Mijn huis staat op een stukje grond waarbij de tuin uit 3 terrassen bestaat waar vroeger olijven stonden. In de loop van de tijd verwilderden de terrassen in ondoordringbare garrigue. Garrigue - ook wel maquis genoemd - is typisch voor Zuid Frankrijk; het is op het eerste gezicht een onaantrekkelijke, wilde, en stekelige begroeiing in een zonnig, droog en stenig landschap.

      http://www.chi.nl/bibliotheek/imagesbib/chinieuwssept2003.pdf,

      Eigenlijk is de begroeiing begin april nog schraal en stenig, alleen het groen van de amandelbomen doet fris aan, dat van de olijven zweemt naar grijs.

      http://www.vakantiegenoegens.be/infoplein/Spaanse_goudkust.htm

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • groeien

      "De olijf heeft lange wortels en is in staat veel vruchten te dragen", zei Prodi maandag. "De olijf leeft lang, groeit van het zuiden tot aan (de provincie) Trentino. Hij is erg sterk en weerstaat de wind."

      NRC,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen