on-Hollands


on-Hollands 1.0

afwijkend van wat doorgaans, al dan niet terecht, als typerend voor Holland of de Hollanders wordt gehouden; niet in overeenstemming met een typisch Hollandse eigenschap of toestand; on-Nederlands

Algemene voorbeelden


Hoe klein ons land ook is, wij Hollanders staan ons er op voor dat we groots zijn. Vooral als het gaat om positieve zaken, dan doen wij voor niemand onder in de wereld. Wij hebben oude meesters in de schilderkunst, zijn het grootste exportland van bloemen en hebben onlangs zilver gepakt op het wereldkampioenschap voetbal. Gaat het om negatieve zaken zoals sociale onrust, criminaliteit of politieke chaos dan heet dat on-Hollands. En juist die houding is echt Hollands.

http://www.psycholoogwijnberg.nl/media/columns-en-archief/on-hollands/,

Meijering componeerde tot nu toe niet zelden uitstekend klinkende korte stukken in een on-Hollands luchtige stijl, maar de grote vorm en het bijpassende kader voor een tragische opera beheerst hij vooralsnog niet.

NRC,

De verwachte Eurojackpot staat op vrijdag 19 juli op € 41 miljoen. Word on-Hollands rijk met Eurojackpot.

http://www.youtube.com/watch?v=tuA72p6KAOE,

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


  • bepaald on-Hollands
  • erg on-Hollands
  • zo on-Hollands

Ook Hommage à Henry (1989) voor klarinet en piano is zo'n werk dat per uitvoering lijkt te groeien, de ditmaal wel degelijk dramatische opbouw is bepaald on-Hollands van allure en een enkel ongelukje zoals gisteravond deed daar niets aan af.

NRC,

En eigenlijk leerde ik achter elke goede eigenschap van de Hollanders ook een slechte kennen. Achter de ingetogenheid gingen kilheid en afstandelijkheid schuil. Achter de soberheid een zekere schraalheid. Achter de ijver een mateloze uitsloverigheid. Nog weer later begon ik zelfs te twijfelen aan de noemer, 'Hollanders'. Zolang ik ze niet goed kende, zag ik ze als Hollanders. Toen ik meer en meer vrienden maakte, en een paar vijanden, werd het moeilijker. Mijn vrienden waren erg on-Hollands, vond ik, en mijn vijanden schreef ik juist 'oer-Hollandse' eigenschappen toe. De vrienden waren warm, hartelijk, spontaan, gul en ondeugend, de vijanden waren koud, zakelijk, krenterig en braaf.

NRC,

Waarom was het zo on-Hollands heet in die dagen? Zelfs de bomen en planten zweetten, slap hingen de bladeren aan de stelen.

De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,