ondervrager


ondervrager 1.0

iemand die een of meerdere mensen ondervraagt in het kader van een onderzoek of een reportage

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ondervrager…

is een persoon

  • [Doel of bestemming] doet zijn werk ter wille van een gerechtelijk onderzoek, een onderzoek in een ander verband of een journalistieke reportage
  • [Activiteit of handeling] ondervraagt mensen
  • [Betrokkene] ondervraagt vaak verdachten van criminele feiten
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] doet dit werk in het kader van zijn beroep als rechercheur, als journalist of als enquêteur in een ander verband

Algemene voorbeelden


Je kan ervan op aan dat Dutroux langer dan twaalf uren aan een stuk is ondervraagd en dat hij niet altijd even stipt eten en drinken kreeg. En dat de ondervragers het spelletje van de goede en de slechte speelden. De eerste ondervrager is een harde, een schreeuwer, een doorduwer. Wanneer die is uitgeraasd, gaat die op de gang een koffietje drinken. Dan komt de zachtmoedige ondervrager binnen. Biedt de beschuldigde misschien een sigaret aan. Dat trucje werkt altijd.

De Standaard,

Volgens het blad werd de Palestijn, die werd verdacht van lidmaatschap van de moslim-fundamentalistische organisatie Hamas, met vijf collaborateurs opgesloten nadat de Israelische ondervragers er niet in waren geslaagd informatie uit hem te krijgen over een mogelijke nieuwe zelfmoordaanval door Hamas.

NRC,

De RTBF vreesde dat de nota een voorzet zou zijn voor een "onafhankelijke Vlaamse staat". Dehaene stelde zijn ondervrager gerust. "Dit is geen eenrichtingsverkeer. De federale regering en de Franstalige partijen, kunnen hun suggesties geven. Uiteindelijk beslist het federaal parlement".

De Standaard,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen