ongeloofwaardigheid


ongeloofwaardigheid 1.0

het niet waard zijn om geloofd te worden; het geloven niet waard zijn; het ongeloofwaardig zijn; het niet overtuigend zijn; onaannemelijkheid; onbetrouwbaarheid

Algemene voorbeelden


De bodem van de onvrede bij de gewone man-in-de-straat is de politiek die gevoed wordt door corruptie, laksheid, partijtucht, leugenachtigheid, manipulatie, ongeloofwaardigheid, gesjoemel.

De Standaard,

Waar aan geen van beide voorwaarden voldaan werd, moest de opstelling van de PvdA wel tot politiek isolement of tot ongeloofwaardigheid leiden.

NRC,

Timor had toch deel uitgemaakt van het grote Javaans Rijk gedurende de 14e eeuw? Was het geen tijd om deze oude banden die door de kolonisatie van de Europeanen waren verstoord, te herstellen? Een korte kijk op de kaart van Oost-Indonesië toont de ongeloofwaardigheid aan van dit laatste argument.

http://home.planetinternet.be/~sintlod8/oost_timor/oost_timor_inleiding.htm

"Wouter Bos is wat ons betreft kampioen ongeloofwaardigheid," zegt VVD-Kamerlid Hans van Baalen.

Het Parool,

Dat vloeit nu eenmaal voort uit de taak van de dolende ridder die hij zelf [...] als volgt omschrijft: '... de dolende ridder moet zwerven tot in 's werelds uithoeken, binnendringen in de verwardste doolhoven, ieder ogenblik het onmogelijke ondernemen.' Daar houdt hij zich aan, tot wanhoop van Sancho Panza en tot groot genoegen van de lezer, die hem in al zijn ongeloofwaardigheid gek genoeg steeds geloofwaardiger ziet worden.

De Jacht op Proteus, Piet Meeuse,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • een restje ongeloofwaardigheid

De ziekte inviteert als het ware om ontrouw te zijn aan de ziekte omdat de goede periodes zo hoopgevend zijn. Er blijft altijd een restje ongeloofwaardigheid in de verschijningsvorm van de ziekte als die op dat moment zich niet manifesteert.

http://www.antenna.nl/nsmd/aanvaarding4-01.html

met adjectief ervoor


  • politieke ongeloofwaardigheid
  • verregaande ongeloofwaardigheid

Ook de onderwijsbeleidsnota met duidelijke uitspraken over het onverkort voortbestaan van het provinciaal onderwijs, heeft de VU zonder morren goedgekeurd. De jongste uitlatingen over de afslankingen is dus een "tandje bij op de VU-lijst van de politieke ongeloofwaardigheid."

De Standaard,

Vooral de verzuilde Vlaamse media beschuldigden de auteur van paranoia, antiklerikalisme en verregaande ongeloofwaardigheid.

http://www.wwnet.be/crime/his3.htm,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • de ongeloofwaardigheid van iets

Vragen van het lid Spekman (PvdA) aan de minister voor Immigratie en Asiel over de afwijzing van een homoseksuele Iraanse asielzoeker op grond van de ongeloofwaardigheid van zijn verklaringen.

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/04/14/de-afwijzing-van-een-homoseksuele-iraanse-asielzoeker-op-grond-van-de-ongeloofwaardigheid-van-zijn-verklaringen.html,

Volgende maand moet definitief duidelijk zijn of de SGP discrimineert met haar beleid vrouwen niet toe te laten in politieke functies. De maatregel die de staat tegen de SGP moet nemen, leidt óf tot ongeloofwaardigheid van de SGP, óf tot ongeloofwaardigheid van de staat.

http://www.oneway.nl/n/opinie-sgp-zaak-leidt-tot-ongeloofwaardigheid/29494/index.html,

Het is de ongeloofwaardigheid van de vraag die hem zo moeilijk maakt om te vertalen!

Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

Wat mij echter opviel [...] was [...] de oppervlakkigheid waarmee een bepaald standpunt met "de bijbelse visie" wordt geïdentificeerd. En dat is jammer, omdat de ongeloofwaardigheid van die standpunten op deze wijze ook schade doet aan de geloofwaardigheid van de Bijbel.

http://www.refdag.nl/website/artikel.php?id=51364,

Verlies van culturele en maatschappelijke identiteit door de irrelevantie van de kerk en de ongeloofwaardigheid van de politieke partij deed de laatste redenen om zich in het openbare leven te blijven manifesteren verdwijnen.

NRC,

  • de ongeloofwaardigheid van iemand

Ik vind het dan ook slecht dat een nieuwe studie vaak samenvalt met een nieuwe woonplaats. Het gat waar je dan in kan vallen is net zo groot als de ongeloofwaardigheid van de voorlichter van Saddam.

http://www.intermediair.nl/starters/giel/giel2304.html

in voorzetselgroep


  • vanwege (de, zijn) ongeloofwaardigheid
  • wegens (de, zijn) ongeloofwaardigheid

Aan de vooravond van de energiebeurs te Antwerpen zijn er reeds enkele kandidaten installateurs voor het kwaliteitslabel domotica. Allerlei twisten en oude politieke spelletjes van beroepsverenigingen en energieleveranciers, leverden evenwel vertraging op. Het wordt hoog tijd dat er stabilisatie komt naar de eindgebruiker, de architect en de installateur toe. Anders is domotica gedoemd om klein te blijven vanwege de ongeloofwaardigheid.

http://www.vei.be/Frameset.htm,

Hij zei: 'We moeten niet denken dat Van Dieren de absolute vorst van het milieu is'. Waarom die uitspraak? Omdat ik had voorspeld dat zijn partij een kolossaal stemmenverlies te wachten stond. Wegens ongeloofwaardigheid.

NRC,

Op school hadden Peter en Norbert veel aan elkaar gehad. Ze werden geen van beiden door de groep aanvaard, Norbert omdat hij, ja, waarom eigenlijk? Vanwege zijn ongeloofwaardigheid en die spastische lach misschien, de lach die ook Peter irriteerde.

Na de siësta, Paul Koeck,

ongeloofwaardigheid 2.0

iets wat ongeloofwaardig is; weinig of niet overtuigende bewering, stelling, opvatting, houding e.d.; niet overtuigend detail, feit, gegeven, verhaal; niet aannemelijke situatie e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ongeloofwaardigheid…

is eeg gegeven

      Algemene voorbeelden


      Wat zou ik graag niet kritisch willen zijn, wat zou ik graag blind zijn voor alle ongeloofwaardigheden van het geloof, en mijn troost kunnen zoeken in een geloof. Maar ik kan het niet.

      http://forum.fok.nl/topic/1343808/4/25,

      Bij het debat werd ook duidelijk dat de VVD niet uitsluit dat er een tweede kabinet komt met de liberalen, het CDA en de LPF. Het 'ongeloofwaardig' zoals zowel CDA en VVD een doorstart van het kabinet Balkenende-I noemde, is voor de VVD 'relatief', zo zei Zalm. Als een kabinet van CDA en PvdA niet mogelijk blijkt, dan wil Zalm best nog eens kijken. "Als de ene ongeloofwaardigheid ongeloofwaardiger is dan de andere, dan wil ik niets uitsluiten."

      Haagsche Courant,

      Makkelijk leesbaar boek. Er zit niet veel diepgang in en hier en daar komen wat ongeloofwaardigheden voor, maar desalniettemin is het 'leuk' en ontspannend om te lezen.

      http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/de-duivel-draagt-het-licht/1001004002382519/index.html,

      Ik vond hem tot ongeveer 3/4 van de film nog best goed. De film stelt teleur, ongeveer nadat ze die dorpelingen hebben bevrijd en daarna op pad naar de grens gaan. Vanaf dat moment stapelen de ongeloofwaardigheden zich op.

      http://forum.scholieren.com/archive/index.php/t-681668.html,

      Door de vele inconsistenties en ongeloofwaardigheden kwam De Jong tot de conclusie dat Kersten weliswaar veel mensen het leven had gered, maar dat het verhaal over de deportatie van heel Nederland en Vlaanderen was ontsproten aan zijn fantasierijke brein.

      NRC,

      Na veel positieve commentaren, loftuitingen en enthousiaste vrienden heb ook ik me laten verleiden om te kijken naar Zwartboek. Wat een afknapper. Zwartboek is een aaneenschakeling van continuïteitsfouten, historische blunders en ongeloofwaardigheden.

      http://home.planet.nl/~mevrdch/mijm30.html,