on-Nederlands


on-Nederlands 1.0

afwijkend van wat doorgaans, al dan niet terecht, als typerend voor Nederland of de Nederlanders wordt gehouden; niet in overeenstemming met een typisch Nederlandse eigenschap of toestand; on-Hollands

Algemene voorbeelden


Omschakelen op zoiets on-Nederlands als druiven, hoe riskant is dat? En dat zonder bedrijfsplan?

de Volkskrant,

Korte tijd later volgden de recensies, die mij met drie of vier tegelijk in enveloppen van de uitgeverij werden opgestuurd. Ze varieerden van mild tot uitgesproken negatief. Het woord 'on-Nederlands' viel meer dan één keer, evenals 'Amerikaans vertelperspectief' en 'road novel'.

Eten met Emma, Herman Koch,

Het stadje met zijn on-Nederlandse bergen is een van de weinige plaatsen waar het leger verzet heeft geboden tegen wat de vijand blijft heten.

Kriblijn, Barber van de Pol,

Eric Boek, secretaris-generaal van de internationale bond van de moderne vijfkamp en biathlon (UIPMB), concludeert dat de komende tijd "on-Nederlands moet worden gedacht".

NRC,

Wim Rijsbergen rekent in Volendam niet te veel op balbezit, hij is tevreden met een hechte verdediging en een spaarzame counter. Met deze speelwijze kun je heel ver komen, hoe on-Nederlands de tactiek ook moge zijn.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


  • erg on-Nederlands
  • heel on-Nederlands
  • nogal on-Nederlands
  • zeer on-Nederlands

Het Requiem van Daniël de Lange is alleen al door zijn ontstaansgeschiedenis erg 'on-Nederlands'. De Lange schreef het in de tijd dat hij in Parijs werkte (1868), ondermeer als leraar van Ernest Chausson.

NRC,

Het is eigenlijk heel on-Nederlands om zo'n portaal te hebben bij een boerderij. De Nederlandse boerderijen zijn steriel en kaal. Dan heb je zo min mogelijk werk.

http://hoevenieuwbatelaar.nl/dagboek/162001.htm,

Van Hanegem dicteerde voor het nieuwe seizoen het systeem 4-4-2, nogal on-Nederlands en ook zeker niet het systeem waarmee Ajax Europa verpletterde.

Meppeler Courant,

Hij is zeer on-Nederlands, en dat uit zich in zijn levensstijl: maatpakken, Jaguar met chauffeur, Italiaans design.

De Morgen,

met substantief


  • een on-Nederlands boek
  • een on-Nederlands woord
  • een on-Nederlands zerotolerancebeleid
  • een on-Nederlandse situatie
  • on-Nederlandse allure
  • on-Nederlandse namen
  • on-Nederlandse wellevendheid

'Maar een Nederlandse Kerouac vind ik toch een beetje klinken als een... als een Nederlandse Elvis Presley. Dat kan nooit veel zijn, denk ik dan meteen.' Mijn uitgever knikte en vouwde zijn handen onder zijn kin. 'Wat stel je zelf dan voor?' 'Om het er helemaal niet op te zetten. Laat de mensen zelf maar ontdekken dat het een volkomen on-Nederlands boek is. Dat zo'n boek nog door niemand in Nederland geschreven is.'

Eten met Emma, Herman Koch,

Minister De Grave (Defensie) werd vannacht om drie uur gebeld met een verzoek om de inzet van militaire eenheden. "Dit was afschuwelijk, een on-Nederlandse situatie. Maar het zou slecht zijn als we dit soort dreigingen niet serieus nemen. Stel dat het waar was geweest, dan zijn de gevolgen niet te overzien", zei de VVD-bewindsman gisteren.

De Telegraaf,

Schermclubs hebben doorgaans klassieke namen, die in de verte doen denken aan vrijkorpsen en weerbaarheid. Op de deelnemerslijst prijken onder meer Hoc Habet, Gascogne, Prometheus, Ter Weer, Scaramouche. Wat echter vooral opvalt is de on-Nederlandse wellevendheid waarmee men met elkaar omgaat.

http://www.student.utwente.nl/~gascogne/,

Ze schreef: "Ondanks alles heb ik toch maar besloten je deze brief te sturen [...]. De brief heeft hij je een paar uur voordat hij zichzelf doodmaakte geschreven.' De brief bevatte een groot aantal schrijffouten. Het opvallendste en meest on-Nederlandse woord - het klonk een beetje kinderlijk - was "doodmaakte'. Mijn vaders brief zat in een kleine witte enveloppe.

De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

Het korps kiest niet voor een on-Nederlands zero tolerance-beleid.

NRC,

Wethouder Habermehl (CDA) had het vooral over de 'on-Nederlandse allure' die de verschijning van een hangbaan in het polderlandschap aan zijn gemeente zou verschaffen.

NRC,

Verder lezend ontwaarde ik nog vraag naar 'sales-operations managers', 'franchisenemers', een 'brand-marketeer', een 'senior key account-manager', een 'operations supervisor' en nog veel banen met fraaie on-Nederlandse namen.

Meppeler Courant,

in voorzetselgroep


  • op on-Nederlandse wijze

De hoofdredacteur, op zeer on-Nederlandse wijze gezeten achter een deur met een ruit waarop hoofdredactie staat, is een man die gehaaid uit zijn ogen tracht te kijken en opdrachten verstrekt in de trant van: "Als je 't nou een beetje opklopt, dan zou 't op de cover kunnen.''

NRC,